Dicasterul doctrinar al Vaticanului a clarificat luni că Biserica Catolică nu are puterea de a oferi binecuvântări liturgice pentru uniunile homosexuale. Răspunzând la întrebarea: „Are Biserica puterea de a da binecuvântare uniunilor între persoane de același sex?”, Congregația pentru Doctrina Credinței (CDC) a răspuns „negativ”. Într-o notă de însoțire, oficiul doctrinar a explicat că binecuvântările sunt sacramentalii și „în consecință, pentru a se conforma naturii sacramentaliilor, atunci când se invocă o binecuvântare asupra anumitor relații umane, pe lângă intenția corectă a celor care participă, ceea ce este binecuvântat trebuie să fie orientat obiectiv și pozitiv pentru a primi și a exprima harul, conform planurilor lui Dumnezeu înscrise în creație și pe deplin revelate de Cristos Domnul”.
„Prin urmare, numai acele realități care sunt în sine orientate spre a sluji acestor scopuri sunt congruente cu esența binecuvântării date de Biserică”, susține CDC. „Din acest motiv, nu este licit să se acorde o binecuvântare relațiilor sau parteneriatelor, chiar stabile, care implică activitate sexuală în afara căsătoriei (adică în afara unirii indisolubile a unui bărbat și a unei femei, deschise în sine transmiterii vieții), cum este cazul uniunilor dintre persoane de același sex.” Decizia și nota au fost aprobate pentru publicare de Papa Francisc și semnate de prefectul CDC, Cardinalul Luis Ladaria, și de secretarul CDC, Arhiepiscopul Giacomo Morandi. Nota CDC nu menționează originea întrebării – cunoscută sub numele de dubium – depusă la dicasterul doctrinar. Dar se notează că „în unele contexte ecleziale, sunt înaintate planuri și propuneri pentru binecuvântarea uniunilor persoanelor de același sex”.
În ultimii ani, în special Episcopii germani au fost din ce în ce mai vocali în a cere „discuții despre o deschidere” către acceptarea homosexualității practicate și către binecuvântarea uniunilor homosexuale în Biserică. În urma consultărilor din Berlin, de la sfârșitul anului 2019, președintele Comisiei pentru căsătorie și familie a Conferinței Episcopilor Germani a declarat că Episcopii germani au fost de acord că homosexualitatea este o „formă normală” de identitate sexuală umană. Subiectul joacă, de asemenea, un rol central în unul dintre cele patru forumuri care constituie controversata „cale sinodală” în desfășurare în Germania. CDC a explicat în 2003 că „Biserica ne învață că respectul față de persoanele homosexuale nu poate duce în nici un caz la aprobarea comportamentului homosexual sau la recunoașterea legală a uniunilor homosexuale”.
În nota explicativă din 15 martie, Vaticanul spune că răspunsul la dubium nu neagă faptul că binecuvântările pot fi acordate persoanelor cu înclinații homosexuale care manifestă dorința de a trăi în fidelitate față de învățăturile Bisericii. În schimb, hotărârea „declară ilicită orice formă de binecuvântare care tinde să recunoască uniunile lor ca atare”, ceea ce, a explicat CDC, ar „aproba și încuraja o alegere și un mod de viață care nu pot fi recunoscute ca fiind ordonate în mod obiectiv după planurile revelate de Dumnezeu”. Sacramentaliile precum binecuvântările sunt date în relație cu Sacramentele. Prin urmare, binecuvântările uniunilor de același sex „ar constitui o anumită imitație sau analog al binecuvântării nupțiale invocate asupra bărbatului și femeii uniți în Sacramentul Căsătoriei”, se menționează în notă.
Între Episcopii germani care și-au exprimat public sprijinul pentru binecuvântarea uniunilor de același sex în Biserica Catolică se numără Cardinalul Reinhard Marx de München și Freising, Episcopul Georg Bätzing de Limburg, Episcopul Franz-Josef Bode de Osnabrück și Episcopul Heinrich Timmerervers de Dresda-Meißen. Mons. Bätzing, președintele Conferinței Episcopilor Germani, a solicitat în decembrie 2020 modificări la secțiunea despre homosexualitate din Catehismul Bisericii Catolice. Exprimând deschiderea față de binecuvântarea uniunilor homosexuale, el a spus: „avem nevoie de soluții în acest sens”. Pe 23 februarie, Episcopul Peter Kohlgraf de Mainz și-a declarat sprijinul pentru o carte de binecuvântări și rituri pentru uniunile homosexuale. Cartea a urmat unei publicații din mai 2020 din Austria despre modul în care cuplurile de același sex ar putea primi o binecuvântare oficială, liturgică. Mons. Kohlgraf a sugerat că nu se poate aștepta ca toți catolicii cu înclinații homosexuale să trăiască cast. CDC a menționat că propunerile pentru binecuvântările uniunilor homosexuale au fost adesea motivate de dorința sinceră de a primi și însoți persoanele homosexuale în credință. De asemenea a încurajat rugăciunea și participarea la Liturghie pentru a susține angajamentul „de a adera în mod libert și responsabil la chemarea Botezului, pentru că Dumnezeu iubește fiecare persoană și Biserica face la fel, respingând orice discriminare nedreaptă”.
Citând exortația apostolică „Amoris laetitia”, dicasterul doctrinar spune că, chiar dacă există prezența elementelor pozitive în relațiile homosexuale, „nu există absolut nici un motiv pentru a considera uniunile homosexuale în vreun fel similare sau chiar de la distanță analoage cu planul lui Dumnezeu pentru căsătorie și familie”. Și continuă: „Biserica amintește că însuși Dumnezeu nu încetează niciodată să binecuvânteze pe fiecare dintre copiii Săi pelerini în această lume, pentru că pentru El suntem mai importanți decât toate păcatele pe care le putem comite. […] Dar El nu binecuvântează și nu poate binecuvânta păcatul: binecuvântează pe omul păcătos, astfel încât acesta să poată recunoaște că face parte din planul Său de iubire și să se lase schimbat de El.” De fapt, „ne ia așa cum suntem, dar nu ne lasă niciodată așa cum suntem. Din motivele menționate mai sus, Biserica nu are și nu poate avea puterea de a binecuvânta unirile persoanelor de același sex”, concluzionează nota CDC.
Apelul pentru binecuvântări liturgice pentru uniunile de același sex face parte dintr-o presiune mai largă din partea unor Episcopi germani de a schimba învățătura Bisericii cu privire la o serie de probleme, inclusiv cu privire la Sacramentele Preoției și Căsătoriei. Mons. Bätzing a sugerat că Sinodul Episcopilor din Vatican privind sinodalitatea, programat pentru octombrie 2022, ar putea ajuta la implementarea rezoluțiilor „Căii sinodale” germane nu numai în Germania, ci în întreaga Biserică Catolică.
Sursa: www.catholica.ro