De ziua mondială a bolnavului, la Sanctuarul Eparhial Maica Domnului din Oradea a fost celebrată Taina Maslului pentru întreaga comunitate.

Celebrantul principal a fost părintele Mihai Vătămănelu, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice, alăturându-se un sobor de preoți. La Slujba Sfântului Maslu au participat și cadre medicale.

Biserica Catolică proclamă că Maslul sau «Ungerea bolnavilor» este unul dintre cele 7 sacramente instituite de Isus Cristos .

Actualul Catehism al Bisericii Catolice afirmă că la acest sacrament face aluzie Evanghelistul Marcu atunci când afirmă despre Apostoli: «şi scoteau mulţi demoni, iar pe mulţi neputincioşi îi ungeau cu ulei şi-i vindecau» (Mc 6,13), iar Apostolul Iacob, în scrisoare sa îl promulgă şi îl recomandă credincioşilor .

În ceea ce-i priveşte pe destinatarii sacramentului Maslului, aceştia nu sunt numai creştinii care se află în pericol de moarte iminentă, ci şi cei care datorită unei boli sau a vârstei înaintate încep să intre în pericol de moarte. În acest sens, actualul ritual al sacramentului Maslului precizează: «Celor în vârstă, a căror puteri înregistrează o slăbire accentuată, poate fi administrată Sfânta Ungere chiar dacă nu sunt afectați de o boală gravă».

Referitor la destinatarii sacramentului Maslului actualul Catehism al Bisericii Catolice oferă ulterioare detalii: «Dacă un bolnav care a primit Ungerea îşi redobândeşte sănătatea, în cazul unei boli grave el poate primi iarăşi acest sacrament. În timpul aceleiaşi boli, acest sacrament poate fi repetat dacă boala se agravează. Este oportună primirea Ungerii bolnavilor înainte de o intervenţie chirurgicală importantă. Acelaşi lucru este valabil pentru persoanele în vârstă a căror slăbiciune se accentuează» (nr. 1515).