Dicasterul ecumenic al Vaticanului pregătește un mesaj comun despre Martin Luther cu Federația Mondială Luterană (FML), a declarat vineri Cardinalul Kurt Koch. Președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor a declarat pentru Vatican News pe 8 ianuarie că, după 500 de ani, Vaticanul și FML „și-au asumat provocarea de a clarifica, din punct de vedere ecumenic, problemele istorice, teologice și canonice legate de excomunicarea lui Martin Luther”. „Această sarcină a fost încredințată de ceva timp unui grup ecumenic de experți”, a spus prelatul, adăugând că speră că „în viitorul apropiat va fi posibil să se emită un mesaj comun”.
3 ianuarie 2021 a marcat împlinirea a 500 de ani de la excomunicarea lui Martin Luther de către Papa Leon al X-lea. Potrivit Cardinalului Koch, „acest eveniment continuă să reprezinte o rană dureroasă în istoria diviziunii catolico-luterane”. Prelatul elvețian a adăugat că răspunsul lui Luther la excomunicare, în care îl numea pe Papa „Anticrist”, a contribuit de asemenea la înstrăinarea dintre catolici și luterani. Cardinalul a acordat un interviu pentru Vatican News în urma publicării unei traduceri italiene actualizate a „Declarației comune privind doctrina justificării”, un document semnat în 1999 de dicasterul ecumenic al Vaticanului și de FML. Federația se prezintă ca o comuniune globală a 148 de Biserici din tradiția luterană, reprezentând peste 75,5 milioane de creștini din 99 de țări.
„Declarația comună privind doctrina justificării din 1999 reprezintă un pas important pe calea reconcilierii catolico-luterane”, a spus Cardinalul Koch. „Întrebarea crucială a existenței creștine privind modul în care se ajunge la mântuire și se rămâne în mântuire a dat naștere unor triste controverse în secolul al XVI-lea, care au dus în cele din urmă la divizarea Bisericii.” Prelatul a menționat că, după secole de dezacord, „catolicii și luteranii au putut mărturisi împreună, într-un consens diferențiat: ‘Doar prin har, prin credința în lucrarea mântuitoare a lui Cristos și nu din cauza vreunui merit al nostru, suntem acceptați de Dumnezeu și primim Duhul Sfânt, care ne reînnoiește inimile în timp ce ne echipează și ne cheamă la fapte bune’.” Cardinalul a explicat că, deși declarația comună din 1999 a fost inițial un document bilateral născut din dialogul catolico-luteran, ulterior a fost asumată și de Consiliul Metodist Mondial, de Comuniunea Anglicană și de Comuniunea Mondială a Bisericilor Reformate. A mai spus că el și rev. Martin Junge, secretar general al FML, au scris o prefață ecumenică pentru noua ediție italiană a „Declarației comune privind doctrina justificării” pentru a demonstra „intenția fermă de a continua călătoria reconcilierii sub îndrumarea Evangheliei”.
Sursa: www.catholica.ro