După finalizarea lucrărilor de renovare și eficientizare termică a bisericii greco-catolice din Beiuș, duminică, 4 octombrie, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul Oradiei, a resfințit lăcașul de cult, alături fiindu-i părintele Zorel Zima, protopopul Beiușului, preoții din împrejurimi și parohul romano-catolic Antal Jitaru-Szel.
După cum sublinia părintele proptopop Zorel Zima, prezența constantă a Preasfinției sale Virgil în rândurile credincioșilor greco-catolici beiușeni se înscrie într-o tradiție seculară care a contribuit la ridicarea așezării la statut de oraș și citadelă culturală, aici, la Brazda de Vest a românității:
„Țin să mulțumesc Preasfinției sale pentru tot sprijinul, pentru prezența sa, binecuvântătoare și aducătoare de roade, în mijlocul nostru, o prezență care se înscrie în șirul prezenței episcopilor de dinaintea lui, pentru că, din 1712, deja a apărut un paroh, și anume Paul Vasile, paroh greco-catolic, apoi și arhidiacon protopop, trimis aici de Iosif de Carmelis, care a adus aici unirea și nu putem să uităm de Ignatie Darabant, care a zidit biserica Sfântului Dumitru, biserica greco-catolică din centru, dând acestui târg aliura de oraș. Nu putem uita de Samuil Vulcan și în 6 octombrie vom aniversa 192 de ani de existență a școlii care este cetate de lumină, prin care Beiușul a intrat nu doar într-un statut administrativ de oraș, cât și de oraș de cultură! Pe urmă, Mihai Pavel, Demetriu Radu și, nu în ultimul rând, Valeriu Traian Frențiu, pentru care am dorit să fie consacrată această biserică cu acest hram mic.
Deci, e un șir de episcopi vrednici, în mijlocul unui oraș pe care îndrăznesc să-l numesc oraș episcopal!”
Preasfinția sa Virgil Bercea a salutat strădaniile ziditoare ale enoriașilor beiușeni și a explicat semnificațiile profunde ale conceptului de prietenie socială, cuprins în cea de-a treia enciclică a Sfântului Părinte Papa Francisc, semnată sâmbătă, 3 Octombrie, chiar pe mormântul Sfântului Francis de Assisi și intitulată „Frați toți”:
„Ieri, a fost Sfântul Părinte Papa Francisc, la Assisi și a semnat ce-a de-a treia enciclică „Frați toți”. Toți suntem frați pe acest pământ! Nu are importanță că suntem albi, sau negri, sau galbeni! Nu are importanță că suntem creștini, sau musulmani, sau evrei, sau budiști, sau ce-o mai fi pe lumea asta! Toți suntem creați, spune Biblia, «după chipul și asemănarea Domnului».
De fapt, această enciclică, pe care a semnat-o Sfântul Părinte și astăzi apare oficial, este o enciclică a frățietății și a prieteniei sociale! Spune Sfântul Părinte, foarte interesant: «Să fim prieteni nu doar cu prietenii apropiați»! Această prietenie socială este ceea ce am spus mai devreme: că știu să mă rog pentru cei care au nevoie, din lumea largă!”
La finalul ceremoniei religioase de duminică, părintele Zorel Zima ne-a oferit detalii despre acest eveniment crucial din viața comunității greco-catolice beiușene:
„Am reușit, în această vară, să reînnoim biserica și să o eficientizăm din punct de vedere termic.
Astăzi, am avut această bucurie ca să binecuvântăm lucrarea menționată și să sfințim altarul reînnoit, prin lucrarea mâinilor Preasfinției sale Virgil episcop Bercea, alături de colegii mei confrați, împreună slujitori, din protopopiat, și chiar de părintele romano-catolic, parohul locului.
Alături de acel hram întru care a fost consacrată această biserică în 2002, și anume „Sfinții Trei Ierarhi Grigore, Vasile și Ioan”, s-a sfințit acum masa altarului și în cinstea Fericitului Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea înainte de 1948, care a avut o prezență binecuvântătoare, rodnică, și în mijlocul comunității beiușene, motiv pentru care am considerat potrivit și chiar o datorie sufletească să consacrăm biserica și cu acest hram mic.”
Autor: Dan Ispas
Sursa:www.crisana.ro