Cardinalul Matteo Maria Zuppi

Arhiepiscopul de Bologna, Cardinalul Matteo Maria Zuppi, a spus că dorește să reînnoiască formarea în credință a adulților din Arhidieceza sa pentru a ajunge la mai mulți oameni și pentru a aprofunda relațiile în perioada următoare pandemiei. Într-o scrisoare pastorală publicată săptămâna trecută, Cardinalul Zuppi spune: „după pandemie este necesar să începem din nou cu simplitate și cu încredere de la numeroasele întrebări care au apărut: sensul vieții, spiritualitate, frică, limite”.

El a criticat formarea creștină care menține adulții „la niveluri infantile” de cunoștințe despre credința lor. „Trebuie să contribuim la combaterea superficialității și ignoranței, deoarece acestea nu ajută la abordarea marilor probleme care afectează viața umanității de astăzi”, a îndemnat el. „Mulți adulți au fost inițiați în credință, dar au rămas într-o credință inițială; ei cunosc creștinismul, dar într-un mod insuficient”, a susținut el. „Nu trebuie să pierdem nici o întâlnire”, a susținut prelatul. „Este vorba de a-i ajuta pe ‘creștini’ (mai mult sau mai puțin practicanți) să redescopere noutatea profundă a Evangheliei, să crească în conștientizarea și în siguranța de care avem nevoie cu toții, să se întoarcă constant la prima scânteie a credinței în Cristos, care deschide spre uimire și bucurie.”

Scrisoarea pastorală a Arhiepiscopului de Bologna, publicată pe 3 septembrie, se numește „Iată, semănătorul a ieșit să semene” (Marcu 4,3). Arhidieceza de Bologna se află în al doilea an al unui plan pastoral de cinci ani, a cărui temă este „A vedea, a crește, a schimba”. Scrisoarea Cardinalului Zuppi pentru 2020-2021 s-a concentrat în mare parte pe efectele pandemiei și pe modul în care Biserica ar trebui să răspundă situației. „Ne confruntăm cu provocarea de a răspunde în mod adecvat la setea de Dumnezeu a multor oameni, care a crescut odată cu pandemia!”, a spus el. Și a continuat: „În acest an, în care Biserica din Bologna intenționează să reia și să reînnoiască inițierea creștină pentru adulți, este necesară atenția activă a comunităților creștine și a grupurilor și organizațiilor ecleziale pentru a consolida maturitatea adulților”.

Cardinalul Zuppi a spus că metoda „catehezei adulților”, care înseamnă câteva întâlniri pe an, pe „teme fundamentale”, cu cei aflați deja într-o călătorie a credinței, are o eficiență mai mică astăzi. „Există riscul, în cadrul eforturilor noastre pastorale, de a contacta și de a ajunge la un număr mic de adulți, la cei care manifestă cel mai vizibil o fragilitate la care trebuie răspuns cu afecțiune, uitând deseori de marea majoritate a adulților”, a argumentat el. I-a îndemnat pe catolici să nu îi judece pe cei care sunt departe de Biserică. Oamenii pot „spune că cred, dar au o reprezentare parțială, confuză, dacă nu distorsionată a credinței. Alteori sunt departe, dar ne dăm seama, în unele momente, de problema sensului, a adevărului pe care o poartă în inimile lor. Mulți creștini trăiesc o credință dusă înainte de obiceiuri; alții se limitează la câteva gesturi și ritualuri; alții s-au îndepărtat și păstrează distanța. Nu este vorba de a-i judeca, ci de a-i iubi”, a spus prelatul.

Cardinalul Zuppi a subliniat, de asemenea, importanța relațiilor umane în a-i ajuta pe oameni să întâlnească Evanghelia lui Isus Cristos. „Mi-aș dori să ne reluăm întâlnirile cu un stil nou, unul de prietenie conștientă, arătând bucuria de a ne regăsi împreună”, a spus el, „pentru că înțelegem darul reprezentat de legătura cu Isus și cu frații noștri, și îl dorim pentru mulți, dar nu virtual, ci real”. „Aș dori în aceste luni – pentru că reconstrucția va fi o perioadă lungă, care necesită perseverență și răbdare – să încercăm cu toții să semănăm cu cuvinte, cu zâmbete, cu vizite, cu participare, cu disponibilitate semințele acelei iubiri reciproce cerută de Isus de la noi, dar mai presus de toate oferită nouă”, a continuat el. „Dacă virusul izolează, iubirea unește. Dacă pandemia ne sperie, iubirea ne dă putere.”

Sursa: www.catholica.ro