Unii au citit-o ca pe o provocare, alții ca un gest de relaxare după controversele aprinse din ultimele săptămâni. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a inclus și pe Papa Francisc pe lista de invitați pentru ceremonia de redeschidere moscheii în complexul Hagia Sophia din Istanbul. Invitația adresată Papei a fost confirmată de Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui, la postul de televiziune CNN Turk.
Ceremonia va coincide cu o mare rugăciune de vineri, la care vor participa mai multe personalități din Turcia dar și străine. Până în prezent, nu s-au prezentat informații de la Vatican cu privire la răspunsul Papei Francisc la invitația lui Erdogan. Duminica trecută, 12 iulie, Papa a intervenit pe tema transformării Sfintei Sofia în moschee. În virtutea legăturii cu unii patriarhi, în primul rând cu cel al Constantinopolului, Bartolomeu I, de care este legat printr-o prietenie frățească, Papa Francisc a dorit să abordeze tema prin câteva cuvinte rostite de la fereastra Palatului Apostolic la sfârșitul rugăciunii Îngerul Domnului. „Mă gândesc la Istanbul, la Hagia Sophia și sunt foarte întristat”.Mulți au apreciat poziția Papei Francisc, inclusiv reprezentanți ai lumii musulmane. Aceiași care acum, în ajunul ceremoniei oficiale, revin să critice alegerea președintelui Erdogan. Cea mai autoritară voce este cea a lui Mohamad Abdel Salam, secretar general al Înaltului Comitet pentru Frăția Umană, consilier special al marelui imam Al Azhar, care a semnat o scrisoare scrisă în sprijinul cererii Consiliului Mondial al Bisericilor (CMC) astfel încât Hagia Sofia să-și mențină vocația de a fi „un loc de deschidere, întâlnire și inspirație pentru oamenii din toate națiunile și religiile”.
În aceeași linie, dar în tonuri mai calde, trei teologi musulmani – auto-descriși drept „kemaliști”, în linie cu viziunea lui Kemal Ataturk, tatăl Republicii moderne Turcia -, într-un articol din ziarul turc „Birgun” afirmau că folosind Sfânta Sofia ca pe un „instrument politic” este o „eroare ireparabilă” care „distruge mesajul reconcilierii și justiției islamului, a cărui semnificație este „ pace”.
Între timp, totul este gata pentru ceremonia din 24 iulie: Hagia Sofia și-a schimbat deja fața prin niște stratageme care au ca scop obscuritatea imaginilor creștine în timpul rugăciunilor de vineri. De exemplu minunatele icoane ale Sfintei Maria –Theotokos- și ale Arhanghelului Gabriel vor fi acoperite cu o perdea, întrucât închinarea islamică nu include prezența imaginilor.
Eugen Ivuț