Duminică, 12.07.2020, comunitatea Bisericii Române Unite a avut bucuria să preia o biserica istorică, prin donație din partea decanatului Wiener Neustadt din Vicariatul Sud al Arhidieceza de Viena.

Este vorba de biserica Sf. Leopold, sfințită în 1745, construită și deținută de călugării iezuiți până în 1773, apoi biserica militara, studențească si, de acum, după o ampla renovare în anul 2019 a greco-catolicilor români din zona Wiener Neustadt, aflată la ca 50 km sud de Viena, oraș cu 45.000 locuitori, cu o istorie complexă, reședință imperială si episcopală deja înainte de 1500, apoi transformând-se in centru militar, garnizoană, cu Academia Militara Tereziană si pol tehnologic, de exemplu, in domeniul aplicațiilor medicale ale protonilor.

Povestea noastră a început acum șase ani când, la o audienta a rectorului nostru la P. Karl Pichelbauer, rectorul decanatului Wiener Neustadt, comunitatea română unită si-a exprimat dorința de avea un lăcaș propriu de desfășurare religioasa. De îndată Pr. Karl ne-a dat acces la o capelă în palatul episcopal și la sala parohială. Acum, când ocazia s-a ivit, ne-a pus în posesia unei biserici istorice și anexele: sală, bucătărie, grădină.
Cu acest prilej, un sobor de preoți români: Pr. Rector Vasile Luțai, Pr. Petru Vladu precum și Pr. Karl Pichelbauer, alături Pr. Paroh Iulian Hotico, asistat de diaconul Felician Vladu au celebrat Sfânta Liturghie cu intenție specială de recunoștința față de Pr. Mons. Karl Pichelbauer, cel care a contribuit în mod hotărâtor la aceasta reușita a Bisericii Unite: casă proprie întru îmbogățirea vieții spirituale a comunității. Acesta a fost și ultimul act administrativ, totodată, istoric pentru comunitatea greco-catolică, al Pr. Karl care tocmai intră în pensie. În cuvântul de mulțumire al Pr. Rector Vasile, acesta a amintit momentele care au făcut posibilă această împlinire prin sprijinul neprecupețit al Pr. Rector Karl, al familiei Ținc și al celorlalte familii din parohie care, prin donațiile în munca și materiale, au înzestrat parohia cu cele necesare bunei funcționări.

La finalul acestui moment festiv ne-am reunit în gradina generoasă la o agapă bogată în bunătăți pregătite de comunitatea locului unde am lăsat voia buna și recunoștința să se așeze în minte, trup și spirit. Ne vom reîntâlni în toamnă la hramul parohiei noastre din Wiener Neustadt, cu hramul Sfinților Andrei și Dumitru, pe 26 oct. 2020 de Sf. Dumitru.
Mult spor și succes sub aceste auspicii generoase!
Mi-aduc aminte și-mi vărs tot focul inimii în mine, când mă gândesc cum mergeam înconjurat de mulțime și cum înaintam în fruntea ei spre Casa lui Dumnezeu, în mijlocul strigatelor de bucurie și mulțumire ale unei mulțimi în sărbătoare. (Ps.42:4)

DI Mihai R. Balomiri Viena, 15.07.2012
Consilier al Misiunii BRU Viena