La 21 mai 1887 se năștea la Alba Iulia, Alexandru Borza întemeietorul Grădinii Botanice din Cluj și al geobotanicii din România.

Alexandru Borza a fost preot român unit (greco-catolic) și protopop onorar al Clujului. S-a născut la Alba Iulia părinți fiind Ignat Borza, a fost subofițer în armata austro-ungară și mama Valeria Borza (născută Rațiu).

Și-a făcut studiile la Seminarul Central Catolic din Budapesta și apoi Facultatea de Științe din Budapesta, obținând licența și doctoratul în științe naturale („summa cum laude”) în 1913.

A fost pînă în 1919 profesor de științe naturale la Liceul de Băieți din Blaj, iar după aceea profesor de botanică la Universitatea din Cluj (1919-1947).

La Cluj a desfășurat, timp de aproape trei decenii, o activitate prodigioasă, întemeind publicații științifice, ctitorind și conducând Institutul Botanic, a fondat în anul 1920 Grădina Botanică din Cluj și Muzeul Botanic. La inițiativa sa a fost înființat Parcul Național Retezat, primul parc național românesc, avându-l alături pe Emil Racoviță.

Împreună cu un grup de profesori, ofițeri, ziariști, oameni de litere și politicieni a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației Cercetașii României.

A fost membru al unui mare număr de societăți științifice române și străine.
A fost membru fondator al Academiei de Științe din România și membru (post-mortem) al Academiei Române. Patrimoniul cultural românesc îi datorează, între altele, identificarea unor manuscrise de mare importanță ale lui Gheorghe Șincai.

Alexandru Borza s-a aflat în rândul cărturarilor ardeleni care la 1 decembrie 1918 au participat la Alba Iulia la votarea unirii Transilvaniei cu România.
A fost în perioada interbelică președintele Asociației Generale a Românilor Uniți (AGRU) din Eparhia de Cluj-Gherla. Episcopul Iuliu Hossu a reușit să-i încredințeze spre păstrare singurul album cu fotografiile realizate de Samoilă Mârza la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Acest album a fost redat Episcopiei de Cluj-Gherla în anul 1990, de către Viorica Lascu, fiica profesorului Borza.

Se stinge din viața la Cluj în anul 1971 în data de 3 septembrie.

Sursa: Greco-Catolicii