În perioada 22-27 februarie 2020, un grup de 58 de pelerini, avându-i în frunte pe părintele Vasile Orghici, preot paroh în Livorno, părintele Cristian Costea, preot paroh în Rimini și pe părintele Marinel Mureșan, preot paroh în Bologna, împreună se găsesc la un pelerinaj în Țara Sfânta.

Bucuria și mulțumirea pelerinilor noștri e motivată de numeroase surprize și binecuvântări. A fi în pelerinaj în Țara lui Isus, e o bucurie de nedescris, e un har extraordinar.

Faptul de a fi prezenți în pelerinajul nostru trei preoți e un semn de fraternă comuniune și o binecuvântare providențială pentru comunitățile Bisericii Romane Unite cu Roma din Italia. Pentru noi, pelerinajul în Țara Sfântă a devenit deja o tradiție, o reîntoarcere anuală, este al III-lea an consecutiv pe urmele Domnului.

De asemenea, experimentăm cu toți pelerinii noștri, marea bucuria de a fi găzduiți la Betleem, la Casa Nova, chiar lângă Basilica Nașterii Domnului nostru Isus Hristos.

De aici, din Betleem, pelerinajul nostru se desfășoară cu mare entuziasm, bucurie, Sfânta Liturghie zilnică, diverse reflecții și o rugăciune intensă spre locurile tainice și sfinte pe care le vizităm: Caperanum, Lacul Tiberiadei, Muntele Fericirilor, Maria Magdalena, Nazaret, Ierusalim: Muntele Măslinilor – Muntele Sion, Cenacolul, Mănăstirea Pater Noster, loc unde potrivit tradiției Mântuitorul i-a învăţat pe ucenicii Săi Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”; Mănăstirea „Dominus Flevit” („Domnul a plâns”) zidită în formă de lacrimă, Grădina Ghetsimani cu Biserica Naţiunilor ridicată pe locul în care Mântuitorul s-a rugat înainte de a fi prins; Biserica Mormântul Maicii Domnului, Via Dolorosa (Drumul Crucii), cu cele 14 opriri ale Mântuitorului Isus Hristos, unde ne-am închinat și i-am cerut Domnului iertare pentru păcatele noastre. De asemenea, am vizitat: Golgota, Piatra Ungerii, Sfântul Mormânt. Zidul Plângerii, Muntele Sion, Foişorul „Cina cea de Taină”, Biserica Adormirii Maicii Domnului şi Mormântul lui David. Este de asemenea, inclusă Marea Moarta, Iordanul, unde vom cânta Troparul Botezului Domnului și apoi, vom reînnoi cu toții promisiunile de la botez.

Pelerinajul în Israel și Palestina ne conduc pe drumurile trasate de patriarhi și profeți, făcându-ne să descoperim locurile unde a trăit Isus.

Cuvintele Vechiului și Noului Testament ne devin tangibile prin vizitarea unor orașe care păzesc rădăcinile istoriei creștine: Madaba, Tabga, Capernaum, Cana și Ierusalim unor orașe care păzesc rădăcinile istoriei creștine: Madaba, Tabga, Capernaum, Cana și Ierusalim.

Părintele Vasile Orghici

Părintele Cristian Ioan Coste

Părintele Marinel Mureșan