La un an de la Declarația de la Abu Dhabi despre fraternitatea umană, document semnat de papa Francisc și de marele imam de Al-Azhar, Ahmad al-Tayyib, pontiful a transmis un mesaj video în care își reînnoiește speranța ”într-un viitor mai bun pentru omenire, un viitor liber de ură, răzbunare, extremism și terorism, în care să predomine valorile păcii, iubirii și fraternității”.
Cetatea Vaticanului – A. Dancă
5 februarie 2020 – Vatican News.
”Mă rog la Dumnezeu cel atotputernic să binecuvânteze orice efort care susține binele omenirii și să ne ajute să mergem înainte în spirit de fraternitate”: afirmă papa Francisc în mesajul video transmis cu ocazia primei aniversări a Declarației de la Abu Dhabi, pe care pontiful a semnat-o pe 4 februarie 2019 alături de marele imam de Al-Azhar, dr. Ahmad Al-Tayyib, în cadrul călătoriei apostolice efectuată în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie 2019) sub genericul ”Fă din mine un instrument al păcii tale!”.
Mesajul video al papei Francisc a fost proiectat la ceremonia aniversară care s-a desfășurat ieri la Abu Dhabi și la care a luat parte, printre alții, prefectul Departamentului de Comunicare al Sf. Scaun, dr. Paolo Ruffini.
Alături de participanții la ceremonie, Sfântul Părinte a salutat în mod particular ”toate persoanele care, în cadrul omenirii, îi ajută pe frații lor săraci, bolnavi, persecutați și vulnerabili fără a ține cont de religie, culoare sau rasa din care fac parte”.
”În urmă cu un an”, a spus papa în video-mesaj, ”fratele meu, marele imam de Al-Azhar, dr. Ahmad al-Tayyib, și cu mine am semnat un document despre fraternitatea umană în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi. Astăzi sărbătorim prima aniversare a acestui mare eveniment umanitar, sperând într-un viitor mai bun pentru omenire, un viitor liber de ură, răzbunare, extremism și terorism, în care să predomine valorile păcii, iubirii și fraternității”.
”Astăzi, la această primă aniversare, îmi exprim aprecierea pentru susținerea pe care Emiratele Arabe Unite au oferit-o la lucrările Comitetului Suprem pentru Fraternitatea Umană”, a mai spus papa Francisc, mulțumind pentru ”inițiativa [fundației] Abrahamic House prin care a instituit Premiul pentru Fraternitatea Umană”.
”Sunt bucuros, așadar, să particip la acest moment de prezentare înaintea lumii a Premiului Internațional al Fraternității Umane pentru ca să fie încurajate toate modelele virtuoase de bărbați și femei care, în această lume, concretizează iubirea prin acțiuni și sacrificii făcute pentru binele celorlalți, neținând cont de cât sunt de diferiți prin religie sau prin apartenența etnică și culturală, și îl rog pe Dumnezeu cel atotputernic” – a încheiat papa Francisc – ”să binecuvânteze orice efort care susține binele omenirii și să ne ajute să mergem înainte în spirit de fraternitate”.
La intervenția prezentată la ceremonia de ieri de la Abu Dhabi, unul din secretarii particulari ai pontifului, mons. Yoannis Lahzi Gaid, a spus că papa Francisc a donat întreaga sumă a Premiului pentru Fraternitate Umană, care i-a fost decernat anul trecut, populației rohingya din Myanmar.
Text preluat de pe site-ul: https://www.vaticannews.va/ro
Autor: Adrian Dancă