La Sanctuarul Eparhial s-au desfășurat astăzi, 4 februarie 2020, lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco Catolice, de Oradea. Lucrările au fost deschise de către Preasfințitul Părinte Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea printr-un salut de bun venit și o reflecție spirituală.
În reflecția spirituală Preasfinția Sa a vorbit despre „Mulțumire” ca și cea mai puternică armă prin care ne raportăm la ceilalți și despre „Preoție” ca și misiune perpetuă. Ierarhul a mulțumit preoților pentru responsabilitatea asumată „Că vă dăruiți Domnului, credincioșilor și familiei. Vă mulțumesc pentru mărturia și perseverența în viața sacerdotală, pentru că slujiți zilnic Sfânta Liturghie. Vă mulțumesc pentru că sunteți aproape de săraci, pentru munca pe care o faceți zilnic în poporul lui Dumnezeu”.
În continuare părintele vicar general, Mihai Vătămănelu a prezentat darea de seamă pe anul 2019, precum și activitățile desfășurate în sectorul Pastorației adulților și familiilor, a Departamentelor pentru Cultură și Educație, Social Caritativ, Administrație, Mass-Media. Părintele vicar responsabil cu preoții, Antoniu Chifor a prezentat activitățile desfășurate în cursul anului trecut de către Departamentul pentru Cler, în special exercițiile spirituale pentru preoți și preotese.
Au fost de asemenea evidențiate principalele evenimente ale anului 2019 printre care Vizita „Ad Limina” a episcopatului român la Roma, Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România și Beatificarea Episcopilor Martiri Greco-Catolici, Jubileul de 25 de ani de preoție pentru 20 de preoți și a celor 25 de ani de episcopat a Preasfințitului Virgil, dar și vizita Nunțiului Apostolic din România pe teritoriul Episcopiei de Oradea.
În cadrul întâlnirii au luat cuvântul reprezentanții firmelor cu care Episcopia a făcut contract de Prestări Servicii pentru SSM și PSI.
În final a fost prezentat celor prezenți volumul părintelui Gheorghe Turcaș, „Istoria Trăită”, în care Sfinția Sa prezintă principalele evenimente din viața de preot trăită atât sub perioada comunistă cât și în libertate. O scurtă prezentare a fost făcută de către părintele Nicolae Bodea, protopop de Șimleu Silvaniei.
Eugen Ivuț