Luni 2 septembrie 2019, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a răspuns invitației de a participa, la Târgu Mureș, la un program omagial dedicat Fericitului Episcop Iuliu Hossu organizat de pr. Flavius Miheț, paroh al parohiei „Sf. Nicolae”.
Cu această ocazie, în prezența Pr. Cristian Barta, Vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a pr. Ioan Fărcaș, protopop al Târgu Mureșului și Râciului, a unui sobor de preoți, reprezentanți ai oficialităților și a numeroși credincioși, Ierarhul clujean a binecuvântat statuia Fericitului martir pentru credință Iuliu Hossu (1885-1970), „Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla și primul Cardinal al Bisericii Catolice din România” – cum se poate citi de pe soclul de beton placat cu marmură al lucrării. Marele Arhiereu apare privirii trecătorilor înveșmântat în ornate episcopale, emanând smerenie și măreție care trimite cu gândul la Dumnezeu. Statuia este situată în parcul „Cardinal Iuliu Hossu” din zona centrală a orașului, în vecinătatea bisericii „Sf. Nicolae”, dar și a „Catedralei Târgu Mureșului” – biserica sfințită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu la 8 septembrie 1936, care a fost edificată după modelul Catedralei „Sfântul Petru” din Roma, până în prezent neretrocedată. Totodată, conform mărturiei scriitorului Gelu Hossu, președinte al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” și urmaș al Cardinalului martir, prezent și el la eveniment, statuia își are privirea îndreptată spre casa în care pr. Teofil Hossu, fratele Episcopului Iuliu, a fost la rândul său închis, sfârșindu-și viața în domiciliu obligatoriu în timpul regimului comunist.
Ierarhul de Cluj-Gherla, însoțit de către diaconii Marius Cîmpean, secretar episcopal, Rareș Urian și ipodiaconul Radu-Vlad Pupăză de la Seminarul Teologic eparhial, a adus de la sediul episcopal din Cluj seria de roll-up-uri cu Expoziția documentară: „Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”, care au fost expuse în parc, spre vizionare. Existența impresionantei statui, de 2,8 metri și având greutate de peste o tonă, este urmare a unui vis, păstrat în suflet și împlinit de-a lungul a 9 ani, cu consecvență și multă răbdare, de către pr. Flavius Miheț. În cadrul evenimentului părintele a descris drumul urmat spre împlinirea acestui vis. Statuia este creație a artistului Grama Ioan din Târgu Mureș și a fost turnată în bronz de artistul Santa Csaba, tot târgmureșan. Lucrarea „a apărut ca o idee, în momentul în care abia terminam lucrările la centrul parohial”, a mărturisit părintele, arătând că cea mai mare dificultate a fost timpul de așteptare de 8 ani, până când a primit avizul de la Ministerul Culturii. Dar a mai spus că acest obstacol i-a oferit artistului timp de meditație profundă, și astfel s-a ajuns la realizarea unor detalii semnificative care nu au fost gândite de la început. A mai adăugat că omoforul din veșmântul arhieresc în care Episcopul Iuliu Hossu este reprezentat a fost inspirat de cel purtat de arhiereu la ultima sa celebrare de la Nicula, din 15 august 1948.
Programul a început la orele după-amiezii cu o procesiune, din biserica greco-catolică „Sf. Nicolae” până în parc pe acordurile Imnului Episcopilor martiri. În prezența unui numeros public, s-a oficiat ceremonia de sfințire, statuia fiind binecuvântată prin stropire cu apă sfințită de către Preasfinția Sa Florentin. Sfințirea monumentului a fost urmată de alocuțiuni. Au luat cuvântul: pr. protopop Ioan Fărcaș, pr. Vicar general Cristian Barta care a transmis salutul, mesajul și binecuvântarea Arhiepiscopului Major și Mitropolitului Bisericii Greco-Catolice din România, Preasfinția Sa Florentin care a prezentat personalitatea Cardinalului Iuliu Hossu căruia i-a urmat pe tronul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla. A urmat dr. Dorin Florea, primarul mun. Târgu Mureș și, în încheiere, pr. paroh Iosif Miheț.
În continuare, pr. Vicar general Cristian Barta a înmânat, din partea PF Lucian Cardinal Mureșan, distincții „pentru acele persoane care au făcut posibilă această admirabilă realizare”. Cel dintâi chemat a fost pr. Flavius Iosif Miheț, căruia i s-a oferit Ordinul «Preasfânta Treime», cel mai important Ordin al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, „ca semn al prețuirii și binecuvântării noastre pentru râvna preoțească și implicarea în organizarea și desfășurarea manifestărilor dedicate Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, la Târgu Mureș”. PF Lucian a acordat cu acest prilej și trei diplome „de aleasă cinstire”, pentru dr. Dorin Florea, Primarul mun. Târgu Mureș, alături de care au fost invitați să primească semnul de prețuire, Claudiu Maior și dr. Claudiu Puiac.
Luând cuvântul, Preasfinția Sa Florentin și-a exprimat bucuria „pentru marea onoare de a participa la acest moment cu totul special al binecuvântării uneia dintre cele mai frumoase statui ale Fericitului Episcop Iuliu Hossu”, menționând că pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla au fost binecuvântate până în prezent șapte monumente dedicate eminentului Arhiereu martir pentru credință. În semn de mulțumire, Episcopul de Cluj-Gherla a oferit pr. Flavius Miheț un fragment din moaștele Fericitului Iuliu Hossu într-un mic relicvariu, împreună cu atestatul în limba latină care arată că „acest sfânt se poate venera și aceste particule sunt recunoscute ca autentice și relicve din oasele Fericitului Iuliu Hossu, Cardinal in pectore, Episcop de Claudiopoli-Armenopoli, ieromartir”, documentul fiind semnat de pr. Vasile Man, Postulator al Cauzei de beatificare. „Cu bucurie, a spus Preasfinția Sa, vi le oferim spre venerare, aici, la Târgu Mureș, în această parohie, să rămână alături de această frumoasă statuie pentru care vă mulțumim”. Ierarhul a mai oferit pr. paroh un volum din «Memoriile Cardinalului. Credința noastră este viața noastră» și cartea «Epistolelor Pastorale la Învierea Domnului și Postul Mare» ale Arhiereului Iuliu, împreună cu o biografie a Cardinalului român unit realizată de Gelu Hossu, cele trei cărți fiind dăruite și primarului mun. Târgu Mureș și pr. protopop Ioan Fărcaș. Programul s-a încheiat seara târziu, într-o locație din apropiere, la Cetate, unde a avut loc o Sesiune de comunicări științifice, pe care pr. paroh a organizat-o „pe tema prezenței Episcopului Iuliu Hossu ca și Episcop al sec. al XX-lea, episcop de trecere între veacuri”.
Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro