Joi, 29 august 2019, a murit la Roma cardinalul italian Achille Silvestrini. Avea 95 de ani, iar în ultimele zile era spitalizat la Policlinica „Agostino Gemelli”din Roma. Fost prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, prelatul era un apreciat reprezentant al marii tradiții diplomatice a Sfântului Scaun și bun prieten al României. După moartea sa, Colegiul Cardinalilor este alcătuit acum din 215 cardinali, din care 118 sunt electori și 97, non-electori.

În diplomația Sfântului Scaun
Născut la Brisighella, în dieceza de Faenza, pe 25 octombrie 1923, a fost sfințit preot în 1946. După doctoratul la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Bologna, a fost trimis la Roma în 1948, unde devine doctor în drept – „utroque iure”– al Universității Pontificale din Lateran. Absolvent al Academiei Pontificale Ecleziastice, a intrat în serviciul diplomatic al Sf. Scaun în 1953 unde a fost repartizat la Secția pentru Afacerile Bisericești Extraordinare, ocupându-se de Vietnam, China, Indonezia și, în general, de Sud-Estul Asiei. În anii 1958-1969 se află printre colaboratorii secretarilor de Stat ai Sf. Scaun Domenico Tardini e Amleto Giovanni Cicognani. În 1971 îl însoțește pe arhiepiscopul Agostino Casaroli în vizita efectuată la Moscova pentru a înmâna documentul privind adeziunea Sfântului Scaun la Tratatul de non-proliferare a armelor nucleare. În 1972 este desemnat delegat-adjunct la consultările de la Helsinki privind pregătirea Conferinței pentru securitate și cooperare în Europa, participând succesiv la toate fazele Conferinței de la Helsinki și de la Geneva. În 1977 este șeful-adjunct al delegației care participă la Reuniunea de la Belgrad pentru verificarea și evoluțiile documentului final de la Helsinki.

În serviciul Curiei Romane
Numit în 1973 sub-secretar al Consiliului pentru afacerile publice ale Bisericii, devine secretarul acesteia în 1979, iar la scurt timp, este numit și consacrat episcop de Sfântul Ioan Paul al II-lea. A condus, începând din 1979, delegația Sf. Scaun pentru revizuirea Concordatului cu Italia, negocierile cu autoritățile italiene încheindu-se prin semnarea Acordului din 18 februarie 1984. Numeroase sunt misiunile diplomatice îndeplinite în decursul anilor succesivi în calitate de reprezentant al Sf. Scaun la diferite reuniuni internaționale pentru securitate și cooperare. Madrid, Malta, Buenos Aires (pentru criza Malvine-Falklands), Nicaragua, El Salvador, Polonia, Stockholm, Helsinki, Liban, Siria și din nou Polonia, sunt doar câteva din etapele parcursului său diplomatic. Creat cardinal de Sfântul Ioan Paul al II-lea la consistoriul din 28 iunie 1988, a fost prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice. Din 24 mai 1991 până în 25 noiembrie 2000 a fost prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale.

Bun prieten al României
Nu putem să trecem cu vederea în aceste momente atenția spirituală, umană și diplomatică acordată de cardinalul Silvestrini Bisericii Catolice de ambele rituri, precum și Bisericii Ortodoxe din România. În afară de vizitele pastorale efectuate personal în țara noastră, demnă de mențiune este și prezența sa activă alături de Sfântul Ioan Paul al II-lea în timpul călătoriei apostolice efectuată la București în 1999. În fine, nu trebuie uitat că în 2004, cardinalul Silvestrini a fost decorat, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Steaua României”în grad de Mare Ofițer, aceasta fiind cea mai veche și cea mai înaltă distincție a statului român (Monitorul Oficial nr. 848 din 16 septembrie 2004). Distincția a fost acordată „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la dezvoltarea relațiilor dintre România şi Sfântul Scaun şi pentru grija constantă acordată consolidării raporturilor interconfesionale în România”.

Păstor de suflete și formator al tinerilor dezavantajați
Abilitățile diplomatice recunoscute pe plan internațional nu i-au diminuat pasiunea pentru păstorirea sufletelor. A desfășurat fără întrerupere o activitate pastorală în rândul tinerilor la Casa „Villa Nazareth”, instituție de recuperare a tinerilor înființată în 1945 de cardinalul Domenico Tardini. Din 1969, a însoțit ca păstor de suflete o „Comunitate”din care făceau partea foști elevi laureați, profesioniști și prieteni ai Casei „Villa Nazareth”. Din aceasta avea să ia ființă, în 1986, Fundația „Comunità Domenico Tardini”, care a preluat de la Fundația Sacra Familie din Nazaret responsabilitatea activităților formative și de gestiune. Ambele fundații îl aveau ca președinte pe regretatul cardinal Achille Silvestrini.

Requiem aeternam dona ei, Domine, et lux perpetua luceat ei cum sanctis tuis in aeternum! Aici, un interviu acordat de regretatul cardinal Silvestrini jurnalistului Titi Dincă pentru Televiziunea Română:

Vatican News România – A. Dancă