Într-o scrisoare de condoleanțe adresată membrilor familiei prelatului, din 14 iulie, Papa Francisc a lăudat „spiritul preoțesc al Cardinalului, pregătirea sa teologică, inteligența și înțelepciunea sa… prin care a adus o contribuție valoroasă la magisteriile Sfântului Papă Paul al VI-lea, Papei Ioan Paul I, Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea și Papei Benedict al XVI-lea”. Mulțumind lui Dumnezeu pentru mărturia Cardinalului în slujba Sfântului Scaun, Pontiful a spus că alătură rugăciunile sale celor ale numeroșilor catolici ce se participau cu Cardinalul la Liturghia zilnică din Bazilica San Pietro, adesea celebrată la altarul Sf. Papă Ioan al XXIII-lea. „Credincios motoului său episcopal, ‘Esto Vigilans’, a fost bun și atent, de aceea sperăm că, însoțit de Fecioara Maria, de Sfinții Petru și Paul și de Sfântul Episcop Guido de Acqui, va fi primit în răsplata veșnică a cerului”, a spus Sfântul Părinte.
În 2012, Cardinalul Sardi a fost acuzat alături de alți doi, într-un articol din ziarul italian La Repubblica, de complicitate la scurgerea de informații papale importante către mass-media, în cazul numit „Vatileaks”. La momentul publicării articolului, Vaticanul a negat acuzațiile, dând o declarație din partea secretariatului de stat, care exprimă „o dezaprobare fermă și totală a astfel de publicații, ce nu se bazează pe criterii obiective și dăunează serios onoarei persoanelor în cauză, care l-au slujit cu fidelitate mulți ani pe Sfântul Părinte”. Purtătorul de cuvânt al Papei, pr. Federico Lombardi, a confirmat că atât Cardinalul Sardi, cât și ceilalți acuzați de ziar, au fost chemați să depună mărturie în fața unei comisii, dar a subliniat că nu a existat suspiciunea de „responsabilitate comună sau complicitate”.
Cardinalul Sardi, care s-a născut în orașul Ricaldone, din nordul Italiei, în 1934, spunea că părinții l-au crescut astfel încât să aibă o credință profundă, învățându-l „smerenia și onestitatea”. A avut, de asemenea, exemplul mai multor preoți din familia sa extinsă. A studiat la un seminar local și la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriană, unde a luat licența în teologie. A fost hirotonit preot în 1958. S-a întors la Roma pentru a studia dreptul canonic, absolvind în 1963. Apoi a predat teologie morală la un seminar din Dieceza de Acqui, în timp ce slujea în diferite parohii. Mai târziu, a urmat cursurile Universității Catolice Sacro Cuore din Milano, pentru specialitatea jurisprudență, continuând să predea teologia morală la un seminar din Torino.
În acest timp, a scris o carte despre istoria învățăturii Bisericii despre avort. În 1976, pr. Sardi a fost rugat să vină la Vatican pentru a lucra la secretariatul de stat în secțiunea pentru afacerile generale. A fost numit șef de birou în 1990, iar în 1992 a devenit vice-adjunct, coordonând biroul care colaborează pentru editarea textelor Papei. A fost consacrat Episcop de Papa Ioan Paul al II-lea în 1997, care spunea atunci: „Mă rog pentru Dvs, Mons. Sardi, ca, numit Nunțiu Apostolic cu misiuni speciale, să continuați să lucrați alături de mine în secretariatul de stat. Vă felicit pentru slujirea de până acum și vă doresc să continuați în același fel, cu același zel.” Din octombrie 2004 până în ianuarie 2011, a fost vice-șambelan (camerlengo) al Bisericii Romane. A fost creat Cardinal de Papa Benedict al XVI-lea, în Consistoriul din noiembrie 2010.
Sursa: https://www.catholica.ro