„Stilul lui Isus”: este tema exercițiilor spirituale pentru preoții Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, propuse de Vicariatul pentru Preoți al EGCO. Acestea se desfășoară în acest an la Mănăstirea franciscană „Maica Domnului” din Oradea, avându-l ca predicator pe pr. Mihai Vătămănelu OFMConv. Exercițiile se desfășoară în două serii, 10-13 și 25-28 iunie a.c., bucurându-se de participarea a peste 100 de preoți.
Meditațiile exercițiilor au ca referință biblică Evanghelia după Luca, spune pr. Mihai Vătămănelu, predicatorul explicând pe scurt modul în care a pregătit aceste exerciții spirituale:
„În primele meditații vom sublinia că Maria este modelul Bisericii și a fiecăruia dintre noi și care trebuie să fie raportul nostru cu Cuvântul, ca să se întrupeze în noi.
Apoi voi prezenta metoda Lectio divina pentru a se apropia de Biblie, de Cuvântul lui Dumnezeu. Este o metodă tradițională, antică, ce conține sugestii tradiționale antice, pe care le-a folosit Maria, dar și Biserica, fiind vorba despre raportul omului cu Cuvântul.
În Maria vom contempla parcursul nostru – care este drumul Bisericii – al Evei noi, al tuturor fiilor săi, care este „da”-ul spus lui Dumnezeu, Cuvântului, astfel încât Cuvântul să poată deveni trup în noi și să avem stilul Fiului lui Dumnezeu.
Vom medita și despre prima prezentare publică a lui Isus, la treizeci de ani, la botez, care ne arată stilul definitiv al lui Dumnezeu: solidar cu toți, în fiecare limită, fragilitate și slăbiciune umană. Vom descoperi cum din păcat Isus face locul maxim al milei, al iubirii, al mântuirii din pierzanie.
Ne vom opri și asupra textului din Lc. 6, 17-38, oglinda Cuvântului, care-i oglinda vieții noastre. Un text pe care ar trebui să-l citim în fiecare zi ca pe o rugăciune, cerându-i Domnului să ne dea ceea ce ne lipsește. În fiecare dimineață ne uităm în oglindă ca să vedem dacă suntem în ordine, la fel, oglinda Fericirilor ne ajută să vedem dacă suntem în conformitate cu Cristos. Și de fiecare dată când citim acest text avem harul convertirii, care trebuie să fie o convertire constantă, ca să ne transformăm în El din glorie în glorie, reflectând chipul Său…
În final ne vom opri asupra începutului celei de a doua părți din Lc. 9, 51, loc în care începe catehizarea discipolilor, drumul discipolilor și a lui Isus spre Ierusalim… El îi instruiește pe discipoli în timp ce călătorește spre Ierusalim, adică în timp ce merge să facă ceea ce e spus: să-și dea viața pentru toți…”.
Potrivit, pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții, programul exercițiilor spirituale propus pentru ambele serii este următorul:
10 / 25 iunie 2019
16.00 – primirea participanților
16.30 – meditația I
18.00 – Sf. Liturghie
19.00 – cina
20.00 – rugăciunea de seară
11-12 / 26-27 iunie 2019
07.15 – rugăciunea de dimineață
08.00 – Sf. Liturghie
09.00 – micul dejun
10.00 – meditația II /V
12.00 – meditația III /VI
13.00 – prânzul
16.00 – meditația IV/VII
18.00 – oră de Rugăciune
19.00 – cina
13 / 28 iunie 2019
07.15 – rugăciunea de dimineață
08.00 – Sf. Liturghie
09.00 – micul dejuN
10.00 – meditația VIII
12.00 – prânzul