În fiecare an, în ultima duminică din luna mai, se organizează pelerinajul bolnavilor la Máriapócs, orășel din Ungaria unde se află o renumită biserică greco-catolică închinată „Maicii Domnului Înlăcrimate” și o mănăstire bazilitană.
În acest an, pe 26 mai a.c., 55 persoane din Eparhia de Oradea au participat la acest pelerinaj. Pelerinii, originari din Sântandrei, Oradea, Giriș și Nojorid, au fost însoțiți de pr. Avram Romulus, paroh la parohia greco-catolică din Sântandrei.
Intenția de rugăciune comună a pelerinilor orădeni din acest an a fost pentru Preasfințitul Virgil Bercea, păstorul Eparhiei, fiecare persoană având apoi o intenție de rugăciune particulară.
Pe parcurs, pelerinii s-au rugat împreună Rozariul, au intonat cântece religioase mariane și au citit istoricul mănăstirii care îi aștepta și în acest an să-și închine toată nădejdea la icoana făcătoare de minuni a Sfintei Fecioara Maria cu pruncul Isus, pe care o găzduiește. Nu au lipsit devoțiunile speciale ale lunii mai, luna închinată Sfintei Fecioare Maria. La Máriapócs, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie în limba română, celebrată de părintele Avram, au cântat Paraclisul Maicii Domnului și imnul Episcopilor Martiri.
„A fost o zi frumoasă alături de Sfânta Fecioara Maria”, spun la final participanții, împărtășind totodată ceea ce îi leagă pe pelerinii greco-catolici din România de Máriapócs:
În anul 1729, pe 23 septembrie, a fost hirotonit preot în Biserica Maicii Înlăcrimate din Máriapócs (pe atunci Pócs) Inocențiu Micu-Klein, iar în 1991, pe 18 august, a avut loc la Máriapócs un pelerinaj impresionant și o întâlnire a tineretului din Ungaria și țările vecine cu Papa Ioan Paul al II- lea, la care a participat și Corul Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea.
prof. Florica Omilescu