Vizita primului Suveran Pontif în România, în 7-9 mai 1999, a fost un eveniment istoric marcant pentru „țara punte dintre Orient și Occident, punct de răscruce între Europa centrală și orient”, pe care însuși Papa Ioan Paul al II-lea o îndemna să fie „protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj”. Ecourile vizitei apostolice de acum 20 de ani au fost nenumărate, resimțite pe plan cultural, spiritual, social și european de poporul român, simțindu-se și astăzi glasul viu al emoției celor care au ținut să-l întâlnească pe Papa Ioan Paul al II-lea, la București, dar nu numai. Mulți dintre aceștia retrăiesc acel moment trecând pragul unui lăcaș de cult greco-catolic dedicat, în exclusivitate, vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în țara noastră, care se află în Eparhia de Oradea. Este vorba de biserica din Băile „1 Mai”, ale cărei temelii au fost puse în 1999, în memoria vizitei în România a celui de al 264-lea urmaș al Sfântului Petru. Biserica „a fost construită cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcop de Oradea, la inițiativa clericului George Bologan, pe atunci student la Propaganda Fide din Roma și fiu al satului Haieu, în vremea arhipăstorilor: eroicul cardinal al României Alexandru Todea și ÎPSS mitropolit Lucian Mureșan, cu sprijinul postului de televiziune Telepace din Italia și a binefăcătorilor care au apreciat valoarea credinței împărtășită de românii greco-catolici care nu au renunțat niciodată să își mărturisească dragostea față de Dumnezeu și de neamul românesc, rămânând fideli Bisericii lor”. Biserica a fost consacrată doi ani mai târziu de Preafericitul Părinte Patriarh al Antiohiei, cardinalul Ignace I Moussa Daoud, prefect al congregației pentru Bisericile Răsăritene în 2001, înconjurat de un numeros sobor de episcopi, preoți și mii de credincioși.

«Vizita papei Ioan Paul al II-lea a fost o recunoaștere a valorii spirituale a poporului român la scară universală. Nu poți fi ceva decât dacă ești recunoscut de altcineva, iar noi aveam nevoie în procesul aderării noastre la UE de prieteni care sa cunoască profunzimea neamului nostru. Și pentru că este vorba despre prieteni, și pentru că în viață oamenii de bună credință știu să spună „mulțumesc !” și pentru că adevărata prietenie este veșnică și nu de interes, am decis să ridicăm biserica din Haieu-Băile „1 Mai” în amintirea primei vizite istorice a unui papă în România, recunoscut ca părinte spiritual al Europei»: spune astăzi, după 2 decenii, Excelența sa George Bologan, în prezent Ambasadorul României în Italia, apropiat al Sanctității Sale Ioan Paul al II-lea, într-un interviu pentru Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Valoarea simbolică a acestui loc este cu atât mai mare cu cât «bisericuței din stațiunea Băile „1 Mai” îi trec pragul anual sute de români țară și străinătate, de diferite confesiuni, care se roagă împreună în acest lăcaș primitor, spune pr. paroh Ștefan Madarasi. Acesta, continuă preotul, este un semn concret al miracolului reconcilierii despre care vorbea Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în România, unitate pe care o promovează neîncetat și actualul Suveran Pontif, Papa Francisc, pe care îl așteptăm în România în mai puțin de o lună. Deși vizita Sanctității Sale, nu cuprinde Eparhia de Oradea, având aici atât de vie memoria vizitei Ioan Paul al II-lea, simțim că ajunge de fapt, pe urmele predecesorului său și la Oradea. Ecumenismul și suferința comună a celor care și-au dat viața pentru credință, episcopii noștri martiri, la a căror beatificare vom participa la Blaj, pe 2 iunie a.c., sunt cu siguranță punctele comune ale celor două vizite pontificale”.

„Cine și-ar fi închipuit că intrând într-o bisericuță ca aceasta va descoperi un astfel de mozaic, care-ți încântă ochii sufletului, umplându-i de Frumos și Adevăr?”, spunea în 2017 mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România, ajungând la biserica din Băile „1 Mai”, în cadrul unei vizite pastorale în Eparhia de Oradea.

Din biserica parohială Haieu-Băile „1 Mai”, al cărui clopot a fost donat de însuși Papa Ioan Paul al II-lea, răsună zi de zi ecoul Speranței și al Cuvântului ajuns printre oameni…

„O floare din Grădina Maicii Domnului”, căreia sunteți așteptați să-i resimțiți candoarea!

M. Caba