București, nr. 183/30.04.2019

COMUNICAT DE PRESĂ
Evenimentul „Papa la București”
Catedrala Sf. Iosif. Piața Revoluției

Circa 40.000 de locuri, dintre care 7.000 pe scaune, 15 ecrane, 6 ore de program religios-artistic sunt câteva dintre detaliile evenimentului organizat de Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) pentru pelerinii și locuitorii Capitalei care îl vor primi în mijlocul lor pe Papa Francisc în seara zilei de 31 mai 2019 la Catedrala Sf. Iosif, în Pieţele Ateneului și George Enescu, cât și în zona extinsă către Piaţa Revoluţiei, după cum a fost anunţat astăzi la conferinţa de presă organizată de ARCB.

În prima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc va prezida Sfânta Liturghie la ora 18.10 în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din Bucureşti. Vizita Sfântului Părinte va marca istoria oraşului; de aceea, conceptul grafic al evenimentului denumit de ARCB „Papa la București” reprezintă clădirile-simbol ale Capitalei care fac referire la identitatea acestei comunităţi locale şi la ospitalitatea oraşului. La realizarea grafică a acestui concept au colaborat arhitecta catolică Irina Ursache Vlad, domnul Bogdan Calciu – autor al desenului în creion „Catedrala Sf. Iosif” – şi graficiana Carmen Gociu, care a integrat toate elementele într-un visual.

„Salutăm cu această ocazie parteneriatul oferit de Primăria Generală a Capitalei şi implicarea instituţiei şi a doamnei Primar General Gabriela Firea, în ceea ce priveşte colaborarea la organizarea logistică a evenimentului nostru de la Catedrala Sf. Iosif şi toate zonele conexe, cât şi suportul deosebit de important pe care îl oferă pentru întreaga vizită papală la Bucureşti, în toate locaţiile sale de desfăşurare. Este un gest salutar de normalitate, de solidaritate creştină şi de ospitalitate pentru cel care soseşte în primul rând în calitate de oaspete de seamă al Capitalei noastre. Le mulţumim pentru acest gest şi sperăm într-o colaborare fructuoasă, atât cu dumnealor, cât şi cu toate celelalte instituţii implicate într-o aşa mare desfăşurare de forţe”, a declarat Adriana Răcășan, producător delegat al evenimentului „Papa la București” din partea ARCB.

Considerând noile informaţii despre condiţiile mai bune oferite în spaţiul larg al Pieţelor Ateneu, George Enescu şi Revoluţiei, ARCB a decis prelungirea înscrierilor până la data de 15 mai, pe platforma inscrieri.papalabucuresti.ro. Încurajăm acest demers şi facem apel la cei care doresc să-l vadă de aproape pe Papa Francisc în Bucureşti, să se înscrie pe platforma amintită, pentru a ne facilita o bună organizare și a le putea pregăti o serie de beneficii în spaţiile amenajate pentru eveniment.

Pr. Daniel Bulai, coordonator al evenimentului, a amintit importanţa deosebită a pelerinajului prilejuit de Sf. Liturghie pe care Papa Francisc o va prezida la Catedrala Sf. Iosif şi a oferit, în continuare, detalii despre organizarea acestui pelerinaj. „Vor fi amenajate două scene, una în faţa Catedralei Sf. Iosif, de unde pe tot parcursul zilei vor fi conduse momente de rugăciune care să însoţească sosirea Sfântului Părinte la Bucureşti şi programul său din timpul zilei. O a doua scenă, de dimensiuni mult mai mari, va fi amplasată în Piaţa din faţa Ateneului Român, unde vor avea loc o serie de momente artistice care se vor împleti cu cele de rugăciune. Vom amplasa în mai multe locuri de pelerinaj confesionale mobile, iar preoţii noştri se vor afla în mijlocul credincioşilor pentru a le oferi ocazie pentru Sfânta Spovadă. Toţi credincioşii catolici care sunt spovediţi vor putea primi Sfânta Împărtăşanie, care va fi distribuită la momentul potrivit în timpul Sfintei Liturghii, în toate zonele de pelerinaj. Tot programul religios şi artistic al pelerinajului va fi transmis prin ecranele şi sistemele audio amenajate, astfel încât toţi cei prezenţi să poată participa efectiv din locul în care se află, urmărind aceste activităţi, cât şi întregul traseu al Papei Francisc, de la aterizarea sa pe aeroportul Otopeni, până la sosirea la Catedrala Sf. Iosif. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Papa Francisc va merge cu papamobilul în toate zonele amenajate în jurul Catedralei, continuându-şi traseul către Piaţa Revoluţiei, salutând şi binecuvântând toţi oamenii care îl vor aştepta pe străzi şi în pieţele menţionate”.

Purtătorul de cuvânt al ARCB, Pr. Francisc Doboș, a arătat cum se pregătesc catolicii din Arhidieceza Romano-Catolică de București pentru momentul de bucurie al întâlnirii cu Papa Francisc. „Sâmbătă, 11 mai 2019, între orele 11.00 – 18.00, la Mănăstirea Sf. Agnes din Popești Leordeni, va avea loc Festivalul Bucuriei, organizat de ARCB. Este o sărbătoare a Arhidiecezei, ca pregătire pentru întâlnirea cu Papa Francisc, adresată credincioşilor din parohiile şi comunităţile noastre: familii, copii, adolescenţi şi tineri, vârstnici, preoţi şi persoane consacrate. În cadrul Festivalului, pregătim împreună cu tinerii Centrului Diecezan pentru Pastoraţia Tineretului un program special pentru copii și tineri, precum și pentru familii. Surpriza evenimentului este concursul de gătit, disputat între preoți și cheficunoscuți. La sfârşitul zilei, un grup de voluntari şi persoane consacrate din ordine religioase care se ocupă de cei nevoiaşi, le va oferi din mâncarea gătită săracilor de pe străzile din Capitală.”

A fost, apoi, prezentat un traileral imnului oficial al evenimentului „Papa la București”. „Comunitatea catolică din Capitală se pregătește să îl întâmpine pe Papa Francisc cu acest imn special. Inspirat de motoul vizitei papale, refrenul imnului «Să mergem împreună toți!» va răsuna pe străzile Bucureștiului în după-amiaza zilei de 31 mai, când Sfântul Părinte se va îndrepta spre Catedrala Sf. Iosif pentru a prezida Sfânta Liturghie. Imnul, compus de preotul romano-catolic Ieronim Ambăruși, exprimă bucuria românilor de a-l primi pe Papa Francisc și este interpretat de 17 soliști și peste 50 de coriști din diverse parohii catolice bucureștene, conduși de dirijoarea Erica Dămoc. Înregistrările au avut loc în studioul audio al Centrului diecezan pentru Comunicații Sociale «Angelus Communicationis» al ARCB, în regia muzicală a lui Liviu Elekes. La filmările videoclipului, încă în desfășurare, vor participa peste 200 de persoane de toate vârstele. Producția este asigurată de Signis România pentru ARCB. Regia și montajul sunt semnate de Roxana Elekes, imaginea de Dragoș Lăpădatu și Valentin Elekes, iar clipul este produs de Adriana Răcășan. Imnul va fi lansat oficial la data de 11 mai, în cadrul Festivalului Bucuriei, a spus Adriana Răcășan.

Tot astăzi a fost lansat și site-ul oficial www.papalabucuresti.ro. Site-ul este un instrument de informare cu privire la vizita Papei Francisc la București. Este în primul rând o sursă de conținut pentru dvs. presă cu privire la comunitățile catolice din Arhidieceza Romano-Catolică de București și din Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București. Site-ul conține materiale video produse special pentru vizita Papei, fotografii profesioniste, articole cu informații inedite, anunțuri etc și este conectat la pagina de Facebook Papa la București și la contul de YouTube al ARCB.

De asemenea, dna Adriana Răcășan a prezentat în premieră proiectul designerului Mihai Grama pentru scaunul papalcare va fi folosit de Sanctitatea Sa în Catedrala Sf. Iosif. Scaunul este realizat de Mobila Dalin, iar designul acestuia conține motive arhitecturale ale Catedralei, monument istoric.

La sfârșitul conferinței de presă, producătorul delegat al evenimentului din partea ARCB a salutat curajul și disponibilitatea tuturor partenerilor care s-au alăturat evenimentului, iar Pr. Francisc Doboș le-a mulțumit jurnaliștilor prezenți și a anunțat că următoarea conferință de presă va avea loc în jurul datei de 17 mai a.c.

Evenimentul „Papa la București” este organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică București

În colaborare cu:
Episcopia Greco-Catolică „Sf. Vasile cel Mare” de Bucureşti

Cu sprijinul:
Primăria Municipiului București
Secretariatul de Stat pentru Culte

Partener media oficial:
Digi24

Parteneri:
SIGNIS – Asociația catolică pentru comunicare audiovizuală din România
Netcity
Mobila Dalin
Aqua Carpatica
Via Viticola – Sarica Niculițel
BlackCab
Bucate pe roate
PR & more

Biroul de presă ARCB