Programul celebrărilor liturgice pascale la Catedrala „Sf. Nicolae” și Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea

După ce au participat la comemorarea intrării solemne a lui Isus în Ierusalim, în Duminica Floriilor, credincioșii greco-catolici comemorează Patima și Moartea Domnului, în timpul Săptămânii Mari, pregătindu-se să ia Lumina Învierii.

 JOI,  25 APRILIE 2019 – JOIA SFÂNTĂ
În Catedrala „Sfântul Nicoale” din Oradea, de la ora 8.00 va fi celebrată Vecernia împreună cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, urmată de „Sfânta și Dumnezeiasca Spălare a Picioarelor”. În amintirea gestului pe care Isus l-a făcut faţă de apostoli la ultima Cină, vor fi spălate simbolic picioarele a 12 teologi ai Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea. În dimineața aceleași zile, are loc rânduiala Sfințirii Paștilor.

VINERI, 26 APRILIE 2019 – VINEREA SFÂNTĂ
În Vinerea Sfântă, credincioşii, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, țin post și abstinență. În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, ci doar Vecernia și Orele Împărătești, de la ora 8.00.

Seara, de la ora 19.00, în Catedrala „Sf. Nicolae”, credincioșii sunt așteptați să ia parte la comemorarea Pătimirii și Morții lui Isus, prin participarea la Prohodul Domnului.

SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2019 – SÂMBĂTA SFÂNTĂ
În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere și rugăciune pătimirea şi moartea lui Cristos, aflat în mormânt. De la ora 08.00 se săvârșește în catedrala episcopală  greco-catolică Vecernia împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Seara, de la 23.45 este rânduiala Miezonopterului, care precede Slujba de Înviere a Domnului și Dumnezeului nostru Isus Cristos, de la ora 24.00.

DUMINICĂ, 28 APRILIE – ZIUA ÎNVIERII DOMNULUI (PAȘTELE)
În Duminica Paștilor, în Catedrala „Sf. Nicoale” din Oradea va fi celebrată Sfânta Liturghie solemnă, de la ora 10.00, cu citirea Evangheliilor în diferite limbi. Tot în ziua de Paști, va fi celebrată o altă Sfânta Liturghie, de la ora 18.00, programul din a doua și a treia zi de Paști fiind același cu cel din ziua precedentă.

La Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” din Oradea, programul celebrărilor liturgice din Săptămâna Mare și de Paști este următorul:

În Joia Mare - dimineaţa, de la ora 8.00 se va celebra Vecernia şi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, urmând ca seara, de la ora 18.00 să fie săvârșită slujba Utreniei şi Deniile Mari cu cele 12 Evanghelii ale Patimilor.

În Vinerea Mare  - dimineaţa, la ora 8.00, orele Mari Împărăteşti şi Vecernia, după-amiaza, de la ora 18.00, Prohodul Domnului. La final, se va înconjura biserica cu Sfântul Epitaf şi cu lumânări aprinse.

În Sâmbăta Mare - dimineaţa se va celebra Vecernia şi Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. La ora 22.00, se va celebra Slujba Învierii: cu procesiunea în jurul bisericii, Sfânta Liturghie, sfinţirea alimentelor şi distribuirea Sfintelor Paşti.

În ziua de Paști, duminică, se va celebra Sfânta Liturghie la ora: 10.00, 12.00 şi 18.00. La ora 17.00 se va recita Sfântul Rozariu.

În zilele de luni şi marţi după Paşti, Sfintele Liturghii sunt programate la ora: 8.00, 10.00 şi 18.00.

Menționăm că, în toate lăcașurile de cult, sărbătoarea Sf. Gheorghe, sărbătorită în calendarul oriental pe 23 aprilie, dat fiind faptul că a coincis în acest an cu Marțea  Mare, se ţine în a doua zi de Paşti, adică luni, 29 aprilie a.c..

Sărbători binecuvântate tuturor!