Cei blânzi moştenesc pământul şi se bucură din belşug de pace: sunt cuvintele psalmului rostit în limba latină de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în cuvântul de învățătură rostit pe 21 februarie 2001, la penultimul Consistoriu Ordinar Public din pontificatul său, în cadrul căruia a creat 44 de cardinali. Printre acești și arhiepiscopul de Buenos-Aires, Jorge Mario Bergoglio, actualmente Papa Francisc.
„La două sute de ani de la nașterea cardinalului Newman - a mai spus Papa Ioan Paul al II-lea cu acel prilej - mi se pare că aud răsunând cuvintele cu care el a acceptat din partea predecesorului meu, Fericitul Papă Pius al IX-lea purpura sacră «Biserica, spunea el, nu trebuie să facă altceva decât să își continue misiunea cu încredere și pace, rămânând fermă și calmă, în așteptarea salvării lui Dumnezeu: Mansueti hereditabunt Terra, și delectabuntur in multitudine Pacis (Psalmul 36). Cuvintele acelui mare om al Bisericii sunt pentru noi toți un imbold pentru ca dragostea față de slujirea noastră pastorală să crească”.
Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio pe atunci, astăzi Papa Francisc, aniversează 18 ani de la numirea în rândul cardinalor Bisericii Catolice. Preotul iezuit latinoamerican a fost numit de Sfântul Ioan Paul al II-lea episcop, în 1992, apoi arhiepiscop coadiutor de Buenos Aires, în 1997. Șapte luni mai târziu, Jorge Mario Bergoglio a devenit, la 28 februarie 1998, arhiepiscop titular de Buenos Aires, Primat al Argentinei și Mare Cancelar al Universității Catolice din Buenos Aires, avându-i totodată în păstorire pe toți credincioșii de Rit bizantin care locuiau în țară.
Prima și singura reacție a episcopului Bergoglio, după anunțul primit din partea Papei Wojtyla că va fi numit cardinal, la 21 ianuarie 2001, a fost o scurtă declarație: „a fi cardinal, spunea nota de presă, reprezintă o apropiere mai mare față de Papa și o colaborare cu Suveranul Pontif, în slujba Bisericii Universale. Sfântul Părinte este cel care decide și, în acest caz, sunt absolut sigur că gestul său vine dintr-o considerație și o afecțiune specială a Papei Ioan Paul al II-lea pentru Biserica din Buenos Aires. Toți credincioșii acestui oraș se află sub privirea Sfântului Părinte și, din moment ce aceasta este capitala țării, este o privire care se extinde asupra tuturor argentinilor. Papa Ioan Paul al II-lea iubește mult Argentina. Îmi amintesc în continuare vocea lui vibrantă și încurajarea Sanctității sale în timpul vizitei sale în țara noastră: «Argentina, Ridică-te!». Papa urmărește îndeaproape problemele patriei noastre, cu o inimă părinteascăˮ. Apoi, cardinalul Bergoglio și-a accentuat și mai mult discreția și afabilitatea, neschimbându-și cu nimic agenda pastorală după primirea beretei și a inelului de cardinal.
În 2001, înainte de a fi numit cardinal, mons. Jorge Mario Bergoglio a fost o figură ecleziastică de mare importanță în Argentina și America Latină. Poate că a fost mai puțin cunoscut în sfera internațională, chiar dacă în ambitul eclezial era bine cunoscut. În plus față de discreția sa, se vorbea deseori despre abilitatea singulară a arhiepiscopuluid e Buenos Aires de a combina o severitate parternă cu o umanitate și o participare neobișnuită. De asemenea, este remarcantă apropierea sa totală și continuă față de cler, prin comportamente unice cum ar fi a-i ajuta și chiar a-i asista pe timp de noapte pe preoții bolnavi, aflați pe pat de moarte.
Și după numirea sa drept cardinal, Jorge Bergoglio a continuat să facă ceea ce a făcut întotdeauna. Un responsabil al unui stand de ziare din Buenos Aires, pe nume Luis Del Regno, își amintește într-un interviu pentru presa locală argentiniană că în fiecare dimineață, de luni până sâmbătă, arunca peste poarta casei cardinalului Bergoglio, într-o pungă de plastic legată cu un elastic, cele mai importante ziare zilnice și săptămânale. „Cardinalul, trecea la finalul fiecărei luni să își plătească abonamentele și să îmi dea înapoi 30 de elasticeˮ, a mai spus vânzătorul de ziare, precizând că „duminica nu făcut nicio livrare de ziar arhiepiscopului Jorge Mario Bergoglio, pentru că el trecea pe la standul de ziare, punctual, la 5.30 dimineața, stătea 10 minute de vorbă cu mine, apoi lua autobusul înspre Lugano [un cartien din su-vestus capitalei Buenos Aires] unde le ducea pregătit ceai Mate copiilor bolnaviˮ.
La 13 martie 2013, cardinalul Jorge Mario Bergoglio, la vârsta de 76 de ani, a fost ales Succesor al lui Petru, alegând numele de Papa Francisc, care în mai puțin de 100 de zile este așteptat într-o vizită apostolică în țara noastră, de la 31 mai la 2 iunie a.c..
M. Caba-L. Badilla