Vizita Papei se înscrie ca un eveniment istoric de puternică semnificaţie, ale cărei reverberaţii vor pătrunde în spiritualitatea românilor: a afirmat ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, imediat după aflarea știrii privind vizita Suveranului Pontif la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj. Anunțul vizitei papei Francisc în România a trezit multiple reacții în presa internațională și, desigur, în societatea românească. Într-o declarație de presă pentru redacția română a Vatican News - Radio Vatican, prima sursă oficială a acestei vizite, ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, a împărtășit bucuria și speranțele alimentate de vizita Suveranului Pontif în România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.
„La scurt timp de la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în zilele exercitării Preşedinţiei româneşti a Consiliului Uniunii Europene”, subliniază diplomatul român, „vizita Papei se înscrie ca un eveniment istoric de puternică semnificaţie, ale cărei reverberaţii vor pătrunde în spiritualitatea românilor”.
Vă oferim aici Declarația ambasadorului României pe lângă Sf. Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, pentru Radio Vatican:
«Am primit cu o reală bucurie vestea dată de către Sala Stampa a Sfântului Scaun, în care se anunţă vizita Papei Francisc în România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la invitaţia Preşedintelui, a autorităţilor statului şi a Bisericii Catolice. Este un răspuns al Sfântului Părinte la invitaţiile care i-au fost adresate în aceşti ani, pe care îl aşteptam cu emoţie şi speranţă şi pentru care am depus toate străduinţele.
Acum ştim că vom avea prilejul să-i oferim Papei o primire plină de căldură la noi acasă, ca semn al recunoaşterii poziţiei de personalitate de primă mărime a lumii de astăzi, promotor al unui umanism de substanţă, o conştiinţă acută aplecată asupra daunelor pe care manifestări ale nesăbuinţei umane le aduc: batjocorirea omului, promovarea formelor de viaţă contra naturii sale, mizeriei morale şi materiale, autodistrugerii prin război, drog, violenţă.
Vizita Sanctităţii Sale va fi o ocazie de a arăta că în România, în ciuda dificultăţilor pe care le aduc procesele social-economice, se dezvoltă legături profunde cu spaţiul european, se cultivă valorile Uniunii Europene, se promovează un înţeles complex al împlinirii umane. România va putea arăta Sfântului Părinte chipul unei ţări în care credinţa este trăită în biserici diferite, dar care toate cultivă marile valori ale umanismului, de promovarea cărora este atât de ataşat.
„Să mergem împreună!” este motto-ul vizitei ca expresie a dorinţei Sfântului Părinte de a cunoaşte şi promova unitatea de credinţă creştină între catolici, ortodocşi, reformaţi şi dialogul creştinismului cu alte credinţe.
Va fi un prilej de omagiere a martiriului reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice, rămaşi fideli raporturilor cu Roma, cu una dintre rădăcinile identităţii poporului şi limbii române, în ciuda opresiunii la care a fost supusă.
La scurt timp de la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, în zilele exercitării Preşedinţiei româneşti a Consiliului Uniunii Europene, vizita Papei se înscrie ca un eveniment istoric de puternică semnificaţie, ale cărei reverberaţii vor pătrunde în spiritualitatea românilor».