O clădire emblematică pentru orașul Oradea, dar și pentru întreaga regiune, pentru că este un monument cu totul remarcabil ca prezență arhitecturală, dar și ca semnificație: aceasta a remarcat criticul de artă Ramona Novicov, vorbind despre Catedrala „Sfântul Nicolaeˮ din Oradea într-un reportaj pentru postul de televiziune Digi24 Oradea, filmat miercuri, 04 februarie a.c., în catedrala Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Materialul, realizat de jurnalista Bianca Firezar, va fi difuzat sâmbătă, 09 februarie a.c., ora 15.30 pe postul național Digi24HD, în cadrul emisiunii Turist acasă. S-a dorit prin această inițiativă, spune realizatoarea, „realizarea unui reportaj despre cele trei biserici diferite - greco-catolică, ortodoxă și romano-catolică - prezente în Piața Unirii din Oradea, care sunt de fapt, pentru toți cei care ajung în centrul orașului, mai mult decât simple lăcașuri de cultˮ.
Astfel, puteți degusta urmărind materialul Digi24 Oradea, o clipă din acea «întâlnire a omului cu Dumnezeu, într-un spațiu măreț, copleșitor (…) unde totul strălucește, care te face să respiri altfel, să te simți altfel, să te înalțe către Dumnezeu și să îți dea apoi senzația că Dumnezeu coboară către tine», cum spune crititul de artă Ramona Novicov, care așteaptă să fie trăită trecând pragul catedralei greco-catolice din Oradea. Mai multe puteți afla sâmbăta următoare, pe Digi24HD, ora 15.30.
«Catedrala „Sf. Nicolaeˮ a fost terminată la sfârșitul secolului al XIX-lea și au trebuit 100 de ani pentru a fi împodobită cu această pictură de tip clasic, barochizant, după gustul vremii, pe care o admirăm astăzi. Arhitectura este de inspirație occidentală, cu o navă centrală și cu o boltă pe transept, adaptată la nevoilor liturgice bizantine. Catedrala are un splendid iconostas, ceea ce marchează diferența de cult dintre răsărit și apus, care atrage privirile la fiecare slujbă și completează de fapt frumusețea corului, cu aceste voci ale artei. Turnul Catedralei a fost afectat de două incendii, fiind modelat în forma sa actuală în stil neobaroc de celebrul arhitect al secolului al XX-lea Rimanóczy Kálmán jr, care a înțeles cum să facă consonant acest decor baroc din interior, cu cel al coifului. Biserica se înalță maiestuoasă și domină Piața Unirii de astăzi, făcând pereche complementară cu Biserica cu Lună, care a fost construită anterior, dar care are același tip de planimetrie de baroc târziu, austric…», spune pentru Digi24 Oradea criticul de artă Ramona Novicov, invitată de Episcopia Greco-Catolică pentru realizarea reportajului televiziv.
Legat de Catedrala „Sfântul Nicolaeˮ în prezent, curtea acesteia va deveni în curând „spațiu de odihnă, relaxare și reflexie în proximitatea Pieței Unirii din Oradea în vederea punerii în valoare a ansamblului urban din zona centralăˮ, potrivit Acordului de Colaborarea dintre Episcopia Greco-Catolică cu Primăria Oradea. Punerea în practică a proiectului a început, lucrându-se chiar în aceste zile la amenajarea spațiului comunitar pus la dispoziție de Episcopie.
De asemenea, în curtea Catedralei care este «Catedră a Episcopului» cum subliniază pr. Paroh Ovidiu Duma, va fi amplasată o statuie comemorativă dedicată lui Iuliu Maniu, la dorința PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
UPDATE, 07 ianuarie 2019
Materialul difuzat pe 7 ianuarie a.c., de postul local Digi24 Oradea, poate fi vizionat apăsând aici.