Pe 2 decembrie a.c., comunitatea românească din Alicante (Spania) s-a unit cu România pentru câteva ore, marcând Centenarul Marii Uniri.

«Am avut privilegiul să împărtășim cultura noastră spaniolilor din Alicante și totodată spaniolii din zona veche a orașului au dorit să ne împărtășească cultura locului. Astfel, sărbătoarea Unirii, a fost celebrată nu doar în amintirea României Unite, ci și pentru unitatea celor două națiuni care conviețuiesc aici. I-am comemorat pe cei doi patroni spirituali ai orașului Alicante, Sfântul Roque *(San Roque – pe care-l avem în biserica noastră) și pe Sfântul Nicolae *(San Nicolas – adus pentru acest eveniment de la Catedrala din Alicante)».

Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie, celebrată în Templul “San Roque” de Biserica greco-catolică “Sfântul Nicolae” din Alicante. După predica părintelui Alberto Andres Domninquez, cancelar al cardinalului Carlos Osoro din Madrid, a luat cuvântul preotul Vicente Martinez, vicar general, manifestându-și bucuria de a fi alături de comunitatea românească și totodată regretul episcopului locului care nu a reușit să fie prezent. Domnul Dragoș Țigău, consul al României la Castellón de la Plana, a împărtășit  bucuria de a fi alături de noi și de Biserica greco-catolică, atât de importantă la momentul Unirii României, punctând faptul că episcopul Iuliu Hossu a avut privilegiul de a citi în 1918 declarația de independență mulțimii adunate la Alba Iulia. La final, profesorul de istorie dr. Laurențiu Bărbieru a ținut o scurtă prelegere istorică, de la daci și romani până în momentul Marii Uniri, punctând toate etapele premergătoare Unirii de la 1918.

Grupul spaniol “Danza Cresol” a oferit celor prezenți un dans tradițional alicantin în fața edificiului de cult și în “Plaza del Puente”, loc central al orașului, unde grupul “Codrișorul” al Asociației ARIPI Alicante a dansat începând cu membrii cei mici, apoi cei mari, până când la horă, s-au încumetat a se uni atât românii cât și spaniolii prezenți la eveniment.

Preparatele culinare nu au fost de neglijat, pentru că paella alicantină a fost nelipsită, împreună cu mititeii tradiționali românești, ajunși în Spania grație magazinului românesc prezent în orașul Alicante.

Toți cei prezenți au plecat cu o mare bucurie în suflet pentru că au reușit să-și aline puțin dorul de țară, de obiceiurile românești.

Un gând de mulțumire tuturor celor prezenți, asociațiilor spaniole și românești din Spania, care au făcut ca acest eveniment să fie posibil!

Pr. Bokor Radu