ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București a fost decorat marți, 13 noiembrie 2018, la Palatul Cotroceni de către Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită ÎPS Ioan „în semn de înaltă apreciere pentru excepționala sa activitate pastorală și socială, implicându-se în numeroase proiecte destinate societății românești, întreținând o viață culturală bogată în jurul Bisericii și contribuind la dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre România și Sfântul Scaun”, așa cum se precizează în decretul prezidențial.
În cuvântul adresat ÎPS Ioan Robu, în cadrul ceremoniei de decorare, președintele României s-a arătat bucuros de a-i înmâna Arhiepiscopului Mitropolit de București „cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Cavaler”. „Această distincție vă recunoaște meritele excepționale de arhipăstor al credincioșilor Arhidiecezei Romano-Catolice de București și, totodată, celebrează o comunitate vie și statornică, care a devenit, de-a lungul timpului, un reper în viața religioasă a Bucureștiului.” Totodată, Președintele Klaus Iohannis a amintit că în acest an aniversăm Centenarul Marii Uniri, „un ideal care s-a născut în conștiința românilor și s-a maturizat prin fapte de jertfă, prin acte de viziune și curaj politic”, și a subliniat că „slujitorii Bisericii, preoți și credincioși români din țară și de pretutindeni, s-au numărat printre artizanii unității naționale”.
„În timpul dictaturii comuniste”, a mai spus președintele României, „preoții martiri ai Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice au mărturisit și au plătit cu viața pentru unitatea Bisericii lui Hristos și a țării: Cardinalul Iuliu Hossu, Episcopii Ioan Bălan, Vasile Aftenie, Anton Durcovici și Monseniorul Vladimir Ghika. Vă felicit, Înaltpreasfinția Voastră, pentru că vă străduiți ca exemplul lor să fie cinstit și urmat de noile generații!”
La rândul său, ÎPS Ioan Robu i-a mulțumit Președintelui pentru cuvintele de apreciere și pentru distincție „pe care eu o consider ca o apreciere și ca o recunoaștere a tot ceea ce a făcut Biserica Catolică aici, în țară, pentru contribuția ei la binele cultural și spiritual al românilor”. „Am voit să am alături câțiva reprezentanți din diferite sectoare ale activității Bisericii Catolice din România. (…) Primesc această distincție împreună cu ei, pentru ei, dar și pentru toți catolicii din țară care, în diferite feluri, prin diferite activități își aduc aportul pentru binele comun al românilor și al României”. De asemenea, Arhiepiscopul Ioan Robu a mulțumit, în numele episcopatului catolic, pentru mesajul pe care președintele Klaus Iohannis l-a transmis românilor catolici din Roma, care duminica trecută, 11 noiembrie, au marcat centenarul Marii Uniri alături de toți Episcopii romano-catolici și greco-catolici care se aflau în Cetatea Eternă cu ocazia vizitei lor ad limina apostolorum.
Ierarhii catolici și credincioșii români au celebrat, în Bazilica San Vitale din Roma, Sf. Liturghie cu Te Deum „ca recunoștință pentru binefacerile pe care Dumnezeu i le-a dat țării noastre, rugându-ne, totodată, pentru eroii neamului nostru”. „Dumnezeu să binecuvânteze România și pe românii de aici și de pretutindeni”, a spus ÎPS Ioan Robu în încheierea cuvântului său de mulțumire.
La ceremonia de decorare a ÎPS Ioan Robu, au reprezentat Biserica Catolică din România Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendia – Nunțiu Apostolic în România, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, pr. Francisc Ungureanu – secretar general al Conferinței Episcopilor din România, Pr. Gabriel Popa – secretar eparhial, pr. Ioan Ciobanu – Parohul Catedralei Sf. Iosif, pr. Antonio Prestipino OCD – superiorul Mănăstirii Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov) și consilier al Conferinței Superiorilor Majori din România, sr. Marie Madeleine și sr. Maria Dominica – din congregația Misionarele Carității, sr. Patricia Rediu CJ – Superioara provincială a Congregatio Jesu și președinte a Conferinței Române a Superioarelor Majore, familia Daniel, Maria și Eva Pușcașu, din parohia Adormirea Maicii Domnului din București.
Ordinul național „Steaua României” este cea mai înaltă decorație a României și se acordă cetățenilor români străini pentru serviciile excepționale, civile sau militare, aduse statului și poporului român. Conform Cancelariei Ordinelor, din cadrul Administrației Prezidențiale, Ordinul național „Steaua României” își are originile în distincția „Ordinul Unirii” pe care Alexandru Ioan Cuza a dorit să o creeze încă din 1863, dar a fost instituit pe 10 mai 1877. Deviza acestui ordin este, tot din 1877, In fide salus – „În credință este salvarea”, iar forma actuală mai păstrează și modelul de cruce albastră emailată, propus lui Cuza de către Casa Krétly, și cele patru acvile heraldice cu zborul desfăcut așezate între brațele crucii, din timpul Regelui Carol I.
Ordinul „Steaua României” a fost abrogat la începutul anului 1948, după proclamarea Republicii Populare Române, purtarea ori păstrarea acesteia constituind chiar un delict. După 1990, demersurile reactivării Ordinului au fost lungi, și au culminat în 1998 cu reinstituirea lui de către Guvernul României prin Ordonanță de Urgență, modificată apoi în Parlament (Legea nr. 77/1999). În prezent Ordinul „Steaua României” se acordă în grad de Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comando, Ofițer, Cavaler.
Alți membri ai Bisericii Catolice care au primit Ordinul „Steaua României” sunt: Card. Antonio Maria Veglio (2012), Card. Agostino Valini (2012), Card. Kurt Koch (2012), Mons. Georg Ganswein (2015) – în grad de Comandor; Preafericitul Card. Lucian Mureșan – în grad de Cavaler, în 2012, avansat în 2015 la gradul de Ofițer; +Card. Alexandru Todea (1999), Card. Renato Rafaele Martino (2008), Card. Leonardo Sandri (2012), Card. Fernando Filoni (2008), Card. Dominique Mamberti (2008), Card. Gianfranco Ravasi (2008) – în grad de Mare Cruce.
Sursa: https://www.catholica.ro