„Cu Sfânta Liturghie celebrata de papa Francisc miercuri, 3 octombrie 2018, în Piata San Pietro, începe cea de-a XV-a adunare generala a Sinodului episcopilor, programata în Cetatea Vaticanului de la 3 la 28 octombrie a.c. pe tema ”Tinerii, credinta si discernamântul vocational”. Evenimentul a fost prezentat ieri la Sala de presa a Sf. Scaun.
Biserica se dispune în ascultarea ”vocii, sensibilitatii si credintei tinerilor, chiar a dubiilor si criticilor”, care constituie o adevarata provocare pentru viitor. Cu aceasta convingere, secretarul general al Sinodului episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a prezentat ieri la Sala de presa a Sf. Scaun cea de-a XV-a adunare generala a Sinodului episcopilor, programata în Cetatea Vaticanului de la 3 la 28 octombrie a.c. pe tema ”Tinerii, credinta si discernamântul vocational”. Au mai intervenit la întâlnirea cu presa relatorul general al acestei adunari sinodale, card. Sérgio da Rocha, si secretarul adjunct al Sinodului, episcopul titular Fabio Fabene.

Manifestarile adunarii generale a Sinodului încep miercuri, 3 octombrie a.c., cu Sf. Liturghie prezidata de papa Francisc la ora 10.00 în Piata San Pietro.

Potrivit datelor oferite la conferinta de presa, la adunarea sinodala participa în acest an 267 de Parinti sinodali. Printre cei cu statutul de ”uditores” – cu drept de cuvânt, dar nu de vot – se numara si 34 de tineri cu vârsta între 18 si 29 de ani de la care se asteapta sa transmita în aula sinodala ”vocea celor de o vârsta cu ei”.

De remarcat, totodata, prezenta în Aula Noua a Sinodului din Cetatea Vaticanului, pentru prima data dupa recentul acord provizoriu dintre Sfântul Scaun si R. P. China, a doi episcopi din China continentala.

Adunarea sinodala, a mai spus card. Baldisseri, va evidentia misiunea Bisericii de a însoti ”tinerii pe drumul lor existential” pentru a se deschide la ”întâlnirea cu Dumnezeu”. În acelasi timp, a mai spus prelatul la solicitarea jurnalistilor, adunarea va permite tinerilor sa-si îndrepte privirea spre Mireasa lui Cristos dincolo de scandalurile care au afectat-o în ultimele decenii. Tinerii, a spus încrezator cardinalul, sunt ”deschisi la a întelege fragilitatea umana”, în timp ce ”Biserica nu poate fi reprezentata numai de unii care au gresit”.

Adunarea sinodala din 2018 este cea de-a treia a pontificatului, dupa cea de-a III-a adunare generala extraordinara si cea de-a XIV-a adunare generala dedicate familiei. Cea de-a XV-a Adunare generala, a mai spus card. Baldisseri la conferinta de presa, continua linia adunarilor sinodale precedente, al caror fir calauzitor este reînnoirea Bisericii si a societatii pornind chiar de la temelii: familia si tinerii care garanteaza generatiile viitoare. Daca tema tinerilor constituie astazi o ”provocare”, dupa cum a fost si cea a familiei, Biserica – a subliniat cardinalul – ”nu se teme sa înfrunte provocarile, care sunt întotdeauna grele si periculoase. Nu se teme de provocari pentru ca este sigura ca forta spirituala si umana îi vine de la Duhul Sfânt, care inspira si sustine Pastorii sai si turma sa, avându-l drept întâistatator pe cel care are slujirea de a-i întari pe fratii sai”.

În ce priveste desfasurarea propriu-zisa a lucrarilor sinodale, cardinalul Baldisseri a explicat ca sesiunile de lucru sunt organizate în jurul a trei unitati tematice, urmând cele trei parti din ”Instrumentum laboris” (documentul pregatitor al lucrarilor): «A recunoaste – Biserica în ascultarea realitatii», «A interpreta – credinta si discernamântul vocational» si «A alege – parcursuri de conversiune pastorala si misionara».

La rândul sau, relatorul general al acestei adunari sinodale, card. Sérgio da Rocha, a evidentiat faptul ca documentul pregatitor – ”Instrumentum laboris” – are rolul de a trasa referintele cadrului general al lucrarilor. Fiind o sinteza a ”mii de pagini de marturii, reflectii si cereri primite din lumea întreaga”, documentul nu poate constitui, fireste, ”o reteta gata facuta pentru însotirea tinerilor la credinta si la plinatatea vietii” si cu atât mai putin ”o solutie prefabricata la numeroasele chestiuni pe care le-a ridicat în timpul de consultare pre-sinodala”.
Sursa: https://www.vaticannews.va