„Papa Francisc a ajuns în Kaunas în dimineata zilei de duminica unde a celebrat Sfânta Liturghie la Catedrala Sf. Gheorghe, cel mai vechi asezamânt ecleziastic din orasul lituanian. 100.000 de lituanieni s-au strâns în inima tarii pentru a participa la eveniment.
Alaturi de Sfântul Parinte au con-celebrat Arhiepiscopul Lionginas Virbalas, episcop de Kaunas, Arhiepiscopul Gintaras Grusas, presedintele Conferintei Episcopale Lituaniene, peste 30 de episcopi din Lituania sau din afara, peste 800 de preoti din tara sau din tari vecine precum: Polonia, Belarus, Letonia, Russia sau Islanda. Slujba a fost celebrata în limba latina, iar aproximativ 200 de oameni au ajutat la distribuirea Sfintei Împartasanii.
Înca de la ora 5 a diminetii oamenii au ocupat Parcul Santakos în rugaciune si imnuri de lauda, având de fata imaginea Trakai Mama Domnului, asezata pe scena de unde a fost celebrata Liturghia. În momentele de asteptare pâna la orele 10:00 ale diminetii s-a derulat un film despre vizita papei Ioan Paul al II-lea ce a avut loc în urma cu 25 de ani.
În a doua parte a zilei Sfântul Parinte a revenit în Vilnius pentru a aduce un omagiu comunitatii evreiesti care a suferit cumplit în perioada interbelica. Activarea memoriei trecutului prin omagierea victimelor regimurilor totalitare naziste si sovietice, acesta este mesajul oferit de Sfântul Parinte, atât pentru comunitatea catolica cât si pentru cea evreiasca. Odata cu ocupatia sovietica si integrarea tarii în URSS, Biserica Catolica a avut de suferit, fiind secularizata, relatiile diplomatice fiind întrerupte total la nivel oficial, ,,Vaticanul nu a recunoscut ocupatia sovietica a statului si a încercat sa conserve reprezentanta lituaniana pe lânga Sfântul Scaun pâna la restabilirea independentei în 1991. În aceasta perioada Papa Paul al VI-lea vedea biserica lituaniana ca fiind biserica catacombelor. Relatiile diplomatice au fost restabilite doar în anul 1992”, dupa cum relateaza Irena Vaisvilaite, fost ambasador al Lituaniei pe lânga Sfântul Scaun.
Comemorarea victimelor holocaustului a fost, astfel, unul din momentele fundamentale a vizitei Suveranului Pontif. Prezenta acestuia la Muzeul Ocupatiilor si Luptelor pentru Libertate a transmis un puternic mesaj întregii societati internationale. În perioada Holocaustului, din numarul total de evrei de 208.000, 95% din acestia au disparut. Dupa 1990, o data cu recâstigarea independentei de stat, Lituania a abordat deschis acest subiect, iar în prezent comunitatea evreiasca din stat este protejata si ajutata si din punct de vedere financiar.
În urmatoarele doua zile Suveranul Pontif va fi prezent în Riga si mai apoi în Tallinn, unde va fi primit de o comunitate de doar aproximativ 5000 de catolici.