„«Orientul catolic», a spus cardinalul Sandri la prezentarea publicatiei, ”este o contributie concreta si un instrument care îi ajuta pe ortodocsi si pe catolici – latini si rasariteni – sa se cunoasca reciproc si sa se recunoasca în sfârsit ca frati si fii ai unicului Parinte «pentru ca lumea sa creada» (Ioan 17,21).
Cu ocazia centenarului de la înfiintare, Congregatia pentru Bisericile orientale a prezentat luni, 25 iunie a.c., la Roma, o noua editie a publicatiei ”Orientul Catolic”: informeaza cotidianul «L’Osservatore Romano». A cincea editie istorica a publicatiei, dupa cele din 1929, 1932, 1962 si 1974, a aparut la editura LEV (Libreria Editrice Vaticana) si cuprinde trei volume pentru un total de 1224 de pagini.
Dorinta de a face cunoscute Bisericile orientale catolice
”Multiple ratiuni au motivat aceasta Congregatie sa promoveze noua editie a publicatiei «Orientul catolic»”, scrie în introducere prefectul Congregatiei pentru Bisericile orientale, card. Leonardo Sandri. În primul rând, prelatul aminteste ”dorinta de a-i ajuta pe credinciosii catolici sa cunoasca, sa cinsteasca si sa iubeasca Bisericile Rasaritului care sunt în deplina comuniune cu Scaunul Apostolic al Romei. Bogata, dar prea putin cunoscuta”, noteaza cardinalul, ”este marea varietate a Bisericilor rasaritene catolice. Începând cu pontificatul papei Leon al XIII-lea, caracterul eclezial al Bisericilor noastre a fost redescoperit în mod progresiv, fiind din ce în ce mai apreciat. Trebuie recunoscute îmbelsugatele daruri pe care aceste Biserici le ofera Bisericii universale, precum si sacrificiile pe care credinciosii acestora le-au facut si continua sa le faca din iubire fata de comuniunea lor deplina cu Scaunul Apostolic. Prezenta lor este o mare binecuvântare si cere sa fie valorificata mai bine”.
Omagiu marturiei eroice a crestinilor rasariteni
În al doilea rând, continua cardinalul Sandri, «Orientul catolic» vrea sa fie ”un omagiu adus Bisericilor din Rasaritul crestin, catolice si ortodoxe, si numerosilor martiri si marturisitori de credinta ai acestora. Crestinii din Orient platesc un tribut foarte greu din cauza urii care prigoneste crestinii sau îi dezbina unii de altii. Multi dintre fratii si surorile în Cristos au pierdut totul, în fuga din orasele si satele lor, risipiti departe de pamântul si de comunitatea de origine. Altii au fost luati ostatici si se afla la închisoare pentru singurul motiv de a crede în Isus Cristos”.
Un semn de încredere în Dumnezeu
În acelasi timp, mai noteaza prelatul catolic, aceasta opera ”este si un semn de recunostinta fata de pastorii, marturisitori ai sperantei, care au ramas alaturi de turma lor, desi se confrunta cu suferinte imense. Într-un context de rasturnari epocale, «Orientul catolic» este un semn de încredere în Dumnezeu cu privire la viitor si un îndemn staruitor de a nu pierde niciodata speranta”. Publicatia ”ofera un bun prilej de a face memoria unui trecut pe cât de glorios pe atât de dureros, dar trezeste în acelasi timp o miscare de aducere de multumire pentru parcursul facut începând de la Conciliul Vatican II”. În aceasta privinta, decretele conciliare ”Orientalium Ecclesiarum” si ”Unitatis redintegratio” din 1964, magisteriul Sfântului Ioan Paul al II-lea prin ”Orientale lumen” si ”Ut unum sint” (1995), Jubileul anului 2000, exortatia apostolica ”Ecclesia in Medio Oriente” (2012) si Jubileul milostivirii proclamat de papa Francisc în 2015 sunt etapele unui drum plin de entuziasm, în care Bisericile orientale sunt protagoniste împreuna cu Biserica latina. ”Aceste Biserici au o deplina constiinta de sine si traiesc cu mare seriozitate o viata bisericeasca bogata si responsabila, constiente de propria specificitate si unicitate, precum si de egala lor demnitate în raport cu celelalte Biserici din Rasarit si din Apus”.
Promovarea unitatii între crestini
”Fie ca Bisericile orientale catolice”, a fost urarea finala a cardinalului Sandri, ”prin fidelitatea lor fata de patrimoniul liturgic si spiritual pe care îl au în comun cu Bisericile surori ortodoxe, sa poata promova deplina comuniune atât de mult dorita! «Orientul catolic» este o contributie concreta si din aceasta perspectiva, un instrument care îi ajuta pe ortodocsi si pe catolici – latini si rasariteni – sa se cunoasca reciproc si sa se recunoasca în sfârsit ca frati si fii ai unicului Parinte «pentru ca lumea sa creada» (Ioan 17,21).
Emisiune filatelica jubiliara
De adaugat si emisiunea filatelica a Postei Vaticane prilejuita de centenarul Congregatiei pentru Bisericile orientale si de cea de-a cincea editie a publicatiei «Orientul catolic». Este un timbru jubiliar pe care cardinalul l-a definit ”manifestul identitar si programatic” al misiunii de slujire pe care Congregatia o desfasoara în beneficiul Bisericilor orientale catolice. ”Comuniunea euharistica”, a precizat prelatul vorbind despre timbrul jubiliar, ”este icoana centralitatii liturgiei, «culmen et fons» pentru viata crestina. Reprezentarea mistica a sacramentului Euharistiei este introdusa, în partea superioara, de imaginea Maicii lui Dumnezeu rugatoare care îl primeste în sânul ei pe Emanuel, Cel pe care imensitatea cerurilor nu pot sa-l cuprinda. În centru unui altar, având deasupra un potir, Cristos împartaseste trupul si sângele sau celor doisprezece Apostoli”.

Sursa: https://www.vaticannews.va