„Înca nici o pronuntare cu privire la caracterul supranatural al aparitiilor mariane care se pretinde ca se desfasoara de decenii, dar a fost luata o decizie semnificativa, ce indica prioritatile Papei Francisc: însotirea credinciosilor multi care ajung la Medjugorje din toata partile lumii. Sfântul Parinte, la data de 31 mai 2018, l-a numit pe Mons. Henryk Hoser, Arhiepiscop emerit de Warszawa-Praga, Polonia, ca „vizitator apostolic cu caracter special pentru parohia din Medjugorje, pe timp nedeterminat si ad nutum Sanctae Sedis”, adica la dispozitia Sfântului Scaun.
Conform comunicatului salii de presa a Vaticanului, „este vorba despre o functie exclusiv pastorala, în continuitate cu misiunea de trimis special al Sfântului Scaun pentru parohia de Medjugorje, încredintata Mons. Hoser la 11 februarie 2017 si încheiata de el în lunile trecute”. „Misiunea vizitatorului apostolic”, se spune la finalul comunicatului, „are ca scop sa asigure o însotire stabila si continua a comunitatii parohiale din Medjugorje si a credinciosilor care merg acolo în pelerinaj, ale caror exigente cer o atentie deosebita”. Directorul salii de presa a Vaticanului, Greg Burke, a subliniat „caracterul pastoral, nu doctrinal” al misiunii Mons. Hoser si, prin urmare decizia de ieri „nu intra în problemele doctrinale” referitoare la veridicitatea aparitiilor mariane de la Medjugorje. Asadar numirea reprezinta „nu încheierea” cazului Medjugorje, „ci pasul succesiv”, dupa prima misiune a aceluiasi Mons. Hoser. În plus, prelatul „va avea resedinta la Medjugorje, pentru a colabora mai mult cu Episcopul si cu franciscanii locali”.
Dupa cum se stie, Mons. Hoser, care nu avea functia de a se ocupa de aparitii ca atare, ci de îngrijirea pastorala a credinciosilor, este personal foarte favorabil pentru recunoasterea acelor aparitii. Numirea sa pe timp nedeterminat drept „comisar”, care depinde direct de Papa, pentru a-i însoti pe credinciosi, poarta ca evaluare implicita faptul ca în trecut aceasta nu s-a facut sau nu s-a facut cu atentia corespunzatoare din partea Diecezei de Mostar, al carei pastor, Mons. Ratko Peric, se împotriveste în mod hotarât aparitiilor, etichetându-le ca false. Când comisia si-a încheiat munca – apreciind pozitiv caracterul supranatural al fenomenului, cel putin în primele saptamâni de aparitii, si propunerea de a desparti Medjugorje de Dieceza de Mostar, transformându-l într-un sanctuar care sa depinda direct de Sfântul Scaun – rezultatele au fost puse în mâinile Papei Francisc, care de mai multe ori a aratat public apreciere fata de lucrare si fata de concluziile ei.
Însa dosarul voluminos al comisiei Ruini, care a examinat toate mesajele, i-a interogat pe toti vizionarii, etc a fost atenuat de pareri formulate de Congregatia pentru Doctrina Credintei. Însa Papa a dorit sa îsi rezerve siesi orice decizie si a cerut ca parerile membrilor dicasterului doctrinal sa ajunga direct la el. Numirea Mons. Hoser ca vizitator permanent vrea sa arate ca, în asteptarea de viitoare decizii cu privire la natura fenomenului, prioritatea este si ramâne îngrijirea pastorala a pelerinilor care se revarsa la Medjugorje. Alegerea Episcopului polonez de acum emerit reprezinta un prim pas în solutia indicata de comisia Ruini, adica o luare în primire directa din partea Sfântului Scaun a însotirii pastorale pentru milioanele de persoane care viziteaza mica localitate din Hertegovina, devenita faimoasa din iunie 1981, datorita unor pretinse aparitii mariane.
(traducere de pr. Mihai Patrascu dupa Vatican Insider pentru Ercis.ro)