Bucuresti, 101/01.06.2018

COMUNICAT DE PRESA

Cauza Coman – ocazie de a regasi realitatea în sine a casatoriei

Conferinta Episcopilor din România ia act de iminenta hotarârii Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg în cauza Coman si altii împotriva Inspectoratului general pentru imigrari si altii si reafirma cu hotarâre cu aceasta ocazie adevarul despre casatorie si întelesul conceptului de „soti” în concordanta cu demnitatea persoanei umane si planul Creatorului.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a indicat recent ca pe 5 iunie 2018 va pronunta hotarârea în cauza Coman si altii împotriva Inspectoratului general pentru imigrari si altii. Reclamantii, un cuplu format din doi barbati casatoriti în Belgia în 2010, de nationalitate româna si respectiv americana, au cerut instantei de la Luxemburg, prin intermediul Curtii Constitutionale a României, sa precizeze daca notiunea de „soti” din directiva referitoare la dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora se refera si la sotul de acelasi sex, si daca România este obligata sa îi acorde acestuia din urma un drept de sedere pentru o perioada mai mare de 3 luni pe motiv de regrupare familiala. Inspectoratul general pentru imigrari le refuzase acestora cererea de sedere.

În data 11 ianuarie 2018, Avocatul General Melchior Wathelet publica o opinie în aceasta cauza care, în mod concret, propune Curtii de la Luxemburg sa redefineasca notiunea de „sot”, în domeniul libertatii de sedere a cetatenilor Uniunii Europene si a membrilor familiilor acestora, astfel încât aceasta sa cuprinda si sotul de acelasi sex. Cu alte cuvinte, acesta propune redefinirea casatoriei la nivelul Uniunii Europene (hotarârea Curtii de la Luxemburg va fi obligatorie pentru toate statele membre), caci daca este redefinita notiunea de „soti”, este redefinita si „casatoria”, diferenta de sex a sotilor fiind de esenta casatoriei, si acest lucru chiar daca în cazul de fata aceasta redefinire opereaza (deocamdata) doar în domeniul imigrarii. Alte revendicari de acest gen vor urma prin contestarea celorlalte caracteristici ale casatoriei. Astfel, statele membre care nu permit casatoria între persoane de acelasi sex vor fi obligate sa redefineasca „casatoria” în domeniul imigratiei si sa accepte efectele unei casatorii între persoane de acelasi sex încheiate în strainatate, si aceasta chiar daca, asa cum spune Avocatul General, casatoria între un barbat si o femeie este consacrata în Constitutie.

În Codul civil român, în acord cu traditia natiunii române, casatoria este legatura stabila exclusiva între un barbat si o femeie, de unde rezulta ca nicio alta forma de uniune nu poate fi echiparata acestei legaturi si nici nu poate fi definita prin termenul de „casatorie”. Prin urmare, este legitima, logica, si în profund acord cu spiritul neamului românesc decizia Inspectoratului care nu vizeaza neaparat dreptul de sedere al cetateanului american pe teritoriul României cât mai ales respectarea demnitatii casatoriei si a naturii sale.

Conferinta Episcopilor Catolici din România considera ca hotarârea Curtii de Justitie a Uniunii Europene nu ar trebui sa procedeze la inginerii sociale redefinind notiunea de „soti”, si implicit pe cea de „casatorie”, ci sa continue sa o protejeze reafirmând ceea ce ea este, asa cum aceasta a fost definita în cultura iudeo-crestina.

În definitiv, rolul dreptului, si implicit al justitiei, este acela de a proteja familia prin casatorie, spunând ceea ce este aceasta. Definitia casatoriei, si implicit a sotilor, nu este asadar una arbitrara, ci bazata pe natura umana si pe necesitatile persoanei umane. Orice copil vine pe lume prin unirea dintre un barbat si o femeie. Prima necesitate a unui copil, pentru ca acesta sa se dezvolte pe deplin, este educatia. Pentru ca educatia unui copil este o lucrare de lunga durata, vasta si complexa, aceasta impune uniunea stabila a parintilor sai, a mamei si a tatalui sau. Aceasta uniune stabila a parintilor în vederea educarii copiilor lor se numeste familie. Stabilitatea familiei fiind fundamentala, aceasta este garantata printr-un angajament juridic, public si solemn al sotilor înca de la începutul uniunii lor, acest lucru facându-i responsabili ulterior. Acest angajament se numeste casatorie. Casatoria este asadar definita ca fiind uniunea exclusiva si pe viata dintre un barbat si o femeie în scopul întemeierii unei familii si a acompanierii copiilor lor spre dezvoltarea lor umana integrala. Astfel, de esenta casatoriei tin uniunea pe viata, diferenta sexuala a sotilor, deschiderea catre o noua viata si îndatorirea parintilor de a-si educa copiii.

„Se impune întoarcerea la realitatea în sine”, afirma Husserl. În aceasta chemare se recunoaste o prima responsabilitate istorica a începutului de Mileniu al treilea. Fara a stirbi cu nimic libertatea de gândire – întoarcerea la realitatea în sine nu înseamna apararea ideilor proprii, garantându-le drept de cetatenie între alte mii si mii de idei. Înseamna a restitui întâietate realitatii asupra ideii, realului asupra virtualului, fiintei asupra trebuintei de a exista, experientei elementare – asa cum se impune în viata fiecarei fiinte umane – asupra ideologiei. Întoarcerea la lucrul asa cum este el înseamna întoarcerea la cum a iesit din mâna Creatorului la început. „E vorba de a întelege motivul si consecintele hotarârii Creatorului ca fiinta umana sa existe pentru totdeauna ca femeie si ca barbat.”

„Unii oameni cred ca Pamântul este rotund, altii ca este plat (…). Dar daca acesta este plat, poate oare ordinul Regelui sa îl faca rotund? Si daca acesta este rotund, poate oare ordinul Regelui sa îl faca plat ? Nu.” (Thomas Morus în „A Man for All Seasons”)
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si comuniunea cu urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de doua ori pe an în sesiune ordinara, primavara si toamna.

Pr. Francisc Ungureanu

Secretar General

REAMINTIM
SCRISOARE DESCHISA: Biserica Catolica din România dezaproba Propunerea legislativa privind Parteneriatele civile între persoane de acelasi sex – PL 498/2016 din 06.03.2016 care poate fi citita la urmatoarea adresa:

SCRISOARE DESCHISĂ: Biserica Catolică din România dezaprobă Propunerea legislativa privind Parteneriatele civile între persoane de același sex – PL 498/2016

SALUTAM
SCRISOAREA DESCHISA a Presedintelui Conferintei Episcopilor din Slovacia, Arhiepiscopul Stanislav Zvolensky, adresata în ianuarie Presedintelui Curtii de Justitie a Uniunii Europene, dupa publicarea opiniei Avocatului General,
La sfârsitul textului slovac din linkul de mai jos se poate gasi traducerea engleza.
https://m.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20180525025