„Aproape 70% dintre irlandezi au spus „da” avortului cu ocazia referendumului din 25 mai, care cerea abolirea celui de-al optulea amendament al constitutiei irlandeze, ce stabileste „drept egal la viata” pentru mama si fat. Intentia guvernului este sa aprobe într-un an o noua lege prin care va fi posibil sa se întrerupa sarcina pâna la a 12-a saptamâna (chiar pâna la a 24-a când exista un risc grav pentru sanatatea femeii), cu exceptii ulterioare pentru malformatii. Biserica irlandeza, care a încercat în aceste luni sa faca sa prevaleze dreptul la viata, si grupurile pro-life au anuntat deja angajarea de a lupta împotriva viitoarei legislatii.
Pe aceasta tema a intervenit si Mons. Vincenzo Paglia, presedinte al Academiei Pontificale pentru Viata, care a spus pentru Vatican News: „Cred ca nu exista nici o victorie de celebrat si nici o bucurie, si pentru ca tot ceea ce într-un fel faciliteaza munca murdara a mortii nu ne face deosebit de fericiti. Iata pentru ce si aceasta aprobare în Irlanda trebuie sa ne determine si mai mult nu numai sa aparam viata, ci sa o promovam, sa o însotim, creând conditiile pentru ca sa nu se adevereasca, sa nu aiba loc decizii dramatice, pentru ca este întotdeauna o drama când se decide sa se întrerupa o viata, asa cum ar trebui sa fie mereu o drama ori de câte ori o viata – chiar nascuta – este distrusa, umilita, este retezata.”
„Într-o lume în care atât de usor se ajuta munca murdara a mortii eu m-as bucura în schimb ori de câte ori viata este aparata, însotita si promovata. De fapt, de aceasta are nevoie întreaga lume”, a afirmat Mons. Paglia. Si observa cum, aparte evenimentul irlandez, „exista în aer o atitudine de individualism care întuneca si duce la uitarea drepturilor tuturor, inclusiv dreptul celui care trebuie sa se nasca. Iata pentru ce, daca pe de o parte este important a fi alaturi si a evita decizii uneori dramatice – pentru ca nu sunt constienti de ceea ce se face -, pe de alta parte este indispensabil a afirma drepturile fiecaruia, mai ales ale celor mai slabi, împreuna cu obligatia de a însoti, a sustine, fara a abandona pe nimeni niciodata.”
Aceasta este cultura, subliniaza presedintele Academiei Pontificale pentru Viata, care „trebuie promovata împotriva culturii unui «hiper-individualism» care duce la luarea în considerare numai a bunastarii individuale care uneori se plateste si cu pret scump. Problema este ca ne aflam în fata unei culturi care într-un fel în întregul arc al vietii pune pe planul al doilea dreptul fiecaruia de a exista pentru a afirma primatul oricui vrea sa îl elimine pe altul pentru a se salva pe sine însusi. Aceasta este o logica absolut dramatica. Iata pentru ce este indispensabil sa se promoveze în maniera puternica apararea, însotirea si promovarea vietii umane în orice clipa a ei.”

Sursa: http://itrc.ro