„Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, care a adus oamenilor speranta mântuirii si a vietii vesnice, prin sacrificiul suprem al Fiului lui Dumnezeu. Crestinii încheie Postul Mare si sunt martorii singurii minuni care se arata tuturor, Învierea lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care S-a dat pe sine pentru mântuirea oamenilor si care, prin Învierea Sa, „l-a înviat pe Adam” din pacatul stramosesc. Sarbatoarea Învierii Domnului este cea mai marita, solemna si plina de o bucurie fara seaman dintre sarbatorile anului. Duminica Învierii este momentul – cheie care regleaza întocmirea ciclului mobil de sarbatori al anului bisericesc, trecerea de la întuneric la lumina si de la moarte la viata fiind astfel elementul – cheie al întregului ciclu al vietii pamântesti, cu trecerea de la viata pamânteasca la viata cea cereasca.

La orele 00.00 credinciosii au fost chemati sa primeasca lumina, semn al Luminii care este Isus Cristos, apoi soborul de preoti alaturi de credinciosi au înconjurat Biserica cântând imnul biruintei asupra mortii „Cristos a înviat din morti, cu moartea pe moarte calcând si celor din morminte viata daruindu-le”.

Numerosul popor prezent care a umplut Catedrala la acest ceas de mare sarbatoare a fost astfel, înca o data la cel mai important moment al anului, Învierea Mântuitorului, sarbatorind cu bucurie Învierea Celui Care, dupa cum spunea Preasfintia Sa în Scrisoarea Pastorala, nu s-a limitat sa ne arate calea pentru a-l întâlni pe Dumnezeu, ci a devenit El însusi Cale (cf. In 14,6) … si, ne-a daruit o „cale noua si vie pe care ne-a deschis-o prin … trupul sau (Evr 10,20)”, si care: Prin patima, moartea pe cruce si învierea sa, Isus Cristos, devine „în acelasi timp, Mântuitorul si Mântuirea” noastra . Iar, „locul în care primim mântuirea adusa de Isus este Biserica, comunitate a celor care (…) pot sa primeasca plinatatea Spiritului lui Cristos (cf. Rom 8,9).

Acest eveniment atât de bogat în semnificatii si sensuri, seminaristii nostri au fost prezenti, ca în fiecare an, cu trup, suflet si „glas de cântare”, asigurând raspunsurile la toate celebrarile sarbatorii, sub conducerea Maestrului Radu – Ioan Muresan.

Întregul moment de celebrare a reîntarit în inima tuturor participantilor cele ce Preasfintitul Virgil spunea în Scrisoarea Pastorala: Având ca temei credinta, sustinuti de speranta si ziditi în iubire” , dupa exemplul Mântuitorului, va îndemn sa ridicati ochii vostri si sa-L priviti pe Cristos cel Înviat din morti!

Domnul este taria noastra! Domnul este întelepciunea noastra! Domnul este dreptatea noastra!

Cu Domnul si noi am Înviat! prin Domnul vom birui! În Domnul cel Viu traim viata fara de moarte!