„Un eveniment la care cei ce au ales sa fie prezenti si au raspuns invitatiei publice lansate de Directia Judeteana pentru Cultura Salaj, prin directorul Doina Cocis, au facut-o dintr-un sentiment de responsabilitate pentru istoria nationala si imobilul de la Badacin, pe care fiecare dintre noi avem datoria morala de a-l salva, a-l reda si a-l da mai departe generatiilor urmatoare, care au nevoie de modele de demnitate, verticalitate, implicare, valoare si decenta politica. Un eveniment în contextul caruia s-au facut mai multe donatii din partea mediului de afaceri, institutiilor publice, Episcopiei Greco- Catolice Oradea, participantilor si sustinatorilor de departe. Suma astfel obtinuta, în valoare de 123.841 de lei, va merge catre finalizarea lucrarilor la Casa Memoriala „Iuliu Maniu” din Badacin.
Pentru ca asa cum a spus moderatoarea evenimentului, vedeta de televiziune Iuliana Tudor: „Sunt prima care trebuie sa-mi respect valorile tarii si dincolo de toate acestea, daca îmi doresc o Românie frumoasa, trebuie sa înfrumusetez locul în care traiesc“, fiecare dintre noi trebuie sa fie primul care face ceva, daca vrem ca gestul sa fie urmat si de altii, daca vrem sa transmitem valorile adevarate celor care vin dupa noi. Si un astfel de gest a fost facut de cei circa 200 de participanti la gala caritabila „Împreuna, pentru Iuliu Maniu”, care prin prezenta lor au facut ca proiectul de redare a Casei Maniu românilor sa fie mai apoape de momentul în care se va încheia. Casa asta, care de-atâta amar de ani sufera si asteapta în tacere împlinirea dorintei lui Maniu ca „Pe domeniul de la Badacin sa se ocroteasca si sa se instruiasca tineri”. Casa asta, pe care voi ati salvat-o si pe care, cu putina bunavointa si stradanie, o putem transforma într-un Muzeu, unde istoria sa îsi afle locul ei si sa ne depene, de pe firul vremii, întâmplari din care sînt multe de luat aminte si care, invariabil, încep toate cu „A fost odata…”.

Printre invitati s-au numarat Stefan Bâlici, directorul Institutului National al Patrimoniului, Ioan Bolovan, prorectorul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, reprezentanti din Ministerul Culturii, reprezentanti ai Episcopiei Ortodoxe a Salajului, reprezentanti ai Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, directori ai directiilor de cultura din tara, oficialitati judetene si locale, repezentanti ai mediului de afaceri, oameni care au dorit sa puna o caramida la salvarea Casei Maniu.
În cadrul evenimentului a fost rulat spotul campaniei publice „Salvati istoria nationala, salvati Casa lui Iuliu Maniu!”, initiata de publicatia Salajul pur si simplu cu parintele Cristian Borz dar si un scurt metraj cu povestea Casei Maniu de pe Dealul Tarinei, realizat de Claudia Simon.
Atmosfera Galei Culturii, eveniment cu traditie în Salaj, care a luat, anul acesta, forma unui eveniment caritabil, a fost una sobra si plina de decenta, în care s-a vorbit despre Iuliu Maniu, despre valorile neamului românesc, au fost scoase la licitatie 10 batiste de colectie cu monograma familiei Maniu, realizate în atelierul de zestre contemporana „Mândra Chic”, doua tablouri ale pictorului Gheorghe Ilea si o carte ce a apartinut lui Iuliu Maniu, donata de catre jurnalistul Marius Avram din Cluj.
Primele 10 batiste suvenir realizate de femeile din satul lui Maniu, pe pânza de casa, cu monograma familiei Maniu si semnatura artizanului Marii Unirii, în atelierul de zestre contemporana „Mândra Chic”, au fost achizitionate de reprezentantii PSD si PNL prezenti la gala, la pretul de 500 de lei bucata. Tablourile pictorului Gheorghe Ilea au ajuns la moderatorea Iuliana Tudor si la Dana Cota contra sunei de 1.000 respectiv 1.500 de lei., iar cartea ce a apartinut lui Iuliu Maniu a mers la notarul Ionita Crecan pentru suma de 2.000 de lei. Pe mese s-au aflat plicuri cu însemnele Anului Centenar, pe care cei care au dorit sa contribuie, si în acest mod, la finalizarea lucrarilor la Casa Maniu, le-au putut folosi pentru a face o donatie în urna mobila. De asemenea, participantii au avut la dispozitie carti postale cu figura lui Maniu stilizata si mesajul „Eu m-am implicat! Implica-te si tu. Doneaza!“, pe care au putut sa le trimita mai departe.

Cartea donata de catre jurnalistul Marius Avram din Cluj are, de altfel, povestea ei. Volumul de 902 pagini are vinieta ex-libris a lui Iuliu Maniu si este din 1914, când acesta era avocat arhidiecezan în Blaj, chiar înainte ca el sa fie încorporat în armata austro-ungara.
„Acest din urma lucru si faptul ca este o carte în maghiara, cu notite tot în maghiara ale lui Iuliu Maniu, cred ca ar putea sa se constituie într-un mesaj simbolic pentru români si maghiari de a continua sa traiasca în buna întelegere si în anul Centenarului“, spune jurnalistul, corespondent Agerpres Cluj.
Odata cu donarea cartii Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ de la Badacin, Marius Avram a venit cu propunerea ca aceasta sa fie scoasa la licitatie ramânând la optiunea echipei care se ocupa de campania publica „Salvati istoria nationala, salvati Casa lui Iuliu Maniu!” daca sa accepte suma de bani obtinuta din licitarea cartii spre a a o folosi la reabilitarea casei sau sa pastreze cartea.
Prima oferta, dupa scoaterea la licitatie a cartii, a venit din partea notarului Ionita Crecan din Zalau, care a oferit suma de 2000 de lei, cartea urmând sa fie, de altfel, proprietatea lui, cu conditia sa o lase în custodie Casei Memoriale Iuliu Maniu din Badacin, spre a fi expusa vizitatorilor.

Un moment aparte în cadrul evenimentului„Împreuna, pentru Iuliu Maniu” a fost cel în care parintele Cristian Borz, vocea campaniei publice „Salvati istoria nationala! Salvati Casa Maniu!“, a rostit rugaciunea scrisa de Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet. Grupul instrumental „Tara Silvaniei” al Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau, Alexandra Chira, câstigatoarea editiei 2017 a concursului „Vedeta populara” de la TVR1, si Dinu Iancu Salajanu au fost cei care au întretinut atmosfera evenimentului, moderat de vedeta de televiziune Iuliana Tudor.
Evenimentul a fost organizat la initiativa Directiei Judetene pentru Cultura Salaj, în parteneriat cu Institutia Prefectului – Judetul Salaj, Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau si publicatia ”Salajul Pur si Simplu” – initiatorul Campaniei de salvare a imobilului din Badacin.

Sursa: http://www.salajulpursisimplu.ro