„Purtatorul de cuvânt al Papei, Greg Burke, a dat marti o declaratie de presa în care sustine ca Papa Francisc este bine informat despre situatia Bisericii Catolice din China si ca este „regretabil” faptul ca anumiti membri ai Bisericii au spus contrariul, semanând astfel „confuzie si controverse”. Declaratia din 30 ianuarie afirma ca „Papa este în contact direct cu colaboratorii sai, în special cu secretariatul de stat, pe tema chineza, fiind informat cu fidelitate si în detaliu despre situatia Bisericii Catolice din China”. De asemenea urmareste îndeaproape „pasii dialogului dintre Sfântul Scaun si Republica Populara Chineza”, astfel ca „este surprinzator si regretabil ca se afirma contrariul de catre oameni ai Bisericii, astfel încurajându-se confuzia si controversele”.

Declaratia lui Burke este în contradictie cu scrisoarea Cardinalului Joseph Zen de Hong Kong, care a scris pe 29 ianuarie ca la o întâlnire recenta Papa Francisc a fost „surprins” sa afle despre modul de administrare a conflictului dintre Biserica si guvernul chinez, despre care ar fi fost informat în octombrie 2017. Cardinalul de Hong Kong este printre criticii formei de efort de normalizare a relatiilor dintre Biserica Catolica si guvernul chinez. Biserica din China are o situatie dificila datorita relatiei tensionate dintre Asociatia Catolica Patriota chineza, sprijinita de guvern (un fel de Biserica Catolica „de la suprafata”) si Biserica clandestina, a carei preoti si Episcopi nu sunt recunoscuti de guvern. Fiecare Episcop chinez recunoscut de Beijing trebuie sa fie membru al asociatiei amintite, iar multi dintre ei Episcopii numiti de Vatican nu sunt recunoscuti sau aprobati de guvernul chinez, fiind persecutati. În acelasi timp, nu toti Episcopii numiti de guvernul chinez au fost aprobati de Vatican, astfel ca la acestia consacrarile sunt ilicite.

Asia News a informat ca o delegatie a Sfântului Scaun i-a cerut în octombrie 2017 Episcopului Peter Zhuang Jianjian de Shantou, de 88 de ani, din provincia sudica Guangdong, sa se retraga, pentru ca sa îi ia locul un membru al Asociatiei Patriotice, consacrat ilicit si excomunicat, dar recunoscut acum de Vatican. Episcopul legitim a refuzat cererea de a se retrage, inclusiv a doua oara, în decembrie. Situatia sta cumva similar si în alte parti: în Dieceza de Mindong, din provincia estica Fujian, delegatia Vaticanului i-ar fi cerut Episcopului Joseph Guo Xijin sa accepte pozitia de Episcop coadjutor, locul fiindu-i luat de un Episcop favorizat de guvern si consacrat ilicit. Negocierile Sfântului Scaun cu guvernul chinez ar putea duce la recunoasterea de catre Vatican a sapte Episcopi consacrati ilicit si apropiati Beijingului. În sens invers, Vaticanul ar putea cere recunoasterea oficiala a 20 de candidati la episcopat, numiti de Sfântul Scaun, pe lânga alti 40 deja Episcopi din comunitatea clandestina.

Cardinalul Zen a vorbit despre activitatea Vaticanului în China datorita naturii cruciale a momentului si dat fiind „confuzia din media”. Pentru Cardinal, problema nu este demisia Episcopilor legitimi ci „cererea de a face loc unora ilegitimi sau chiar excomunicati”. Multi Episcopi clandestini au cerut succesori, dar nu au primit raspuns. În unele cazuri exista succesor numit, chiar si bula papala semnata de Papa, dar li s-a poruncit sa nu treaca la consacrare „din teama de a nu jigni guvernul”, a spus Cardinalul.

Sursa: http://www.catholica.ro