„Sfântul Scaun, relatii diplomatice cu 183 de state, acestora li se adauga Uniunea Europeana si Ordinul de Malta. Începând cu luna mai a anului trecut, au fost stabilite relatii diplomatice si cu Myanmar. Dintre ambasadori, 25 sunt femei.
Exista 183 de state care au în prezent relatii diplomatice cu Sfântul Scaun, iar dintre ambasadori, 25 sunt femei. Pe 4 mai 2017 au fost înfiintate relatiile diplomatice cu Republica Uniunea Myanmar, la nivel de Nuntiatura Apostolica si si Ambasada. Celor 183 de State li se adauga Uniunea Europeana si Ordinul Militar Suveran de Malta. Acestea sunt câteva dintre datele furnizate pe 8 ianuarie a.c. de Biroul de presa al Vaticanului într-o nota de presa emisa cu prilejul audientei acordate de Papa Francisc Corpului Diplomatic de la Vatican, în Sala Regia din Palatul Apostolic, pentru traditionalul schimb de urari la începutul Noului An.
Cancelariile Ambasadelor cu sediul la Roma, inclusiv cele ale Uniunii Europene si a Ordinului de Malta, sunt de 89, carora s-a adaugat în cursul anului 2017 sediul Ambasadei Africii de Sud pe lânga Sfântul Scaun. De asemenea, au sediul la Roma Liga Statelor Arabe, Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) si Înaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR). Cancelariile situate în afara Romei sunt 78.
Pe 4 mai 2017, au fost înfiintate relatiile diplomatice cu Republica Uniunea Myanmar. De la 1 ianuarie 2017 pâna la 07 ianuarie 2018, se arata în nota de presa, au prezentat Papei scrisori de acreditare 31 de noi ambasadori, printre care 17 rezidenti (Ghana, Brazilia, Ecuador, Egipt, Irak, Italia, Liban, Lituania, Nigeria, Mexic, Muntenegru, Portugalia, Serbia, Spania, Africa de Sud, SUA, Uruguay) si 14 nerezidenti (Mauritania, Myanmar, Kazahstan, Nepal, Niger, Sudan, Trinidad si Tobago, Yemen, Noua Zeelanda, Regatul Swaziland, Azerbaidjan, Ciad, Liechtenstein, India).
De asemenea, potrivit Salii de Presa a Sfântului Scaun, dintre ambasadori, 25 sunt femei: 12 aflate la Roma (Australia, Benin, Bosnia si Hertegovina, Georgia, Germania, Irlanda, Panama, Peru, Marea Britanie, San Marino Ucraina, Statele Unite ale Americii) si 13 nerezidente (Burundi, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Gambia, Grenada, Guineea, Guineea-Bissau, Kazahstan, Letonia, Mauritania, Zimbabwe, Qatar, Suedia).
În plus, în 2017 au fost semnate urmatoarele acorduri: pe 3 februarie, Acordul-cadru între Sfântul Scaun si Republica Congo privind relatiile dintre Biserica Catolica si Stat; pe 22 august, Acordul între Secretariatul de Stat si Guvernul Federatiei Ruse privind calatoriile fara viza a detinatorilor de pasapoarte diplomatice. Pe 22 mai, Sfântul Scaun a aderat la Declaratia cu privire la imunitatea jurisdictionala a bunurilor culturale apartinatoare unui Stat, o initiativa a Comitetului Consilierilor Juridici privind Dreptul public international (CAHDI) al Consiliului Europei, în sprijinul recunoasterii naturii obisnuite a dispozitiilor din Conventia ONU cu privire la imunitatea jurisdictionala a Statelor si a proprietatii acestora, din data de 2 decembrie 2004, referitoare la protectia bunurilor apartinând patrimoniului istoric sau artistic al unui Stat în ceea ce priveste acordarea de împrumuturi temporare unui alt Stat.
În cele din urma, pe 20 septembrie, Sfântul Scaun, în numele Statului Cetatii Vatican, a semnat Tratatul privind interzicerea armelor nucleare, adoptat pe 7 iulie 2017, la sfârsitul conferintei Organizatiei Natiunilor Unite încheiata cu negocierea unui instrument juridic obligatoriu care sa interzica armele nucleare; în acelasi context, a fost emis instrumentul relativ de ratificare.
Sursa: Cotidianul italian ‘LaStampa’
„Sfântul Scaun, relatii diplomatice cu 183 de state”,
