„Dumnezeu este fecund si vrea ca toti sa fim asa, traind pentru ceilalti si dând viata, a spus Papa Francisc comentând lecturile biblice ale zilei în predica la Sfânta Liturghie celebrata în cursul diminetii de marti, 18 decembrie 2017, în capela Casei Santa Marta, din Cetatea Vaticanului. Pontiful ne-a îndemnat sa ne îndreptam privirea spre leaganul gol care asteapta venirea Pruncului Isus si sa avem grija ca inima noastra sa nu ramâna închisa ca un obiect de muzeu, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.

Sterilitate si fecunditate sunt cele doua cuvinte cheie din predica Papei. Lecturile liturgice prezinta vestirile nasterii lui Samson si a lui Ioan Botezatorul, pe care îngerul Domnului le aduce celor doua femei, una sterila si una înaintata în vârsta, Elisabeta. Sterilitatea era considerata în acea vreme o rusine, pe când nasterea unui copil – un har si un dar al lui Dumnezeu. În Biblie, a spus Papa Francisc, exista multe femei sterile care îsi doresc mult un copil, sau mame care plâng pierderea unui copil pentru ca au ramas fara urmasi: Sarah, Noemi, Ana, Elisabeta etc.

Prima porunca pe care Dumnezeu a dat-o la începutul lumii parintilor nostri a fost: „Umpleti pamântul, înmultiti-va!” Unde este Dumnezeu, a remarcat Papa, „acolo este fecunditate”. „Îmi vin în minte, dar aceasta doar în trecere, unele tari care au ales calea sterilitatii si sufera de acea boala atât de urâta care este iarna demografica. Le cunoastem. Nu au copii. ‘Nu, vrem bunastarea, vrem cutare…’ Tari goale de copii si aceasta nu este o binecuvântare… Fecunditatea ramâne întotdeauna o binecuvântare a lui Dumnezeu”.

Fecunditatea materiala si spirituala, a precizat mai departe Pontiful, înseamna capacitatea de a da viata. O persoana poate chiar sa nu se casatoreasca, asemenea preotilor si persoanelor consacrate, dar trebuie sa traiasca dând viata celorlalti. Vai de noi, a subliniat, daca nici noi nu suntem fecunzi prin faptele bune! Fecunditatea este un semn al lui Dumnezeu. Pontiful a amintit ca profetii alegeau simboluri foarte elocvente precum desertul. Ce este mai lipsit de viata decât un pustiu? Cu toate acestea, ei spun ca chiar si pustiul va înflori, uscaciunea se va umple de apa. „Este chiar promisiunea lui Dumnezeu. Dumnezeu este fecund”.

„Este adevarat, diavolul vrea sterilitatea. Vrea ca fiecare dintre noi sa nu traiasca pentru a da viata, atât pe plan trupesc cât si sufletesc, celorlalti. Sa traiasca numai pentru sine: egoismul, mândria, vanitatea. A îngrasa sufletul fara a trai pentru ceilalti. Diavolul este cel care face sa creasca neghina egoismului si nu ne face fecunzi”. Este un har sa avem fii care sa ne închida ochii în clipa mortii noastre, a recunoscut Papa Francisc. A citat, în acest sens, exemplul unui misionar din Patagonia care, la 90 de ani, spunea ca viata sa a trecut ca o adiere, dar avea multi fii spirituali alaturi de sine în timpul ultimei boli.

Pontiful a facut trimitere, apoi, la sarbatoarea Nasterii Domnului care bate la usa: „Aici este un leagan gol, îl putem vedea. Poate sa fie simbolul sperantei pentru ca va veni Pruncul, poate sa fie un obiect de muzeu, gol pentru totdeauna. Inima noastra este un leagan. Cum este inima mea? Este goala, dar este deschisa ca sa primeasca în continuu viata si sa dea în continuu viata? Pentru a o primi si pentru a fi fecunda? Sau va fi o inima pastrata ca un obiect de muzeu care nu a fost deschis niciodata vietii si dispus sa dea viata? Va sugerez sa ne uitam bine la acest leagan gol si sa spunem: ‘Vino, Doamne, umple leganelul, umple inima mea si ajuta-ma sa dau viata, sa fiu fecund!'”

Sursa: Radio Vatican