„Pastrarea, promovarea, transmitera valorilor mostenite de la marii nostri înaintasi, precum si importanta fauririi de noi valori a fost laitmotivul prelegerilor sustinute de distinse personalitati cu ocazia vernisarii expozitiei Felix Terra – Istorie si arta ecleziastica în Episcopia Romano-Catolica de Oradea la Muzeul National de Istorie al României din Bucuresti (MNIR) joi, 14 decembrie 2017. La sfârsitul Anului Jubiliar dedicat Sfântului Ladislau, Episcopia Romano-Catolica de Oradea a beneficiat de o extraordinara posibilitate, si anume accea de a prezenta într-un cadru ales marturiile unei spiritualitati deosebite, concretizata pe parcursul a peste 900 de ani prin obiecte de arta bisericeasca exceptionala. Toate acestea vorbesc despre o manifestare puternica a credintei catolice în rândul credinciosilor de pe meleagurile bihorene, acestia cautând în exprimarea lor forme, pe care astazi le admiram drept capodopere ale creatiei artistice.
La invitatia Muzeului National de Istorie a României din Bucuresti, cele doua institutii au colaborat la realizarea unei expozitii, care prezinta pe parcursul a trei luni de zile în Sala Marea a Muzeului National de Istorie obiecte din patrimoniul istoric si de arta bisericeasca legate de mostenirea Sfântului Ladislau.

În cadrul evenimentului de la ora 17.00, directorul general al muzeului gazda, Ernest Oberländer-Târnoveanu a evidentiat faptul, ca rar i-a fost dat sa experimenteze o astfel de deschidere si promptitudine, precum a întâlnit în caul episcopului de la Oradea si a colaboratorilor sai în realizarea acestei expozitii, care se desfasoara sub semnul firescului, a normalitatii. Expozitia vernisata joi face parte dintr-un proiect mai amplu si de lunga durata al MNIR, prin care se doreste „întoarcerea catre tara” cu mottoul “Cu totii împreuna”, a mai adaugat Ernest Oberländer-Târnoveanu. Prin acest proiect doresc sa ofere posibilitatea bisericilor, comunitatilor minoritare sa expuna spre vizitare si sa prezinta publicului larg valorile de care dispun, într-o institutie culturala de nivel national. Mai multi dintre personalitatile care au luat cuvântul au subliniat importanta si caracterul firec al conlucrarii si al colaborarii dintre institutii, biserici, stat, într-o societate europeana a secolului XXI. care tinde sa fie tot mai impersonala, în care vedem tendinte ale renegarii si nerecunoasterii valorilor. Aceste aspecte pot fi contracarate doar daca învatam ca totii împreuna sa ne prezentam valorile (crestine) pe care le avem, deoarece le-am mostenit de la înaintasi sau le cream noi însine, fara granite si fara împrejmuiri, evitând prejudecatile si învrajbirile.

Obiectele de arta expuse – mostenirea Sfântului Ladislau – reprezinta valori nascute din întâlnirea omului cu Dumnezeu: în toate timpurile, atunci când oamenii l-au descoperit pe Dumnezeu si au intrat în contact cu el, a faurit valori, si anume valori perene, pe care noi, mostenitorii acestora, avem obligatia sa le pastram, sa le promovam, sa le transmitem si sa întelegem, ca la rândul nostru suntem chemati si noi sa realizam alte valori – a subliniat în alocutiunea sa Excelenta Sa episcopul romano-catolic de Oradea Böcskei László. Într-o lume a globalizarii care devine tot mai impersonala, avem obligatia sa ne promovam imaginea si identitatea – a concluzionat ierarhul.

Au mai luat cuvântul ES Monsenior Miguel Maury Buendia nuntiu apostolic la Bucuresti, Lucian Romascanu ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Sergiu Nistor consilier prezidential, Departamentul Cultura, Culte si Centenar în cadrul Administratiei Prezidentiale, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal în cadrul Patriarhiei Române, Victor Opaschi secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Földesi Ferenc director al Colectiilor Speciale ale Bibliotecii Nationale Széchényi din Budapesta, respectiv Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor. Toti locutorii au salutat si au exprimat cuvinte de apreciere fata de conducatorii celor doua institutii pentru extraordinara cooperare, considerând fructuoasa aceasta initiativa de promovare a pluralismului religios, etnic sau de alta natura prezent pe teritoriul tarii. Toate acestea denota o convietuire pasnica, sub semnul respectului si al recunoasterii reciproce. Atunci când pacea lipseste, valorile nu sunt expuse ci dimpotriva, sunt ascunse, pazite – a afirmat secretarul de stat Opaschi. Faptul ca o episcopie romano-catolica poate sa prezinte publicului larg valorile proprii la Bucuresti este o expresie a faptului, ca între noi domneste pacea, statul român asigura tuturor, inclusiv minoritatilor religioase si etnice conditiile necesare pentru a se putea desfasura si a-si putea pastra si cultiva identitatea asa cum se cuvine. Reprezentantii institutiilor partenere – Földesi Ferenc respectiv Aurel Chiriac – au tinut sa sublinieze în alocutiunile domniilor sale importanta colaborarii pe plan cultural, colaborare care nu cunoaste limite, granite, ci este îndreptata spre binele comun al tuturor.

Mai multe personalitati bisericesti au raspuns pozitiv invitatiei organizatorilor, onorând cu prezenta lor vernisajul. A fost present ES Ioan Robu, arhiepiscop metropolit de Bucuresti, ES Cornel Damian episcop auxiliar romano-catolic de Bucuresti, ES Mihai Fratila episcop greco-catolic de Bucuresti, ES Martin Roos episcop diecezan romano-catolic de Timisoara, ES Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Au mai participat la eveniment si parlamentari sau reprezentanti ai vietii publice, printre ei numarându-se chiar si oradeni.
Realizatorul expozitiei, împreuna cu colegii de la MNIR din Bucuresti este Lakatos Attila, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, ajutat în munca sa de catre Lakatos Balla Tünde.

Pe o suprafata de expunere de 1000mp, pe lânga cele aproape 150 de piese din colectie proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, printre care se remarca o capodopera a renascentismului flamand târziu, reprezentând-o pe Fecioara Maria, pot fi admirate si piese care se afla pentru prima data în spatii muzeale din România. Tezaurul mormântului regelui Sigismund de Luxemburg, Cronica de la Dubnica redactata la Oradea, cu o valoare inestimabila în contextul legendelor Sfântului Ladislau, sunt doar câteva obiecte de marca expuse în aceasta colectie.

Expozitia realizata din colectia proprie a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, cu contributia Muzeului National al Ungariei, a Arhivelor Nationale si a Bibliotecii de Stat din Budapesta, precum si a Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, reprezinta un eveniment muzeal major nu doar pe plan local. Oferind un cadru festiv pentru o prezentare ampla a unor valori caracteristice istoriei si dezvoltarii culturale si artistice în biserica catolica locala, aceasta expozitie are un impact deosebit pentru întelegerea complexitatii si divesitatii spatiului cultural pe care îl caracterizeaza.
Expozitia este deschisa la Muzeul National de Istorie a României pâna la data de 1 aprilie 2018.
Sursa: http://hirek.varad.org