„Politia libiana a gasit ramasitele pamântesti ale celor 21 de crestini copti înjunghiati de ISIS pe coastele Mediteranei, într-unul dintre cele mai tulburatoare episoade ale propagandei ororii. Imaginile salopetelor portocalii însângerate si ale trupurile acoperite ale victimelor – aliniate într-o zona desertica – au fost difuzate pe 6 octombrie 2017 de departamentul de criminalistica din Misurata. Gasirea lor a avut loc putin mai încolo de zona de coasta de lânga Hotelul Mahary, la vest de Sirte, unde în ianuarie 2015 a avut loc masacrul. Dupa câteva saptamâni – pe 15 februarie – imaginea barbatilor cu salopetele portocalii, pusi în genunchi, având fiecare în spatele sau un militant îmbracat în negru si tinându-le cutitul la gât, a fost difuzata de jihadisti, fiind preluata rapid de mass-media din toata lumea. Imaginile erau însotite de amenintarea unei cuceriri iminente a Romei.

La doi ani si jumatate distanta, regasirea trupurilor era asteptata de mai multe zile: saptamâna trecuta, asistentul procurorului general libian Al Sadiq al Saour, anuntând arestarea unui nou grup de militanti ISIS, a specificat ca printre ei era si autorul materialului video cu crestinii înjunghiati. De asemenea a spus ca în timpul interogatoriului acesta a indicat detalii privind macelul, precum si locul unde au fost îngropati. Stirea a reaprins speranta familiilor victimelor de a avea ramasitele pamântesti ale celor dragi; dar lucrurile pareau nesigure, fara o verificare cu privire la prezenta efectiva a ramasitelor. Acum difuzarea imaginilor pare sa alunge orice îndoiala. Din cele 21 de victime ale masacrului – muncitori constructori care lucrau într-un santier din Sirte – numai 20 erau crestini; împreuna cu ei a fost ucis si un cetatean ghanez, Matthew Ayariga, care lucra împreuna cu grupul (conform unora s-ar fi convertit tocmai vazând credinta colegilor crestini).

Datorita impactului mediatic al imaginilor martiriului coptilor la Sirte, acesta a devenit un eveniment simbol pentru crestinii din Orientul Mijlociu. La numai o saptamâna distanta de la stirea despre macel, Papa copt Tawadros al II-lea anunta deja înscrierea numelor lor în sinaxar, cartea martirilor din Biserica Copta. Data sarbatoririi lor, 15 februarie, corespunde zilei în care ISIS a difuzat materialul video al decapitarii lor. Comemorarea este surprinsa si de iconografia copta, care îi reprezinta la malul marii si cu salopetele portocalii, preluând chiar imaginea transmisa de jihadisti. 13 dintre muncitorii copti veneau din satul al-Our, din districtul Minya, din nordul Egiptului. Aici, din vointa presedintelui egiptean al Sisi, este în constructie o biserica dedicata comemorarii lor. Lucrarile sunt acum aproape terminate si este asadar foarte probabil ca trupurile aparute în desert sa fie înmormântate în interiorul ei, într-un loc destinat sa devina un sanctuar al martirilor copti din secolul al XXI-lea.

(material Vatican Insider, tradus de pr. Mihai Patrascu pentru Ercis.ro)