„Familiile, tinerii si învatamântul catolic, mijloacele si modalitatile de comunicare ale Bisericii si opera misionara s-au aflat în centrul discutiilor episcopilor romano-catolici si greco-catolici din România, reuniti la Iasi în perioada 18 – 20 septembrie 2017, în sesiune plenara de toamna a Conferintei Episcopilor catolici din România (CER). Lucrarile au fost gazduite de Episcopia Romano-Catolica de Iasi si au fost deschise în prezenta Excelentei Sale Mons. Miguel Maury Buendía, Nuntiu Apostolic în România.
Invitat special la aceasta sesiune a fost Mons. Dario Viganò, Prefect al Secretariatului pentru Comunicatii al Sfântului Scaun, care le-a prezentat episcopilor din România procesul de reforma prin care trec mijloacele de comunicare din subordinea Sfântului Scaun si implicatiile acestei reforme asupra comunicarii din cadrul Bisericilor locale.
Împreuna cu experti de la Seminarul Mare din Iasi, episcopii au analizat diferite teme care tin de Dreptul bisericesc: aplicarea pastoral-canonica a Exhortatiei Amoris laetitia în România, ca si a documentelor care reglementeaza activitatea Tribunalelor Bisericesti si administrarea bunurilor ecleziastice, situatia actuala si propuneri de formare a vocatiilor adulte la preotie.
Episcopii catolici sustin demersul de declansare a referendumului pentru modificarea art. 48, alin. 1 din Constitutia României si au transmis credinciosilor în acest sens o Scrisoare Pastorala.
În plan pastoral-educational, ierarhii catolici au analizat situatia în care îsi desfasoara activitatea preotii români aflati în tari de misiune si rezultatul demersurilor facute de Conferinta Episcopilor din România pe lânga autoritatile române în ce priveste învatamântul catolic. Episcopii au vizitat localitatea Cotnari, unul dintre centrele importante vechi catolice moldovenesti, unde odinioara au functionat mai multe biserici catolice, o scoala latina, o biblioteca de curte si un proiect de academie. Declararea, de catre Uniunea Europeana, a anului 2018 ca an al patrimoniului cultural, impune si Bisericii Catolice o valorificare a patrimoniului pe care îl detine.
Episcopii au primit cu bucurie propunerea calugarilor franciscani din România de a aduce în tara, între 7 mai – 15 iunie 2018, relicva Sfântului Anton de Padova, „ocrotitorul si mijlocitorul familiei crestine” si, de asemenea, au confirmat conducerea Actiunii Catolice din România. Urmatoarea perioada va fi bogata în evenimente dintre care cel mai important din 2018 va fi vizita „ad limina apostolorum”, pentru care membrii Conferintei Episcopilor din România se pregatesc deja.
Viitoarea sesiune plenara a Conferintei Episcopilor catolici din România se va desfasura la Blaj, în perioada 30 aprilie – 2 mai 2018.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din tara noastra si exprima unitatea Bisericii locale si comuniunea cu Urmasul lui Petru, Sfântul Parinte Papa Francisc.

Secretar general