„Anul acesta, Biserica Sfântul Gheorghe din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea aniverseaza 15 ani de la sfintire. Tinând cont de faptul ca sarbatoarea patronului nostru spiritual a fost în Duminica Tomii, împreuna cu credinciosii comunitatii noastre am dorit sa marcam acest eveniment în primul rând din punct de vedere spiritual-caritativ. În sensul acesta, cu trei saptamâni înainte, tasul adunat de Sfintele Pasti si tasul colectat cu ocazia celebrarilor de hram au fost directionate spre acei frati mai mici ai Mântuitorului, adica persoanele aflate în dificultate, cele care servesc zilnic o masa calda la Cantina sociala Maria Rosa din Oradea.
Celebrarile liturgice au debutat în ajunul sarbatorii, cu Sfânta Vecernie celebrata de parintele vicar general, Olimpiu Todorean, raspunsurile fiind date de doisprezece preoti si trei diaconi invitati din Oradea. Imediat a urmat Acatistul Sfântului si Marelui Mucenic Gheorghe, celebrat de parintele vicar responsabil cu preotii, Antoniu Chifor, cântat la unison de acelasi grup de preoti si diaconi dimpreuna cu toti credinciosii prezenti. La sfârsitul celebrarilor, parintele Ioan Craciun a expus, fiecaruia dintre cei prezenti, spre venerare si sarutare, Sfintele Moaste ale Sfântului Gheorghe.
Sfânta Liturghie, din ziua de duminica, 23 aprilie, a fost pontificata de Preasfintia Sa Virgil Bercea, avându-i alaturi pe parintele vicar general Olimpiu Todorean, parintele Ioan Craciun, parintele Ioan Aciu, parintele Ionut Dobocan, parintele Eduard Fischer, parintele Eduard Roman precum si diaconul Guias Gratian. Ne-au încântat, cu glasurile lor, Corala Sfânta Familie din Zalau. Au fost, de asemenea, prezenti Cercetasii Români Uniti, al caror patron spiritual este Sfântul Gheorghe, preotii ortodocsi Marin Mihes si Ioan Sumalan, cu care slujim alternativ în aceasta biserica si, nu în ultimul rând, cei care au organizat si pentru care s-au organizat aceste celebrari: bolnavii spitalelor din Oradea, credinciosii parohiei Sfântul Gheorghe Spital si multi invitati la acest moment de sarbatoare.
Desi biserica noastra nu are o suprafata utila mare, au fost uniti în rugaciune, în aceasta, peste 180 de suflete, suflete care, cu iubire frateasca, s-au rugat pentru noi, pentru bolnavii nostri, pentru cei ce sunt în suferinta, pentru personalul medical din spitale, pentru iubire si pace în lume si nu în ultimul rând pentru sufletele din Purgator, pentru care, împreuna cu Preasfintia Sa Virgil Bercea, am ridicat un parastas la sfârsitul Sfintei Liturghii.
Moastele Sfântului si Marelui Mucenic Gheorghe au fost expuse spre venerare, în timpul Sfintei Liturghii, iar la sfârsitul celebrarii, parintele Ioan Craciun le-a oferit spre venerare si sarutare tuturor.
De asemenea, pentru jertfa lor de a fi împreuna cu comunitatea noastra la acest ceas aniversar, toti cei prezenti au plecat la caselor lor cu merinde pentru trup, cozonac, dar, si mai important, cu merinde pentru suflet, deoarece comunitatea le-a oferit cartea de rugaciuni Lasati copiii sa vina la mine.
Ascultând îndemnul PSS Virgil, din predica de la Sfânta Liturghie: „Fie ca, bucurându-ne de îndurarea divina primita de la Isus cel Înviat, sa ne daruim si noi iubirea unii altora”, ne-am propus, în comunitate, ca aceasta Iubire sa dainuie în noi pentru totdeauna.