„Marti, 21 Martie 2017, seminaristii Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan” au participat la Calea Crucii savârsita în Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, de catre parintele rector, Anton Vasile Cioba. Alaturi de ei a participat si PSS Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea Mare.
Calea Crucii este savârsita în mod special în timpul Postului Mare, amintind de patimile si moartea care vor duce la învierea Domnului si Mântuitorului nostru Isus Hristos. Crucea este foarte importanta în perioada postului mare, amintind oamenilor ca fara cruce nu se poate ajunge la înviere. Crucea are doua dimensiuni; una pe verticala, care reprezinta raportul nostru cu Dumnezeu si una pe orizontala, care reprezinta raportul nostru cu aproapele. Nu întâmplator crucea este numita în textele noastre liturgice bizantine „de viata facatoare”. Prin moartea lui Hristos pe aceasta cruce, omenirea a primit viata pe care protoparintii Adam si Eva au pierdut- o. Prin moartea noului Adam, Isus Hristos se deschid portile raiului închise de pacatul primului om. De asemnea, crucea marcheaza si înjumatatirea Sfântului si Marelui Post. În Duminica Sfintei Cruci reactualizam jertfa rascumparatoare si totodata, aceasta marcheaza trecerea de la omul vechi la omul nou, de la noapte la zi, de la moarte la viata.
Sfânta Cruce este cel mai bun mijloc de a ne apara în timpul postului, si nu numai, de atacurile diavolului asupra noastra. Prin cruce, diavolul îsi aminteste ca lupta sa este pierduta si ca soarta lui este deja hotarâta. Astfel, în cruce, crestinul trebuie sa vada cel mai bun mijloc de a se feri de diavol. Din trupul lui Hristos, rastignit pe cruce, a tâsnit sânge si apa, semn al Euharistiei, care este Noul Legamânt, astfel putem spune cu tarie ca, puterea vindecatoare a crucii face parte din misterul central al credintei noastre – fara cruce, nu puteam primi mântuirea.