„În perioada 10-12 martie 2017, la Manastirea Parintilor Carmelitani de la Snagov a avut loc reuniunea Consiliului National al Actiunii Catolice din România. Vineri seara, ne-am bucurat sa îl avem în mijlocul nostru pe domnul Mihai Gheorghiu, presedintele Coalitiei pentru Familie, la care si Actiunea Catolica din România a aderat în decembrie 2016. Domnul Mihai Gheorghiu ne-a prezentat pe scurt istoricul Coalitiei pentru Familie, de ce e important referendumul pentru schimbarea art. 48 din Constitutia României, pericolul revolutiei sexuale globale care îsi face simtita prezenta si în România, precum si ce putem face noi, ca Actiune Catolica din România, în mod concret în ceea ce priveste referendumul.
Sâmbata dimineata am început ziua cu Sfânta Liturghie în rit bizantin. Parintele Cristian Langa, asistent spiritual al sectorului adulti, ne-a invitat sa auzim glasul Domnului din Evanghelia Sfântului Marcu referitor la vindecarea leprosului si „sa îi cerem sa ne vindece insensibilitatea, batucirea nervilor, a inimii si a dragostei. Acesta este spiritul postului si al întâlnirii noastre de aici. Sa ai mereu o ureche spre Domnul si una spre cel de lânga tine. Sa îi spunem Domnului: daca Tu vrei, eu sunt iertat, iar Domnul ne spune: daca tu vrei, Eu pot.” A urmat apoi un timp pe care l-am dedicat cunoasterii reciproce. Andrei Popescu ne-a facilitat aceasta sesiune de teambuilding, în cadrul careia am avut ocazia sa vorbim despre noi, despre culorile si pasiunile noastre, dar si despre motivele pentru care facem parte din echipa Consiliului National al Actiunii Catolice din România. Împreuna, am stabilit care este întrebarea care ne va calauzi munca în urmatorii trei ani în calitate de Consiliu National si apoi fiecare a ales o imagine care sa defineasca primul pas pe care îl va face la nivel personal în acest sens.
În deschiderea oficiala a Consiliului National, Anca Frona, presedintele Actiunii Catolice din România, a subliniat: „Îmi doresc ca Actiunea Catolica sa fie acea CASA si ACASA de care ne vorbea Preasfintitul Virgil Bercea în mesajul sau catre Adunarea Generala din noiembrie 2016. Pentru CASA, îmi doresc sa avem în centrul atentiei noastre principiile Evangheliei, Cuvântul lui Dumnezeu, Magisteriul Bisericii sa fie punctul nostru de pornire în tot ceea ce ne propunem, baza noastra sa fie Cristos, si prin El, în slujirea semenilor nostri, sa fim ancorati pe stânca. În acest mod ne dorim sa fie construita CASA, cadrul în care ne desfasuram activitatile. Pentru ACASA, Actiunea Catolica sa aiba în prim plan FAMILIA, cu darurile si resursele ei crestine, sa aparam principiile si valorile familiei traditionale, sa valorificam vocatia educativa a AC, frumusetea lui «a sta împreuna», a convietui – copii, tineri, parinti, bunici, a lua initiativa, a ne implica, a însoti, a da rod, a sarbatori îndemnuri pe care Papa Francisc ni le adreseaza în Evangelii Gaudium, cuvinte puternice, care îmi doresc sa faca parte din metodologia Actiunii Catolice”.
Parintele Felix Roca, asistentul spiritual general, ne-a oferit apoi o scurta meditatie pe marginea pasajului ispitirii lui Isus din Evanghelia dupa Matei 4,1-11. Binele se face cu sacrificii; de fiecare data când se fac alegeri potrivite, apar ispitele. Diavolul vine cu propuneri avantajoase, el prezinta raul ca fiind un bine; de exemplu, transformarea pietrei în pâine. Însa Cristos nu intra în dialog cu Diavolul, El contracareaza cu Cuvântul lui Dumnezeu. Ori de câte ori suntem ispititi, pentru a fi siguri ca facem o alegere buna, trebuie sa-l întrebam pe Dumnezeu ce ar alege în locul nostru. În Sfânta Scriptura gasim raspunsurile potrivite la framântarile noastre. Parintele Felix ne-a invitat sa reflectam la cele trei tipuri de ispitiri la care a fost supus si Isus: dorinta de bunuri, relatii si Dumnezeu, si sa alegem de fiecare data ceea ce doreste El si este spre binele aproapelui. Surpriza diminetii a fost vizita E.S. Mons. Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic în România si Republica Moldova, facuta Consiliului National al Actiunii Catolice. Ne-am bucurat sa îl avem în mijlocul nostru si sa îi putem prezenta pe scurt activitatea desfasurata de Actiunea Catolica din România.
Partea a doua a zilei a fost dedicata prezentarii rezultatelor procesului de evaluare prin care au trecut Actiunea Catolica din România si organizatiile sale membre, precum si planificarii mandatului 2017-2019 pe baza prioritatilor indicate în cadrul Adunarii Generale. Sesiunea de lucru a fost facilitata de Codruta Fernea, secretarul Actiunii Catolice din România. Individual, dar si în grupuri, s-au generat idei si s-au conturat initiative în jurul a patru directii: formare, promovarea Actiunii Catolice, familie si viata, precum si implicare socio-politica. De asemenea, s-a discutat despre comunicare, mobilizare de resurse si initiativa-surpriza pentru 2018, când vom sarbatori 100 de ani de România. La finalul sesiunii, s-au prezentat elementele esentiale ale Campusului Unitar National al Actiunii Catolice.
La finalul zilei, ne-am bucurat împreuna de frumoasa prezentare a Sanctuarului Marian Carmelitan de la Ciofliceni, realizata de parintele Stefano Conotter, OCD. Am fost fascinati de opera maestrului Marko Rupnik SJ, precum si de toate detaliile care fac acest Sanctuar sa fie unic în peisajul sanctuarelor si manastirilor din România. Am încheiat ziua în rugaciune. În cadrul Adoratiei Euharistice, i-am multumim Domnului pentru toate darurile primite, pentru toata munca depusa în aceste zile si i-am cerut sa binecuvânteze Actiunea Catolica din România si misiunea sa în Biserica si în lume.
Lucrarile Consiliului National au continuat si duminica, 12 martie 2017. Dupa rugaciunea Laudelor si micul dejun, în echipele de sector s-a aprofundat tematica campusului, iar apoi, în cadrul sesiunii de încheiere, s-au prezentat propunerile echipelor sectoriale si s-a discutat despre bunele practici pentru eficientizarea comunicarii interne si externe. Am încheiat reuniunea Consiliului National cu participarea la Liturghia comunitatii din cadrul Sanctuarului, multumindu-i Domnului pentru zilele intense petrecute împreuna, pentru rugaciunea împreuna, pentru comuniunea dintre noi, dar mai ales pentru darul pretios al timpului în care ne-am propus, parafrazându-l pe pr. Vasile Fernea: sa fim de folos Bisericii si neamului nostru.
Sursa: http://www.actiuneacatolica.ro