„De la Roma si pâna la Venetia, de la Bologna si pâna la Bolzano, credinciosii români greco-catolici din Italia s-au adunat duminica, 12 martie 2017, la Padova, pentru a participa la pelerinajul anual la Bazilica Sfântul Anton, ajuns la cea de a XI-a editie. Anul acesta în mijlocul lor s-a aflat, din partea Sinodului episcopilor greco-catolici din România, Preasfintitul Florentin Crihalmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.
Cu pastorii lor sufletesti în frunte, credinciosii români din Italia au început sa soseasca la Padova înca de la primele ore ale diminetii, unii pentru prima data, altii fara a mai sti pentru a câta oara. Astfel, încet cu încet, sanctuarul în care se afla înmormântat sfântul minunilor s-a transformat într-o mica Românie, portul popular si graiul românesc facând sa dispara pentru o jumatate de zi miile de kilometri distanta fata de patria mama. Încurajati de razele blânde ale unui soare de primavara si cu inima plina de bucurie, credinciosii s-au reunit într-o sala de lânga bazilica pentru a lua parte la activitatile propuse de organizatori. Astfel, de la ora 10 au avut loc o serie de conferinte si marturii cu scopul de a-i introduce mai adânc în spiritualitatea pelerinajului si a locului în care se aflau. În acest timp, preotii greco-catolici din diaspora italiana au avut bucuria de a participa la o întâlnire cu Preasfintitul Florentin. Momentul a debutat cu o scurta rugaciune si cu o meditatie despre Postul Mare propusa de eparhul de Cluj-Gherla. Dupa aceasta, s-au discutat o serie de probleme cu care se confrunta preotii greco-catolici din Italia. La rândul sau, episcopul a spus ca misiunea preotilor din Italia este foarte importanta si i-a încurajat în desfasurarea activitatii lor pastoral misionare. De asemenea, ierarhul a amintit de întâlnirea episcopilor orientali de la Fatima, subliniind ca pastrarea identitatii si a traditiei orientale este foarte importanta întrucât exista riscul asimilarii.
Dupa aceste momente a urmat punctul culminant al pelerinajului, Sfânta Liturghie arhiereasca celebrata la altarul central al Bazilicii Sfântul Anton, începând cu ora 13. Ceremonia a început cu o procesiune în fruntea careia se afla Sfânta Cruce si prapurii, urmata cei peste treizeci de preoti prezenti, diaconii si ierarhul. Alaturi de Preasfintitul Florentin la masa Altarului s-au aflat mons. Ioan-Alexandru Pop, coodinator national al comunitatilor greco-catolice, preotii sinceli drd. Vasile-Alexandru Barbolovici si Marinel Muresan, parintii protopopi Mihai David, Robert Romulus Popa, dr. Raimondo Rudolf Salanschi, Valer Sician si Dumitru Simionca, si ceilalti preoti din Italia si nu numai. Cântarile Sfintei Liturghii au fost animate de Corul preotilor ,,Iuliu Maniu” al protopopiatului Simleu Silvaniei. Bucuria acestui moment a fost întregita de prezenta în mijlocul credinciosilor a ambasadorului României pe lânga Sfântul Scaun, Excelenta Sa prof. dr. Liviu Petru Zapîrtan, consulul României la Trieste, domnul Cosmin Dumitrescu, si consulul onorific la Trento, domnul Maurizio Passerotti. În cadrul omiliei, episcopul de Cluj-Gherla i-a îndemnat pe preotii si pe credinciosii prezenti în Italia sa fie ambasadori ai României pe aceste meleaguri si sa se comporte ca atare. Ierarhul i-a încurajat pe cei prezenti spunându-le ca cei de acasa se mândresc cu ei. Tot în cadrul ceremoniei religioase a fost citit mesajul rectorului sanctuarului, parintele Oliviero Svanerra, gazda evenimentului, caruia îi multumim si pe aceasta cale.
La încheierea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, Preasfintitul Florentin Crihalmeanu a oferit mai multe diplome si distinctii pentru merite deosebite unor preoti si credinciosi. Astfel, s-au citit decretele semnate de Preasfintitul Virgil Bercea, responsabil pentru diaspora, iar episcopul Florentin a oferit crucea pectorala urmatorilor preoti: Dumitru Simionca, protopop de Lazio, Valer Sician, protopop de Firenze, Tiberiu Septimiu Sîrbu, paroh de Imola, si Aron Coroian Fârtaes, paroh de Ravenna. De asemenea, ierarhul a oferit câte o diploma si Crucea eparhiala Excelentei Sale prof. dr. Liviu Petru Zapîrtan pentru contributia adusa la dezvoltarea Eparhiei de Cluj-Gherla si parintelui Ioan Marginean-Cocis pentru contributia adusa la traducerea în italiana a Volumului ,,Credinta noastra este viata noastra” a cardinalului Iuliu Hossu. Episcopul de Cluj-Gherla a oferit câte o diploma si celor doi consuli prezenti, dar si parintelui Aetius Enrico Pop, paroh de Padova, pentru contributia adusa de-a lungul timpului la organizarea pelerinajelor de la Padova. În fine, ierarhul a transmis salutul si binecuvântarea Arhiepiscopului major al Bisericii Române Unite cu Roma, Preafericitul Cardinal Lucian Muresan.
Cum asemenea momente înaltatoare si de întâlnire aduc tot timpul bucurie si armonie, dupa celebrare toti cei prezenti s-au reunit în chiostrul bazilicii pentru o agapa fraterna, moment de socializare si o mai buna cunoastere.

Sursa: http://www.bru-italia.eu