„Elevii Liceului greco-catolic din Oradea au ales sa sarbatoreasca Dragobetele si Ziua Iei în acelasi timp, printr-un târg gastronomic cu produse culinare specific românesti, îmbracati în frumoase ii si "camesi" traditionale.
"Este pentru prima data când am reunit Dragobetele cu Ziua iei. Deoarece sarbatoarea nationala a Iei cade în vacanta, Consiliul Elevilor a decis sa înceapa anul acesta sa marcheze împreuna aceste evenimente frumoase, pentru ca elevii sa-si cunoasca traditia strabuna si sa nu-si piarda identitatea nationala. Bucatele specifice si portul românesc merg foarte bine împreuna", a declarat, pentru AGERPRES, profesoara Monica Blaga, organizator.
Târgul gastronomic a fost deschis dis-de-dimineata, la ora 9,00, standurile cu bucate fiind pregatite de clasele V-XII si etalate spre vânzare, la un leu-doi portia sau bucata. Dupa aceasta ora, conform obiceiului, daca ramân produse nevândute, la târg sunt invitati si colegii din clasele primare, care pot sa-si cumpere si ei "pe datorie", pâna luni. În mod cert, bunatatile se vor epuiza în cursul zilei. Cu sau fara bani.
Fiecare clasa s-a întrecut în prezentare, în varietatea produselor oferite, unele sub genericul "Love food": mititei cu stegulet tricolor, placinte cu diverse umpluturi, cârnati, caltabosi, sarmale, chiftele, slaninuta cu mustar, brânzoici, gogosi, prajiturele, biscuiti "cu dragoste" si multe altele.
Echipati adecvat (cu manusi igienice), elevii si-au exersat atât talentele de antreprenor, stabilind preturile, dar si la servire, cu zâmbete sincere si multa amabilitate.
"Eu am adus diferite sortimente de zacusca de la bunica si am facut clatite cu gem de caise, la care ma pricep foarte bine", a spus Geanina Lencar, din clasa a XI-a.
"Eu ma simt foarte bine îmbracata în ie. Este frumoasa. Am primit-o de la matusa mea din Târgu Mures când am împlinit patru ani", a afirmat Daria Demian.
Un aport deosebit l-au avut desigur parintii si bunicii, care au gatit, cu sau pentru copii, cu o zi înainte felurite bucate traditionale. Rheea Lucaciu, mamica unui baietel din clasa a V-a A, Tudor, a marturisit cu emotie ca este la prima participare la acest târg.
"Fiind primul an de participare, suntem foarte bucurosi sa fim prezenti alaturi de copiii nostri. Eu am pregatit sarmale si eclere cu crema. Din fiecare clasa s-au oferit mai multi parinti sa gateasca diferite produse pe care sa le daruiasca si sa se bucure cu copiii de Dragobete. Special pentru acest eveniment, bunica lui Tudor i-a cusut o ie deosebita", a declarat Rheea Lucaciu.
Timp de doua ore, sala festiva a liceului a rasunat de muzica si voci tinere. Toate fondurile strânse în urma vânzarilor se vor depune la asociatia parintilor din scoala si vor fi utilizate de Consiliul elevilor.
"Nu pot decât sa ma bucur pentru astfel de proiecte, prin care, împreuna cu toti cei care sustin cultura româna, scoala noastra se înscrie pe aceasta latura as spune nationala prin care ne promovam valorile", a declarat pentru AGERPRES, preotul Alexandru Dragos.
"Ideea de a marca împreuna frumoasa zi a Dragobetelui, cu o oarecare însemnatate în traditia noastra, împreuna cu ziua Iei mi se pare o initiativa de apreciat. Fetele noastre, în mod deosebit, parca sunt si mai frumoase îmbracate în iile mamelor si bunicilor lor", a declarat, pentru AGERPRES, Antonia Nica, tânara directoare a liceului.
Sursa: http://www.agerpres.ro