„În sala festiva a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, a avut loc joi, 09 februarie 2017, lansarea volumului de poezii „Geneza si devenire prin poezie”, a domnului Aurel Horgos.
Despre volum au vorbit: doamna Miorita Sateanu, cetatean de onoare al Municipiului Oradea, domnul Pascu Balaci, presedintele Cenaclului „Barbu Stefanescu Delavrancea”, domnul doctor Lucian Munteanu precum si editorul volumului, domnul Avraam Stefan. Au mai luat cuvântul si epigramistii: Barnutiu Ioan, Vidican Ioan si Sfârlea Alexandru, poetele Precup Ioana si Leontina Costrut. Printre invitati a fost si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Printre luarile de cuvânt au mai avut loc si recitari de poezie ale elevilor: Stefana Gotia si ale elevilor Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, Maria Boros si Chivari Alexandru Dominic precum si momente muzicale interpretate de catre Chelu Alexandrina si Florian Chelu Madeva, Liliana Ionita, Maria Matei, Adrian Bojan si Alexandru Cartis.

Domnul Aurel Horgos s-a nascut în satul Sânlazar si spune despre sine ca a început sa scrie versuri târziu. Din anul 2013 pâna în prezent a lansat zece volume de poezii diverse.

„Geneza si devenire prin poezie” este o prezenta vie a „devenirii prin poezie” – o potrivire desavârsita a elementelor unui volum, volum întreg de sentimente, de observatii, de concluzii, conturate printr-un deosebit simt al frumosului. Prin bogatia temelor abordate, dar si prin diversitatea lor, prin gingasia cu care îmbraca în cuvinte si expresii, versurile, respectiv continutul poeziilor, aceasta scoate în evidenta posibilitatile creatoare ale autorului.

Sunt prezentate poeziile care transmit si analizeaza cu multa iscusinta problemele care au marcat evolutia tarii în diferite etape istorice, poeziile: „Bunei Regine Ana”, „Analistii”, „Carmen Silva si poetul”, „Încotro România, Integrare, oare?”, „Justitie”, „O suta de ani de la Unirea cea Mare” si altele.

Aurel Horgos este cercetator în ceea ce priveste miracolele lumii blânde, a dragostei fata de aproapele, a iubirii pline de daruire a membrilor familiei: „Bunelul”, „Bunicuta”, „Sarbatorile crestine de Craciun”, „Capcana”, „Îngrijorarea” fiind poeziile care dovedesc aceasta afirmatie.