„Si în acest an, Duminica 15 ianuarie 2017, în Dieceza de Livorno, împreuna cu Bisericile din lumea întreaga, a fost celebrata cea de-a 103 Zi Mondiala a Migrantului, într-un moment în care, multi oameni sunt fortati sa paraseasca patria lor de origine.
Biserica Purificarii, care, în trecut era Biserica Grecilor Uniti, azi, a devenit Parohie Personala cu dubla denominatie: Sfântul Vladimir si Olga pentru greco-catolicii din Ucraina si a Nasterii Fecioarei Maria pentru greco-catolici români, a fost gazda acestui eveniment international, celebrându-se în ritul bizantin Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gura de Aur.
Episcopul locului, Excelenta Sa Simone Giusti, îmbracat cu vesmântul liturgic oriental a prezidat Liturghia, având ca si concelebranti pe preotii parohi, parintele Peter Vytyskyi si Vasile Orghici. De asemenea, au concelebrat parintele Gabriel Cornea din Castelnuovo della Misericordia, parintele Emilio Colaczyk directorul Migrantis al Episcopiei de Livorno si preotii români din Firenze, parintele protopop de Toscana si Umbria, Sician Valer si parintele Ioan Rodina, paroh în Pisa. La acest eveniment important a participat un numar mare de credinciosi ucraineni, români, la care, s-au adaugat si corul comunitatii filipineze si unii tineri din diferite tari africane.
Monseniorul Giusti în timpul predicii tocmai referindu-se la prezenta numeroasa si variata a subliniat puterea agregatoare a Evangheliei: „Evanghelia transforma pe toti oamenii într-o singura familie excluzând principiu de puterea si de dominare; Ea determina popoarele, care ar putea fi dusmane între ele, sa devina o comuniune frateasca, formându-se o singura familie ceea ce este de neconceput ca fii ai aceluiasi Parinte, sa nu traiasca ca fratii. Evanghelia transforma pe cei straini în familiari si ne determina sa primim persoanele nu ca pe simpli muncitori, ci ca pe frati”.
Episcopul a mentionat, de asemenea, ca nu este suficient schimbarea structurilor sau a formelor de guvernare pentru schimbarea lumii. Exista coruptie fie în Occident ca si în Est, atât în comunism cât si în alte forme de guvernare, mai mult sau mai putin totalitare, si în aceste realitati numai Evanghelia are puterea de a schimba, nu numai mentalitatea si ideologiile, ci si de a transforma modalitatea de interactiune interumana, ca pistoalele si cutitele sa devina mângâieri.
Biserica este angajata de peste un secol pentru a arata ca suntem un popor unic în ciuda evenimentelor istoriei. Noi italienii de zeci de ani ne-am dus în tinuturi îndepartate, si, astazi ajung la noi grupuri etnice si popoare diverse, si nu sunt agentiile sau asociatiile, singurele care reusesc sa faca pe oameni sa respecte legile, ci Evanghelia este cea care face ca popoare diverse sa convietuiasca si sa se uneasca între ele: „Daca ne uitam la istoria poporului italian constatam ca provine din latini, germanici, africani si gali, ce într-o sinteza admirabila a dat nastere la o comunitate si un popor în care toti oamenii sunt frati. În lumina Evangheliei trebuie sa revendicam aceasta unitate în Hristos în casa Parintelui, în care suntem regasiti pentru a ne ruga, pentru a-I multumi, si a trai împreuna în pace ca frati, si nu ca simpli cetateni”.
Dupa Liturghie preotii si comunitatile au multumit calduros Episcopului Simone pentru primirea si ospitalitatea, care face mai putin dureroasa distanta fata de tarile de origine, deoarece, acestea persoane au posibilitatea de a se regasi împreuna sa se roage si sa celebreze în conformitate cu propriile lor traditii. Ucrainenii sunt de fapt înca în momentul de Craciun, deoarece ei urmeaza calendarul iulian, si au oferit un cos de gogosi.