„Sâmbata, 12 noiembrie 2016 a avut orasul la Leta Mare (Létavértes) în Ungaria, întâlnirea de comemorarea a trei personalitati. Este vorba despre: Iosif Vulcan, publicist si scriitor, membru al Academiei Române care a trait în perioada 1841-1907, Ioan Irinyi, chimist si om de stiinta, inventatorul chibritelor cu fosfor care a trait în perioada 1817-1895 si Iustin Popfiu, teolog, protopop greco-catolic si scriitor erudit care a trait în perioada 1841–1882.
Manifestarea a fost organizata de Asociatia Culturala a Românilor din Leta Mare (Ungaria), Autoguvernarea Româneasca si Primaria Orasului Leta Mare, ajungând la a 23-a editie. Cu aceasta ocazie au fost prezenti Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Excelenta sa domnul Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria, domnul Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, parintele Ioan Tatar, parohul greco-catolic din Holod, satul natal al lui Iosif Vulcan, domnul Ioan Moldovan, directorul revistei „Familia”, domnul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, domnul Ioan. F. Pop, scriitor si administrator al Muzeului Iosif Vulcan din Oradea, precum si reprezentanti din Ungaria.
Urmatorul moment a avut loc în Biserica Greco-Catolica din Leta Mare, unde Preasfintia Sa Virgil, a oficiat alaturi de parintii Eduard Roman, Ioan Tatar si parohul locului, Slujba Parastasului pentru cele trei personalitati marcante ale României. Momentul de comemorare a avut mai apoi loc în alte doua locatii ale orasului Létavértes, unde au fost depuse coroane de flori.