„Papa Francisc a încheiat seria „Vinerilor Milostivirii”, din Jubileul Milostivirii, cu o vizita în aceasta dupa-masa la sapte tineri ce au parasit preotia, ca semn de apropiere si de afectiune dupa decizia dificila pentru au luat-o. Pontiful a parasit resedinta din Vatican la 3:30PM, mergând în cartierul Ponte di Nona, la periferia de est a Romei, unde s-a întâlnit cu sapte familii formate din tineri barbati ce au parasit în ultimii ani preotia.
Conform unui comunicat dat astazi, Sfântul Parinte a dorit „sa ofere un semn de apropiere si de afectiune fata de acesti tineri care au luat decizia nu prea des împartasita de fratii lor preoti si de familii”. Dupa câtiva ani în care si-au desfasurat slujirea pastorala în parohii, în cele din urma „singuratatea, neîntelegerea si oboseala datorate marilor eforturi de responsabilitate pastorala au dus în criza decizia lor initiala spre preotie”. Cazuti prada sentimentelor de nesiguranta si de îndoiala, care i-au facut sa se întrebe daca nu cumva au ales gresit prin decizia lor de a intra în preotie, acesti tineri în cele din urma au lasat preotia în spate si si-au întemeiat familii.
Din cei sapte tineri, patru au fost din Dieceza de Roma; altii din Sicilia, din Madrid, respectiv America Latina. Conform Vaticanului, când Papa a intrat în apartament, a fost întâmpinat cu „mare entuziasm”, atât de copii, care s-au strâns lânga el sa îl îmbratiseze, cât si de parinti. Tinerii au simtit „apropierea si afectiunea prezentei” Papei. Acesta a ascultat istoriile fiecaruia, fiind atent în special la evolutia procesului de „laicizare”, prin care preotilor li se iau facultatile de administrare a Sacramentelor. „I-a asigurat pe toti cu privire la prietenia sa si cu privire la interesul sau personal”, se mai spune în comunicat. Vizitându-i, Papa a dorit „sa ofere un semn de milostivire celor care traiesc într-o situatie dificila spirituala si materiala, subliniind nevoia ca nimeni sa nu se simta lipsit de iubirea si de solidaritatea pastorilor”.
Pontiful a început vizitele sale lunare pentru Jubileul Milostivirii în ianuarie, când a fost la un azil pentru batrâni si bolnavi; dupa o luna s-a dus la un centru pentru cei ce se recupereaza din adictii. În martie a fost la centrul CARA de primire a refugiatilor, spalând picioarele a 12 rezidenti. Migrantii au fost vizati si în aprilie, când initiativa de milostivire l-a dus în afara Romei, chiar în Grecia, pe insula Lesbos. În mai a vizitat comunitatea Chicco, pentru persoane cu dizabilitati mentale grave. În iunie atentia sa s-a îndreptat spre doua comunitati de preoti, una cu preoti suferind în stare grava, iar alta pentru batrâni.
În august Pontiful s-a aflat în Polonia, pentru Ziua Mondiala a Tineretului: s-a rugat în tacere la lagarul de la Auschwitz-Birkenau si a vizitat copiii bolnavi de la un spital de pediatrie din Cracovia. Tot în aceeasi luna a vizitat o comunitate de femei eliberate din prostitutie. În luna septembrie imaginile cu el la unitatea neonatala de la spitalul San Giovanni din Roma au topit inimile oamenilor din toata lumea. Înainte a fost la un ospiciu pentru bolnavi în stare terminala. În fine, luna trecuta „Vinerea Milostivirii” a fost petrecuta cu copiii de la „Satul SOS” din Roma, o comunitate pentru copii greu încercati.

Sursa: http://www.catholica.ro