„Sfântul Parinte i-a primit în audienta joi, 10 noiembrie a.c, pe cei aproximativ 70 de participanti la adunarea plenara a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, printre care se numara si PS Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Întâlnirea a avut loc în jurul orei prânzului, în Sala Clementina din Palatul Apostolic.

Adresându-se participantilor, Sfântul Parinte i-a multumit cardinalului Kurt Koch, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, amintind oportunitatea de a trai de-a lungul anului "numeroase si semnificative întâlniri ecumenice, atât la Roma cât si în cursul unor calatorii". "Fiecare dintre aceste întâlniri a fost pentru mine izvor de consolare, deoarece am putut constata ca dorinta de comuniune este vie si intensa", a amintit pontiful, reafirmând ca dorinta de unitate a crestinilor este una dintre principalele sale preocupari", exprimându-si totodata speranta ca aceasta râvnire sa fie împartasita de cât mai multi botezati.
Papa Francisc: «Unitatea crestinilor este o exigenta esentiala a credintei noastre, o trebuinta care izvoraste din adâncul fiintei noastre de credinciosi în Isus Cristos. Invocam unitatea pentru ca-l invocam pe Isus Cristos. Vrem sa traim unitatea pentru ca vrem sa-l urmam pe Cristos, vrem sa traim iubirea sa, sa gustam din misterul sau de a fi una cu Tatal, ce este de fapt esenta iubirii divine. Isus însusi, în Duhul Sfânt, ne asociaza la rugaciunea sa: "Dupa cum tu, Parinte, esti în mine si eu în tine, asa si ei sa fie în noi una, ca lumea sa creada ca tu m-ai trimis".»
Explicând ca nu este suficient sa se fie de acord în întelegerea Evangheliei, pontiful a amintit ca este necesar ca noi toti credinciosii sa fim uniti cu Cristos si în Cristos, atragând totodata atentia asupra unor false modele de comuniune. Pentru evitarea unor astfel de erori, papa Francisc a evidentiat trei aspecte: unitatea nu este rod al eforturilor noastre omenesti; unitatea nu este uniformitate si, al treilea aspect, unitatea nu înseamna absorbtie, încorporare.
În încheierea discursului adresat participantilor la adunarea plenara a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, pontiful a evidentiat ca "ecumenismul este autentic atunci când suntem capabili sa ne mutam atentia de la noi însine, de la propriile argumentatii si formulari, la Cuvântul lui Dumnezeu care necesita sa fie ascultat, primit si raspândit în lume. De aceea, diferitele comunitati crestine sunt îndemnate 'sa nu-si faca concurenta una alteia', ci sa colaboreze".
Pontiful a amintit recenta vizita efectuata în Suedia, la Lund, spunând ca i-a amintit "cât este de actual principiul ecumenic formulat acolo de Consiliul Ecumenic al Bisericilor deja în 1952, care le recomanda crestinilor 'sa faca împreuna toate lucrurile, în afara situatiilor în care profunde dificultati legate de convingeri nu ar fi impus sa se actioneze în mod separat".

Sursa: http://ro.radiovaticana.va