„În perioada 21-23 septembrie 2016, a avut loc în Parlamentul României, Conferinta internationala cu tema ,,Diaspora româneasca–între identitate si integrare”. La acest eveniment au participat un numar de 163 de personalitati, printre care: ex ministrii români, ex ministrii din Corea, Secretarul general al Parlamentului din Grecia, ambasadori, senatori, deputati, Directorul afacerilor europene si consiliere politica din Olanda, avocati, profesori universitari, si reprezentanti ai diferitelor confesiuni religioase. Din partea diasporei românesti a Bisericii Greco–Catolice, a participat parintele dr. Vasile Orghici din Livorno, Italia, invitat de catre domnul deputat de diaspora Aurelian Mihai, la initiativa domnului deputat Petru Andea, Presedintele executiv al acestui grup ecumenic din Parlamentul României. Evenimentul s-a deschis si s-a încheiat prin rugaciune. Postul de Televiziune Realitatea TV si Alfa Omega au intervievat pe parintele Vasile Orghici despre continutul evenimentului, si despre, cum se împaca, Biserica cu politica, si despre problematicile diasporei românesti.
Printre cei 20 de vorbitori, care s-au înscris la cuvânt si au prezentat diferite teme la aceasta Conferinta, s-a numarat si parintele Vasile Orghici.
Va redam mai jos, continutul pe care, parintele Vasile l-a prezentat în fata ilustrilor participanti:

Buna ziua!
Distinsi participanti,
Dragi prieteni,
Cu profunda emotie as vrea sa va salut în mod cordial si, în acelasi timp sa multumesc pentru Invitatie Domnului Deputat Petru Andea si Domnului Deputat Aurelian Mihai.
De asemenea, adresez o multumire întreg personalului implicat în organizarea acestui eveniment minunat.
As putea spune asemenea Sfântului Petru ,,ce frumos este aici sau ce frumos este când fratii sunt împreuna”. La acest eveniment suntem prezenti din toate categoriile profesionale si confesionale. Este un lucru maret. Tocmai acest pluralism confesional trebuie sa ne determine pe toti, sa fim purtatori de toleranta si de pace. Este de asemenea, o bucurie sa fim împreuna, cu reprezentantii comunitatii evreiesti, fratii nostri mai mari. Este un mare adevar, daca ei nu erau, nu l-am avea pe Mântuitorul nostru Isus Hristos.
Argumentul pe care vreau sa-l prezint în fata Dumneavoastra este:
-obiective si interese comune ale României în procesul reconstruirii integrale.
Ce vor românii din diaspora pentru România?
Distinsi participanti,
Sunt parintele Vasile Orghici, parohul Bisericii Greco-Catolice din Livorno.
În calitate de preot misionar, îmi place sa analizez cu interes opiniile românilor emigranti, si în mod special ale românilor din Livorno.
Românii în general, vor o Românie libera si democratica, vor o Românie, care sa ofere sanse egale pentru toti. Vor o Românie care sa permita generatiilor prezente si viitoare sa se integreze si sa nu mai fie obligate sa emigreze.
Multi români vor sa se reîntoarca acasa, însa, situatia economica actuala nu ofera aceasta sansa … aceasta oportunitate a reintegrarii. Din acest punct de vedere este nevoie de o Românie reconstruita pe principiile de constitutionalitate, de legalitate, de responsabilitate institutionala etica. Progresul unei natiuni consta tocmai în functionarea acestei paradigme valoriale de ansamblu.
România este înca o societate închisa, datorita ideologiei comuniste, care a dominat-o pentru mai bine de o jumatate de secol, si din acest motiv este urgent a construi o societate umana deschisa fara prejudecati, rasisme si marginalizari. Este nevoie de a construi un nou umanism românesc. Si în acest sens, eu în calitate de preot, consider în mod imperativ, nevoia de o mai mare implicare a Bisericii si a Statului în dimensiunea sociala, adica, de a fi mai aproape de oameni.
Este nevoie de o puternica prezenta a Bisericii în societate, de o buna colaborare dintre Biserica si Stat, însa, în acelasi timp trebuie sa existe între Stat si Biserica un raport de totala independenta.
Trebuie a construi un Stat de drept puternic si o Biserica libera si autentica. Biserica are responsabilitatea pentru grija sufletelor, iar Statul trebuie sa garanteze functionarea Statului de drept, în paradigma unei democratii consolidate, garantând securitatea, protectia si promovarea demnitatii fiecarui cetatean.
Un Stat democratic se verifica în masura în care protejeaza si promoveaza drepturile esentiale ale cetateanului. Este foarte important a aminti: obligativitatea etica a persoanelor publice si, în special a politicienilor, care, prin elaborarea si votarea actelor, initiativelor legislative, si a politicilor publice sa aiba aplicabilitate coerenta, predictibilitate eficienta, pentru un lung parcurs si o continuitate functionabila, si dupa plecarea lor din viata politica.
Întrucât aceste acte legislative vor fonda în continuare constiinta poporului, vor forma cultura unei Natiuni întregi.
România se poate restructura la un alt nivel de civilizatie, însa, fara doar si poate, are nevoie de o viziune etica crestina fundamentata pe realizarea binele comun … pe implementarea culturii creativitatii, competitivitatii, solidaritatii, subsidiaritatii, tolerantei si transparentei […], sunt valori substantiale pentru realizarea unui progres integral. Daca nu se va crea aceasta cultura a interdependentei solidare a întreg ansamblului social, întregul mecanism institutional nu va avea creativitatea vitala de a atinge obiectivele capitale. Nu se poate construi o civilizatie concreta prin diviziuni si polemici. România trebuie reconstruita prin consensul tuturor elementelor componente existente ale României. Azi este nevoie în mod indispensabil de a construi o cultura a întâlnirii si al dialogului dintre Biserica, Stat, societatea civila si toate institutiile românesti.
România a intrat în acest proces migrator într-o forma exploziva, lasând satele si orasele depopulate. Motivul se datoreaza unei profunde crize politice generate de dupa 1989 pâna azi, transformând România într-o realitate dezarticulata, cu o profunda criza etica interinstitutionala.
De fapt, aici consista identitatea si reintegrarea românilor … daca România va sti si va vrea sa-si schimbe pagina si strategia?
Cei care ajung în functiile publice pe lânga competenta si notorietate (reputatie) trebuie sa-si asume etic, responsabilitatea functiei atribuite. România s-ar putea lansa în mod eficace având ca idee: „NIHIL SINE DEO” – Nimic fara Dumnezeu sau reformulând ideea: „Cu Dumnezeu înainte”.
Papa Ioan Paul al II-lea spunea: ,,Revolutia culturala a unei Natiuni se poate realiza numai încredintând totul lui Dumnezeu, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria: Natiunea, Statul, Scoala, Familia si toata paradigma sociala a acelei Natiuni”.

Va multumesc frumos de invitatie, si de faptul, ca m-ati ascultat.
Dumnezeu sa binecuvânteze România, si pe noi, pe toti.
Pr. dr. Vasile Orghici