„Noul ambasador al României la Roma, George Bologan traieste de 15 ani în Italia, unde dupa finalizarea studiilor si o experienta de jurnalist pe lânga Sfântul Scaun, a lucrat ca diplomat timp de 5 ani, iar 4 ani a fost consul general la Milano. Faptul ca a venit în Italia ca un simplu cetatean – student – este un avantaj în plus pentru a întelege dificultatile cu care se confrunta conationalii nostri din Peninsula, considera ambasadorul George Bologan, care a acordat un interviu – în exclusivitate – postului Radio România Actualitati.
Rep: Începeti acest mandat de ambasador al României în Italia într-o perioada putin mai grea; cu numai trei luni înainte de alegerile parlamentare din tara noastra, alegeri la care pentru prima data în acest an se aplica si alte modalitati de vot. Sunteti pregatit?
George Bologan: Ambasada si oficiile consulare ale României din Italia au dus o campanie si duc o campanie de informare cu privire la prevederile legii votului prin corespondenta. Doresc sa accentuez faptul ca fiecare cetatean este liber sa actioneze conform propriei constiinte. Exista posibilitatea ca cetatenii români sa evite drumurile, oboseala si posibilele aglomeratii de la sectiile de vot, care vor fi organizate la misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele de cultura. Este suficient pentru a evita acest posibil disconfort sa se înscrie în Registrul Electoral si sa opteze pentru votul prin corespondenta. Este în fond alegerea fiecaruia de a opta sau nu pentru aceasta varianta. Ea însa exista.
Ambasada, oficiile consulare si institutele culturale ale României din Italia vor face tot ce se va putea în limitele legii, bineînteles, sa ne organizam cât mai bine si sa venim în întâmpinarea cetatenilor români.
Rep: Consulatul general de la Bari, din sudul Peninsulei, la care se lucreaza deja de la începutul anului, credeti ca va fi deschis pâna în decembrie?
George Bologan: Demersurile pentru deschiderea Consulatului General al României de la Bari sunt în faza avansata; ne aflam foarte aproape de semnarea contractului pentru sediul oficiului consular care va avea în circumscriptie cca. 80.000 de cetateni români (conform celor mai recente date ISTAT – Institutul italian de statistica). Dupa semnarea contractului si preluarea spatiilor va fi nevoie de unele lucrari de amenajare si de instalare a echipamentelor necesare bunei desfasurari a activitatii consulare. În acest moment, se estimeaza ca oficiul consular îsi va putea începe activitatea probabil spre sfârsitul acestui an, cel târziu spre începutul anului 2017, însemnând ianuarie; dar, în masura posibilitatilor, subliniez, încercam sa pregatim din timp desfasurarea preparativelor tehnice. Dorim sa anticipam deschiderea consulatului pentru luna decembrie, dar sunt factori externi, independenti de vointa noastra pe care speram totusi sa îi rezolvam.
Rep: Ce alte programe, initiative pregatiti pentru românii din Italia, comunitate pe care de altfel o cunoasteti foarte bine?
George Bologan: Am în vedere doua obiective generale pe care as dori sa le fixez în mandatul meu fata de comunitatea româneasca: un obiectiv clasic deja, pe care l-au avut si predecesorii mei – cresterea coeziunii comunitatii si al doilea – stimularea implicarii si prezentei românilor în viata societatii italiene. În ceea ce priveste primul obiectiv, voi încuraja initiativele, proiectele si programele care implica mai multe asociatii de români cu domenii de activitate similare. Acesta ar fi un model de colaborare si un mesaj prin care sa dovedim inclusiv partenerilor nostri italieni ca suntem o comunitate care stie sa îsi urmareasca obiectivele comune.
Nu numarul actiunilor si a evenimentelor derulate este important, ci calitatea acestora si efectele asupra segmentului de comunitate caruia acestea i se adreseaza. Un proiect, o initiativa, inspirate de Ambasada sau generate de comunitate, sunt cu atât mai eficiente si utile, cu cât sunt dezvoltate împreuna de cât mai multe asociatii. O participare comuna la activitati dedicate comunitatii cred ca duce în timp la cresterea coeziunii mediului asociativ si a comunitatii însasi, mediu asociativ care în prezent este atomizat, si neuniform reprezentat. Stiu ca poate fi considerata de unii o utopie, de altii un deziderat care nu se va realiza, dar cred ca trebuie încercat si cred foarte mult în mesajele pozitive.
Sunt necesare si evenimentele cultural-artistice, dar mi-as dori o mai mare interactionare cu asociatiile profesionale (ale inginerilor, artistilor, arhitectilor, avocatilor, medicilor în special), cu Liga Studentilor Români din Italia, o interactionare cu mediul de afaceri, pentru a avea efecte pozitive pe mai multe planuri asupra comunitatii românesti. De asemenea, încurajez organizarea comunitatii fara implicarea Ambasadei sau a oficiilor consulare. Ar fi o dovada de buna integrare în tesutul societatii italiene.
În ceea ce priveste al doilea obiectiv, constat cu tristete ca românii nostri, cu toate ca reprezinta cea mai mare comunitate straina din Italia, sunt o prezenta minuscula în viata politica si administrativa a societatii-gazda. Avem peste 1,2 milioane de români în Peninsula si abia daca se poate vorbi de putin peste 10-15 consilieri în localitati de nivel comunal, fara niciun reprezentant în marile primarii, în forurile provinciale sau regionale, nemaivorbind de vreun parlamentar român. As vedea o implicare personala si a ambasadei în ansamblu în constientizarea rolului pe care prezenta unui român într-o adunare administrativa de orice nivel l-ar putea juca pentru rezolvarea problemelor cu care cetatenii nostri se confrunta în respectiva comunitate. Trebuie, cred, sa depasim si aceasta mentalitate a asistentialismului din partea institutiilor statului.
Rep: Desigur, în afara de comunitatea de români, aveti în vedere si relatiile bilaterale dintre cele doua state.
George Bologan: În general activitatea diplomatica este centrata pe relatia politico – diplomatica între doua state, pe identificarea de solutii în situatii de criza si cresterea nivelului de cooperare pe multiple planuri. Relatiile bilaterale italo – române sunt extrem de solide si nici nu ar putea fi altfel în conditiile în care românii reprezinta cea mai mare comunitate de straini din Italia, iar în România exista de asemenea, o numeroasa comunitate de italieni cu un rol important în istoria recenta a tarii noastre, dar si în viata economica.
Obiectivul meu este însa de a dinamiza relatia diplomatica, relatia politica cu Italia; este nevoie având în vedere contextul actual în care ne gasim, contextul politic al Uniunii Europene. Doresc, de asemenea, sa crestem nivelul si frecventa contactelor la nivelul institutiilor centrale, a diplomatiei parlamentare, dar deopotriva doresc sa crestem nivelul si frecventa proiectelor comune initiate si finalizate de natura economica, sociala si mai ales culturala; am subliniat ”mai ales culturala”, deoarece cu ocazia vizitei presedintelui Italiei, Sergio Mattarella la Bucuresti, acest aspect a fost deseori subliniat de catre cei doi sefi de stat. Diplomatia culturala nu trebuie neglijata pentru ca ea este de fapt fundamentul celorlalte contacte si actiuni diplomatice. Pe diplomatia culturala se bazeaza cunoasterea reciproca si cresterea gradului de credibilitate.
Rep: La Roma a venit un primar nou: de 5 Stele si în plus – femeie: Virginia Raggi. Credeti ca românii din capitala italiana vor avea de suferit din aceasta combinatie?
George Bologan: Nu vad de ce o femeie-primar ar fi o amenintare la adresa cuiva. Din contra, femeile, cu sensibilitatea si frumusetea lor interioara, sunt mai tolerante, mai aproape de durerile si tragediile umane. Nici apartenenta politica a doamnei Raggi nu cred ca va fi o problema pentru românii din Roma. Este adevarat ca, în actualul context de instabilitate, de frica, de nesiguranta, cu care, din pacate începem sa ne obisnuim în general, la nivel planetar auzim cuvinte rostite cu voce mai aspra. Nu românii nostri sunt însa vizati de aceste voci, iar în dialogul cu autoritatile italiene de orice nivel, voi sublinia – asa cum am facut-o si pâna acum – ca românii sunt o comunitate bine integrata si un factor indispensabil al bunei functionari a societatii italiene.
Rep: În multe zone din sudul Italiei au existat si exista în continuare situatii cutremuratoare cu care se confrunta românii: sclavagismul sau abuzurile sexuale în cazul femeilor. Veti încerca sa combateti acest fenomen?
George Bologan: Consider ca este foarte importanta preventia. Oamenii trebuie sa stie unde se duc. Întotdeauna am considerat ca este important ca un muncitor român sa aiba un contract de munca cu angajatorul. Indiferent de termenii pe care îi stabilesc, contractul de munca este determinant. Situatia din sudul Italiei în general si, în mod particular cea din Sicilia, este o problematica aparte. Din pacate, sunt cazuri în care cetatenii români ajung sa fie exploatati de catre angajatori din punct de vedere al muncii prestate, referindu-ma aici la numarul de ore lucrate, plata necorespunzatoare, precum si conditiile dificile de lucru în care acestia îsi desfasoara activitatea. Într-un astfel de domeniu, si cu atât mai mult în situatia în care esti într-o tara straina, principiul – asa cum am subliniat – al preventiei este de departe cel mai eficient. Cetatenii români trebuie sa îsi cunoasca în primul rând drepturile pe care le au în raport cu angajatorul, iar pentru aceasta Biroul atasatului pe probleme de munca din cadrul Ambasadei le sta la dispozitie.
Rep: Tot mai multi italieni sunt interesati sa mearga în România cu fel de fel de investitii. Cu ce ar putea sa îi ajute pe acesti posibili investitori Ambasada României din Italia?
George Bologan: Relatiile economice functioneaza foarte bine. Exista în România un sediu al Confederatiei Patronatelor din Italia, functioneaza Institutul de Comert Exterior. La Roma si Milano, Ambasada si Consulatul generala u doua birouri de promovare economica si comerciala între cele doua tari. Într-adevar, România este o destinatie atractiva pentru firmele italiene care urmaresc internationalizarea activitatii, ca o solutie la scaderea cererii interne din ultimii ani. Acestor antreprenori le vom veni în întâmpinare cu solutii concrete, adaptate specificului activitatii, inclusiv în colaborare directa cu autoritatile locale din România, care consider ca trebuie sa actioneze ca facilitatori ai acestor investitii.
Rep: Dintotdeauna ati avut un raport foarte bun cu preotii români din Italia, indiferent de confesiune. Cât este de important rolul bisericii în comunitatea de români din Peninsula?
George Bologan: Cele peste 200 de parohii ortodoxe române, dar si zecile de biserici românesti greco-catolice, romano-catolice sau neo-protestante reprezinta un sprijin pentru misiunea diplomatica a României, compensând – as avea curajul sa spun – numarul limitat de oficii consulare românesti al un numar atât de impresionant de conationali. Preotii români, pastorii cultelor neo-protestante reprezinta un partener de încredere nu doar în efortul nostru de conservare a identitatii românesti, dar si în ceea ce priveste dialogul cu administratia locala italiana. Sunt persoane cunoscute în comunitatile locale, sunt persoane respectate, sunt puncte de referinta.
Nu de putine ori, preotii români din teritoriu au facilitat dialogul Ambasadei cu autoritatile locale si au actionat în calitate de promotori ai unei imagini corecte si complete a României în Italia. Nu putem face abstractie de dimensiunea spirituala a omului. Ambasada, Episcopia Ortodoxa a Italiei si bisericile românesti de alta confesiune colaboreaza strâns atât pentru mentinerea identitatii românesti în sânul comunitatii, cât si în vederea asigurarii asistentei acordate celor care au nevoie imediata de sprijin; si aici ma refer la cetatenii români care se afla în închisori sau la cetatenii care se afla în situatii sociale deosebite.
Alta directie în care cele doua institutii – Ambasada si Biserica – colaboreaza foarte bine sunt cele de ajutorare a cetatenilor români aflati într-o situatie sociala de dificultate: Ambasada ofera asistenta consulara specifica, iar Episcopia si parohiile, în masura resurselor disponibile, ofera adapost pâna la remedierea situatiei sau chiar pâna la repatrierea persoanelor aflate în dificultate. Întotdeauna colaborarea duce la rezultate pozitive si la exemple care sa mobilizeze constiintele în directia solidaritatii de care avem nevoie în comunitate.
Rep: Sunteti în mijlocul românilor din Italia de atâtia ani. Ce va place la ei si ce nu va place?
George Bologan: Am aproape 15 ani traiti în Italia. O buna parte dintre acesti ani – doresc sa mentionez – am fost eu însumi un român ,,din comunitate”. Si acest lucru se stie. Am fost aproape de realizarile multor conationali, i-am sprijinit în momente dificile si am fost alaturi de ei.
Nu doresc sa încep mandatul de ambasador încercând sa gasesc aspecte negative ale compatriotilor mei. Sincer, îmi este foarte greu sa o fac. As prefera sa vorbesc despre românii mei cu cuvinte frumoase pe care le aud – si subliniez – le aud cu fiecare ocazie cu care stau de vorba cu un primar, un presedinte de provincie sau de regiune sau cu un angajator sau cu un director de scoala, care apreciaza capacitatea copiilor români. Nu au existat interlocutori – dintre cei enumerati mai sus – care sa nu vorbeasca în cei mai frumosi termeni despre cetatenii nostri care traiesc în orasele din Peninsula, care muncesc în fabricile de aici sau chiar predau si învata în scolile si universitatile italiene.
Chiar zilele trecute, am avut onoarea de a-l întâlni pe presedintele Italiei, Sergio Mattarella care mi-a vorbit în aceeasi termeni despre românii din Peninsula.
Aceasta este adevarata comunitate româneasca din Italia, pe care sunt onorat sa o reprezint; cea a profesorilor care predau în proiectul de Limba, cultura si civilizatie româneasca sau la marile universitati din Italia, a femeilor care îsi sacrifica ani buni din viata având grija de batrânii sau de copiii italienilor, a cercetatorilor nostri care ridica stiinta italiana la nivel mondial, a studentilor si elevilor români care mai peste tot sunt primii în colectivul în care învata.
Daca as rezuma în doua cuvinte prezenta româneasca în Italia as folosi termenul de ”diamant neslefuit”. Avem o comunitate minunata, care însa trebuie ajutata sa iasa în fata, sa se impuna, sa-si arate valoarea. O comunitate care se face respectata de catre majoritate si care stie sa îsi pastreze identitatea într-un context european care încurajeaza acest lucru. Asa i-as caracteriza, în putine cuvinte, pe românii mei dragi din Italia si nu fac afirmatii formale; experienta de pâna acum, modelul pe care l-am oferit poate sa confirme acest lucru.
Rep: Ce reprezinta pentru dvs., ca ambasador, Radio România Actualitati si Radio România International?
George Bologan: Ca om care a lucrat în presa înaintea activitatii diplomatice înteleg foarte bine rolul instrumentelor de comunicare sociala. Pentru o persoana este important sa aiba informatiile si analizele faptelor în asa fel încât sa-si poata planifica viata. Acestea însa trebuie sa fie obiective, verificate si pe cât se poate puse în pagina într-o forma constructiva, sa neutralizeze elementele negative. Instrumentele comunicatiilor sociale sunt convins ca pot contribui sa stimuleze dialogul si apropierea între persoane. Radio România Actualitati si Radio România International sunt punti de apropiere ale comunitatilor de români din afara si comunitatea din tara. Aceasta este parerea mea.
Sursa:http://www.romania-actualitati.ro